Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam

Tawaran Istimewa Sempena Teratak Chetam berada di Batu 5, Simpang

Yuran serendah RM100.00 untuk kelas grup dan RM200.00 untuk kelas personal bagi modul berikut:

Aneka Buns
Cream Puff, Enclairs, Fruit Puff
Aneka Tartlets
Takoyaki
Pastri Basket dan Tart Bentuk Buah
Muffins
Sponge Cake utk deko guna whipping cream dan cheese leleh
Cup cakes dan deko

Untuk kelas personal, sila sms atau wassup utk tetapkan tarikh. Anda boleh pilih tarikh anda sendiri dan juga kelas yang anda ingin belajar. Yuran adalah berlainan dari kelas semi hands on.

Lokasi : Batu 5, Simpang, Perak
Landmark : Gerai Lemang dan Gerai Air Jambu Batu di depan rumah
Hubungi : 011-27046007 (sms/wassup)


March 22, 2006

BEEHOON HONGKONG


Sumbangan : Diana ResepiNet
Gambar : Diana ResepiNet

Bahan-bahannya
1 bungkus mee hoon, dicelur dengan air panas dan toskan
150 gram udang, dibersihkan
150 gram sotong, dibersihkan, dibuang hitamnya dan potong bulat
150 gram daging, dihiris nipis
1 ikat sayur sawi, dipotong lebar 3 inci
1 cawan air
2 sudu besar sos tiram
garam secukup rasa
serbuk perasa jika suka
minyak untuk menumis

Bahan untuk dikisar
2 biji bawang besar
10 biji bawang putih
1 sudu teh serbuk lada putih

Cara-caranya
1. Panaskan minyak, kemudian tumis bahan yang telah dikisar sehingga naik bau dan betul2 masak. Masukkan sos tiram dan gaul rata bersama garam dan juga serbuk perasa.
2. Masukkan pula daging dan sotong dan juga 1 cawan air. Biarkan daging dan sotong masak.
3. Kemudian masukkan udang pula, biarkan udang masak sebentar. Masukkan pula sayur sawi. Gaul rata.
4. Masukkan mee hoon yang telah dicelur dan gaul kesemuanya hingga sebati. Angkat dan hidangkan dengan cili jeruk.

Nota: Kalau suka mee hong kong yang agak basah boleh lebihkan air dan sos tiram, dan gaul mee tersebut basah2 gitu dan hidangkan. Sedap.

CILI JERUK - Hiris 6 batang lada hijau kasar, masukkan dalam periuk. Tuang cuka agak2 cili dah tenggelam dan masak atas api sehingga cili bertukar warna. Kemudian tutup api dan sedia pun cili jeruk tu.

Posted by Picasa

No comments:

Post a Comment