Iklan Berbayar

BannerFans.com


Ruangan Iklan untuk disewa dengan kadar RM20 sebulan tanpa posting dalam Teratak Chetam atau emails kepada Mailing List.

Kelas Personal di Teratak Chetam

Anda tentukan tarikh kelas anda sendiri

Anda boleh book kelas pilihan anda. Pilih tarikh yang sesuai dan hubungi Chetam melalui email atau sms untuk book kelas tersebut. Sila rujuk modul kelas di ruangan sebelah kanan.


Kelas turut diadakan secara personal. Anda boleh mix n match kelas pilihan anda. Segalanya dilakukan secara hands on. Anda boleh tentukan bila kelas akan diadakan.


June 30, 2006

BUN ASAS CHEF ANUAR


Berikut adalah resepi paling asas untuk membuat roti. Terpulang kepada diri kita untuk mempelbagaikannya. Chetam suka sangat tengok gambar bun di atas. Sebijik macam bun di kedai.

BUN ASAS CHEF ANUAR
Sumber - nhuda CARI.com
Gambar - Lynn Sham RN

Bahan:
400 gm Tepung Roti (High Protein Flour)
12 gm Ragi Kering (Brand Mauripan boleh) - kalau guna freash yeast double the quantity
1 gm bread improver (optional)
6 gm garam
50
gm telur (approx. 1 biji gred B)
48 gm gula castor
12 gm tepung susu (susu anak pun boleh)
60 gm marjerin
190 ml air

Cara menyediakannya:
1. Campurkan kesemua bahan kecuali telur, marjerin dan air. Gaul sebati
2. Masukkan telur, marjerin dan air. Uli sehingga doh elastik @ tidak lekat di tangan
3. Tutup doh dengan cling film/tuala lembab. Biarkan doh nak hingga double the size
4. Tumbuk doh. Bahagikan doh kepada bahagian2 kecil yang sama saiz. Timbang dlm 50-60gm sebiji. Rehatkan antara 5 - 10 min.
5. Isikan inti dan bentukkan mengikut pilihan.
6. Rehatkan lagi sehingga kembang dua kali ganda.
7. Sapu telur dan bakar sehingga masak dengan suhu 190C selama 15-20 min

Note:
1. Pesan Chef, jangan masukkan kesemua air. Gandum yang digunakan mungkin berbeza dari segi kandungan air.
2. Suhu dan masa membakar adalah bergantung kepada oven yang digunakan.
3. Nak suruh doh naik cepat senang jer, masukkan dlm kereta yg tertutup (ni chef ajar)/panaskan oven, tutup, pastu masukkan doh. mmg naik tak hengat/ masukkan dalam kotak

***
INTI KACANG MERAH-Lynn Sham RN

Bahan:
300 gm kacang merah
3/4 cawan gula pasir
1/2 sudu teh garam

Cara menyediakannya:
1. Basuh kacang merah hingga bersih dan rendam semalaman.
2. Rebus hingga cukup kembang (lembut dan pecah-pecah)
3. Masukkan gula dan masak hingga pekat.
4. Lecek dengan senduk supaya agak halus.
***
INTI KELAPA-Lynn Sham

Bahan:
1 biji kelapa parut, bahagian putih sahaja
1 buku gula Melaka
1/2 cawan gula pasir

Cara menyediakannya:
1. Masak gula Melaka dan gula pasir dengan sedikit air sehingga cair, tapiskan.
2. Masakkan semua hingga agak pekat dan berbuih.
3. Masukkan kelapa, gaul hingga rata.
4. Masak inti hingga kering.
Posted by Picasa

No comments:

Post a Comment