Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam
March 31, 2006
Kerapu Masak Kicap (Ketuhar Gelombang Mikro)
Sumber : EnakDIY
Bahan
1 ekor ikan kerapu
2 sudu besar daun bawang (dicincang)
1 sudu besar halia dan bawang putih (dicincang)
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar tau cheow pedas
1 sudu besar cili merah (dicincang)
Cara
1. Bersihkan ikan kerapu. Kelarkan selari di 3 tempat di bahagian ats dan bawah.
2. Masukkan 3 sudu besar minyak, daun bawang, halia dan bawang putih ke dalam pinggan yang tahan panas. Goreng dengan suhu yang tinggi selama 3 minit sehingga mengeluarkan bau yang sedap. Keluarkan dari oven. Gaul ikan dengan sos tiram, tau cheow dan gula. Bungkuskan dengan pembalut plastik microwave dan masak dengan suhu yang tinggi selama 5 minit.
Alihkan ikan tersebut dan masak selama 5 minit lagi. Taburkan dengan cili merah yang telah dicincang.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment