Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam
March 31, 2006
Daging Masak Tau Cheow
Sumber : EnakDIY
Bahan
600gm daging
1/2 mangkuk air
2 tangkai daun bawang (dipotong beberapa kerat)
3 hiris halia
2 biji bunga cengkih
1 sudu makan tau cheow pedas
3 sudu besar minyak masak
Bahan untuk sos
4 sudu besar kicap cair
2 sudu besar gula
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu teh sos tiram
sedikit perasa
Cara membuat
1. Bersih dan sediakan semua bahan. Daging dipotong kiub dan dicelur di dalam air panas kemudian toskan.
2. Panaskan minyak, tumiskan daun bawang dan halia. Masukkan tau cheow pedas, kacau sehingga berbau harum.
3. Masukkan daging dan kacau untuk seketika. Masukkan pula bunga cengkih dan bahan untuk sos.
4. Akhir sekali masukkan air. Didihkan perlahan-lahan sehingga daging betul-betul lembut.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment