Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam

Tawaran Istimewa Sempena Teratak Chetam berada di Batu 5, Simpang

Yuran serendah RM100.00 untuk kelas grup dan RM200.00 untuk kelas personal bagi modul berikut:

Aneka Buns
Cream Puff, Enclairs, Fruit Puff
Aneka Tartlets
Takoyaki
Pastri Basket dan Tart Bentuk Buah
Muffins
Sponge Cake utk deko guna whipping cream dan cheese leleh
Cup cakes dan deko

Untuk kelas personal, sila sms atau wassup utk tetapkan tarikh. Anda boleh pilih tarikh anda sendiri dan juga kelas yang anda ingin belajar. Yuran adalah berlainan dari kelas semi hands on.

Lokasi : Batu 5, Simpang, Perak
Landmark : Gerai Lemang dan Gerai Air Jambu Batu di depan rumah
Hubungi : 011-27046007 (sms/wassup)


April 24, 2006

CAKOI - Atas Permintaan CT Yang Berada di Iran

CAKOI - Sumber Chef Norzailina Alaf21

Adunan Yis
200g tepung gandum
300ml air suam
1 camb yis segera (instant yeast)

DOH
1 camt tawas, ditumbuk (alum)
400ml air
2 camt soda bikarbonat
1-2 camt garam
2 camb minyak
600g tepung berprotin tinggi (bread flour)
1 camb minyak, untuk sapu
2-3 camb tepung, untuk tabur
minyak untuk menggoreng

Untuk adunan yis:
Gaul semua bahan hingga sebati, tutup dengan kain lembab dan biar 1-2 jam. Larutkan tawas dengan separuh air, campur dengan adunan yis. Tambah baki air, soda bikarbonat, garam dan minyak. Bubuh tepung dan gaul menjadi doh yg lembut. Uli hingga adunan licin dan tutup dengan tuala lembab selama 30 min. Uli doh selama 10 min kemudian sapu permukaan dengan minyak dan tutup sekali lagi dengan tuala lembab. Biar 2 jam. Tabur tepung atas papan pencanai, ambil doh setebal 1 cm, lebar 10 cm dan panjang 30 cm. Potong menjadi 20 keping. Basahkan air di tengah satu potongan (gunakan lidi) kemudian lekatkan satu potongan lain di atasnya. Buat hingga habis. Angkat potongan yg bercantum, tarik sedikit kemudian terus masukkan ke dalam minyak panas. Goreng hingga keemasan.

Cakoi Sumbangan Nor Faizah of Restoren Pak Amir)
Sumber Cari.com

Bahan2nya
600gm tepung gandum
1 bungkus ibu roti(dicairkan)
1 biji telur
1 gelas air
sedikit garam
minyak utk menggoreng

Cara2nya
1.Gaulkan tepung dgn telur, ibu roti & uli hingga lembut. Biar selama 5 jam.
2.Canai & taburkan sedikit tepung kemudian dilipat dua.
3.Potong sepanjang 8cm & tekankan atasnya dgn belakang pisau.
4.Goreng sampai kuning.

Cakoi dari Restoren Pak Amir
Sumber : Cari.com

Bahan-bahan :
1kg tepung gandum
1 paket yeast segera - Mauripan
1/2 cawan gula halus
1 camcateh garam
2 sudu besar minyak jagung
2 gelas air suam atau secukupnya
Minyak untuk menggoreng

Cara-caranya:-Gaulkan tepung dengan yeast, garam dan gula. Buatkan lubang ditengah-tengah tepung dan tuangkan minyak jagung dan air suam. Uli hingga sebati dan tidak melekat pada tangan. Doh akan menjadi kenyal bila telah cukup diuli. Tutup doh dengan tuala lembap dan peram di dalam suhu bilik hingga doh mengembang dua kali ganda. Kemudian uli sekali lagi selama 10 atau 15 minit. Biarkan doh mengembang sekali lagi selama 20 minit. Panaskan minyak penuh dalam kuali. Taburkan tepung atas papan pencanai dah canaikan doh setebal 1 inci dan lebarnya 5 inci (lebih kurang). Celupkan pisau pemotong doh ke dalam tepung dan potong doh mengikut saiz yang dikehendaki. Turiskan sedikit ditengahnya tetapi jangan sampai putus. Terus masukkan ke dalam minyak yang panas dan goreng menggunakan api kecil hingga kuning. Hidangkan panas-panas dengan sos kastad atau lain-lain sos yang digemari

KUEH CAKOI sumbangan Kak Liza
Sumber : Cari.com

Bahan-bahan :
500 gm tepung gandum
1 paket yeast segera - Mauripan
1 s/b gula halus
1/2 s/t garam
1 s/b majerin
1/2 cawan minyak jagung
2 cawan air suam ]
1 ulas bawang putih ] dimesinkan dan tapis
tepung untuk tabur dipapan canai
Minyak untuk menggoreng

Cara-caranya:-
1. Gaulkan tepung dengan yeast, garam dan gula.
2. Campurkan majerin dan gaulkan saperti buat tat..rubbing method.
3. Buatkan lubang ditengah-tengah tepung dan tuangkan minyak jagung dan air suam.
4. Uli hingga sebati dan tidak melekat pada tangan. Doh akan menjadi kenyal bila telah cukup diuli.
5. Tutup doh dengan tuala lembap dan peram di dalam suhu bilik hingga doh mengembang dua kali ganda.
6. Kemudian uli sekali lagi selama 10 atau 15 minit.
7. Biarkan doh mengembang sekali lagi selama 20 minit.
8. Panaskan minyak penuh dalam kuali.
9. Taburkan tepung atas papan pencanai dah canaikan doh setebal 1 inci dan lebarnya 5 inci (lebih kurang).
10. Celupkan pisau pemotong doh ke dalam tepung dan potong doh mengikut saiz yang dikehendaki.
11.Tekankan sedikit ditengahnya tetapi jangan sampai putus.

12.Terus masukkan ke dalam minyak yang panas dan goreng menggunakan api kecil hingga kuning.
13. Hidangkan panas-panas

No comments:

Post a Comment