Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam
March 22, 2006
BEEHOON HONGKONG
Sumbangan : Diana ResepiNet
Gambar : Diana ResepiNet
Bahan-bahannya
1 bungkus mee hoon, dicelur dengan air panas dan toskan
150 gram udang, dibersihkan
150 gram sotong, dibersihkan, dibuang hitamnya dan potong bulat
150 gram daging, dihiris nipis
1 ikat sayur sawi, dipotong lebar 3 inci
1 cawan air
2 sudu besar sos tiram
garam secukup rasa
serbuk perasa jika suka
minyak untuk menumis
Bahan untuk dikisar
2 biji bawang besar
10 biji bawang putih
1 sudu teh serbuk lada putih
Cara-caranya
1. Panaskan minyak, kemudian tumis bahan yang telah dikisar sehingga naik bau dan betul2 masak. Masukkan sos tiram dan gaul rata bersama garam dan juga serbuk perasa.
2. Masukkan pula daging dan sotong dan juga 1 cawan air. Biarkan daging dan sotong masak.
3. Kemudian masukkan udang pula, biarkan udang masak sebentar. Masukkan pula sayur sawi. Gaul rata.
4. Masukkan mee hoon yang telah dicelur dan gaul kesemuanya hingga sebati. Angkat dan hidangkan dengan cili jeruk.
Nota: Kalau suka mee hong kong yang agak basah boleh lebihkan air dan sos tiram, dan gaul mee tersebut basah2 gitu dan hidangkan. Sedap.
CILI JERUK - Hiris 6 batang lada hijau kasar, masukkan dalam periuk. Tuang cuka agak2 cili dah tenggelam dan masak atas api sehingga cili bertukar warna. Kemudian tutup api dan sedia pun cili jeruk tu.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment