Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam
March 22, 2006
ICE CREAM CHOCOLATE
Sumbangan : Suzana ResepiNet
Bahan
4 oz gula
10 oz tepung susu (carnation creamer)
2 kotak susu chocolate
2 sudu besar chocolate emulco
2 sudu besar cocoa
Peraturan :
1. Tepung susu, gula dan susu kotak dikacau hingga rata.
2. Setelah rata masukkan chocolate emulco & cocoa.
3. Masukkan adunan dalam satu bekas lalu disejukkan dalam peti sejuk
sehingga keras (satu hari atau satu malam).
4. Setelah cukup kerasnya, pukul adunan itu dengan mesin pemukul telur
hingga kembang (kira-kira 5 minit). Setelah itu masukkan semula dalam peti sejuk hingga keras. Boleh dihidangkan beserta chocolate cair atau
kekacang.
Nota:
Jika ingin membuat ice-cream strawberry, substitute susu chocolate dengan susu strawberry dan gunakan 1� sudu teh strawberry emulco.
* Cuma perlu guna susu kotak size kecil lebih kurang 150 ml
AISKIRM VANILLA (diubahsuai dari resepi asal di atas)
Sumbangan : Anis ResepiNet
Gambar : Anis Resepinet
Bahan2 :-
2 auns gula kaster
5 auns susu tepung (saya hentam je guna susu tepung biasa)
150 ml susu UHT penuh krim
3/4 sudu teh esen vanilla
Cara2 :-
Kacau gula, susu tepung & susu UHT hingga rata & gulanya hancur
masukkan ke dalam satu bekas & biarkan semalaman di dalam bahagian dinginbeku (freezer) peti ais sehingga keras. Bila dah cukup keras, keluarkan dan pukul guna mixer (pakai pemukul macam enjut telur @ whisk) pada kelajuan tinggi sehingga kembang sekali ganda. (rupa dia akan jadi macamkan adunan apam ataupun whip cream yang dah dipukul hingga kental). Masukkan semula ke dalam freezer hingga keras (semalaman lagi)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment