Iklan Berbayar

BannerFans.com


Ruangan Iklan untuk disewa dengan kadar RM20 sebulan tanpa posting dalam Teratak Chetam atau emails kepada Mailing List.

Jadual Kelas Bulan Disember 2013

Boleh pilih sebarang tarikh untuk bulan Disember 2013.

Anda boleh book kelas pilihan anda. Pilih tarikh yang sesuai dan hubungi Chetam melalui email atau sms untuk book kelas tersebut. Sila rujuk modul kelas di ruangan sebelah kanan.


Kelas turut diadakan secara personal. Anda boleh mix n match kelas pilihan anda. Segalanya dilakukan secara hands on. Anda boleh tentukan bila kelas akan diadakan.


March 22, 2006

ICE CREAM CHOCOLATE



Sumbangan : Suzana ResepiNet

Bahan
4 oz gula
10 oz tepung susu (carnation creamer)
2 kotak susu chocolate
2 sudu besar chocolate emulco
2 sudu besar cocoa

Peraturan :
1. Tepung susu, gula dan susu kotak dikacau hingga rata.
2. Setelah rata masukkan chocolate emulco & cocoa.
3. Masukkan adunan dalam satu bekas lalu disejukkan dalam peti sejuk
sehingga keras (satu hari atau satu malam).
4. Setelah cukup kerasnya, pukul adunan itu dengan mesin pemukul telur
hingga kembang (kira-kira 5 minit). Setelah itu masukkan semula dalam peti sejuk hingga keras. Boleh dihidangkan beserta chocolate cair atau
kekacang.

Nota:
Jika ingin membuat ice-cream strawberry, substitute susu chocolate dengan susu strawberry dan gunakan 1� sudu teh strawberry emulco.

* Cuma perlu guna susu kotak size kecil lebih kurang 150 ml

AISKIRM VANILLA (diubahsuai dari resepi asal di atas)
Sumbangan : Anis ResepiNet
Gambar : Anis Resepinet

Bahan2 :-

2 auns gula kaster
5 auns susu tepung (saya hentam je guna susu tepung biasa)
150 ml susu UHT penuh krim
3/4 sudu teh esen vanilla

Cara2 :-
Kacau gula, susu tepung & susu UHT hingga rata & gulanya hancur
masukkan ke dalam satu bekas & biarkan semalaman di dalam bahagian dinginbeku (freezer) peti ais sehingga keras. Bila dah cukup keras, keluarkan dan pukul guna mixer (pakai pemukul macam enjut telur @ whisk) pada kelajuan tinggi sehingga kembang sekali ganda. (rupa dia akan jadi macamkan adunan apam ataupun whip cream yang dah dipukul hingga kental). Masukkan semula ke dalam freezer hingga keras (semalaman lagi)
Posted by Picasa

No comments:

Post a Comment