Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam

Tawaran Istimewa Sempena Teratak Chetam berada di Batu 5, Simpang

Yuran serendah RM100.00 untuk kelas grup dan RM200.00 untuk kelas personal bagi modul berikut:

Aneka Buns
Cream Puff, Enclairs, Fruit Puff
Aneka Tartlets
Takoyaki
Pastri Basket dan Tart Bentuk Buah
Muffins
Sponge Cake utk deko guna whipping cream dan cheese leleh
Cup cakes dan deko

Untuk kelas personal, sila sms atau wassup utk tetapkan tarikh. Anda boleh pilih tarikh anda sendiri dan juga kelas yang anda ingin belajar. Yuran adalah berlainan dari kelas semi hands on.

Lokasi : Batu 5, Simpang, Perak
Landmark : Gerai Lemang dan Gerai Air Jambu Batu di depan rumah
Hubungi : 011-27046007 (sms/wassup)


March 22, 2006

ICE CREAM CHOCOLATE



Sumbangan : Suzana ResepiNet

Bahan
4 oz gula
10 oz tepung susu (carnation creamer)
2 kotak susu chocolate
2 sudu besar chocolate emulco
2 sudu besar cocoa

Peraturan :
1. Tepung susu, gula dan susu kotak dikacau hingga rata.
2. Setelah rata masukkan chocolate emulco & cocoa.
3. Masukkan adunan dalam satu bekas lalu disejukkan dalam peti sejuk
sehingga keras (satu hari atau satu malam).
4. Setelah cukup kerasnya, pukul adunan itu dengan mesin pemukul telur
hingga kembang (kira-kira 5 minit). Setelah itu masukkan semula dalam peti sejuk hingga keras. Boleh dihidangkan beserta chocolate cair atau
kekacang.

Nota:
Jika ingin membuat ice-cream strawberry, substitute susu chocolate dengan susu strawberry dan gunakan 1� sudu teh strawberry emulco.

* Cuma perlu guna susu kotak size kecil lebih kurang 150 ml

AISKIRM VANILLA (diubahsuai dari resepi asal di atas)
Sumbangan : Anis ResepiNet
Gambar : Anis Resepinet

Bahan2 :-

2 auns gula kaster
5 auns susu tepung (saya hentam je guna susu tepung biasa)
150 ml susu UHT penuh krim
3/4 sudu teh esen vanilla

Cara2 :-
Kacau gula, susu tepung & susu UHT hingga rata & gulanya hancur
masukkan ke dalam satu bekas & biarkan semalaman di dalam bahagian dinginbeku (freezer) peti ais sehingga keras. Bila dah cukup keras, keluarkan dan pukul guna mixer (pakai pemukul macam enjut telur @ whisk) pada kelajuan tinggi sehingga kembang sekali ganda. (rupa dia akan jadi macamkan adunan apam ataupun whip cream yang dah dipukul hingga kental). Masukkan semula ke dalam freezer hingga keras (semalaman lagi)
Posted by Picasa

No comments:

Post a Comment