Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam
June 30, 2006
KEK PISANG LEMBAP - RASHIDAH RN
Ada yang mintak resepi Banana Cake dari Secret Recipe. Chetam minta maaf.....Chetam cuma dapat kasi resepi Kek Pisang yang disumbangkan Oleh Kak Shidah dari RN.
KEK PISANG LEMBAP
Sumber : RASHIDAH RN
Gambar : RASHIDAH RN
Bahan
120g mentega
120g majerin
12g ovallete
225g gula castor (kurangkan ke 200g jika tambah choclate rise)
225g telor Gred B (biarkan bhg kuning lebih)
300g tepong kek
1 tsp baking powder
45g susu UHT
300g pisang berangan
5tsp gliserin
1/2 tsp bicorbonate soda
1 tsp garam
Cara:
1. Pukul majerin, mentega ,ovallate, garam dam gula - 3 minit
2. Perlahankan kelajuan mixer masukkan telor sebiji demi sebiji.
3. Masukan gliserin dan pisang, kacau sebati sahaja.
4. Masukkan tepong, baking powder, soda dan susu.
5. Jika suka masukan esen pisang, saya tak suka baunya dan rasanya.
6. Bakar pada suhu 180 lebih kurang 45minit ikut oven masing - masing.
7. Saya gunakan oven sarawak.
Nota Kaki Chetam :
Gliserin boleh dibeli dari kedai yang jual bahan kek. Warna jernih jer dan selalunya digunakan untuk membuat fondant. Menurut Kak Rashidah, tujuan gliserin dimasukkan ke dalam resepi ini ialah untuk melembabkan kek.
Oven Sarawak ni pulak ialah sejenis oven yang menggunakan gas. Sebenarnya oven ini berasal dari Indonesia. Oven ini selalunya digunakan oleh orang Sarawak untuk membakar kek lapis Sarawak. Ia juga boleh digunakan untuk membakar lain-lain jenis kek, biskut dan roti. Nanti Chetam tempekkan gambar oven ni. Harga bagi oven yang paling kecil ialah RM900. Sebenarnya Puan Rashidah juga merupakan pakar kek lapis Sarawak dan juga mengambil tempahan oven sarawak dan perkakas membuat kek lapis untuk ahli RN. Sebelum anda keliru....Puan Rashidah bukan orang Sarawak.....
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment