Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam
March 22, 2006
Apam ENO
Sumbangan : Roziyati ResepiNet
Gambar : Roziyati ResepiNet
Bahan
1 pkt tepung beras (cap gajah)
300 gm gula halus
2 sendok ibu apam (resepinya di bawah)
2-21/2 cawan air
Campur air ngan tpg dan ibu apam sampai tak bergentel. Masukkan gula. Kacau hingga gula dissolve. Tapis dan biarkan semalaman.
Bila nak mengukus, ambil satu mangkuk adunan, masukkan pewarna dan ENO dalam 1 camca teh membumbung. Kacau dan adunan akan naik 2 kali ganda. Tuang dalam acuan kecil dan kukus. ENO hanya dicampur apabila time nak kukus aja. Tu yg apam akan mekar.
=================================
Ibu Apam
2 cawan nasi
1 biji ragi
(Ragi diparut dalam nasi dan gaul hingga sebati. Biarkan dalam bekas selama 3 hari, akan jadi seakan tapai. Blend + air sikit sekadar blender bleh pusing. Boleh disimpan dalam fridge kalau berlebihan)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment