Iklan Berbayar

BannerFans.com


Ruangan Iklan untuk disewa dengan kadar RM20 sebulan tanpa posting dalam Teratak Chetam atau emails kepada Mailing List.

Kelas Personal di Teratak Chetam

Anda tentukan tarikh kelas anda sendiri

Anda boleh book kelas pilihan anda. Pilih tarikh yang sesuai dan hubungi Chetam melalui email atau sms untuk book kelas tersebut. Sila rujuk modul kelas di ruangan sebelah kanan.


Kelas turut diadakan secara personal. Anda boleh mix n match kelas pilihan anda. Segalanya dilakukan secara hands on. Anda boleh tentukan bila kelas akan diadakan.


March 22, 2006

Apam ENO


Sumbangan : Roziyati ResepiNet
Gambar : Roziyati ResepiNet

Bahan
1 pkt tepung beras (cap gajah)
300 gm gula halus
2 sendok ibu apam (resepinya di bawah)
2-21/2 cawan air

Campur air ngan tpg dan ibu apam sampai tak bergentel. Masukkan gula. Kacau hingga gula dissolve. Tapis dan biarkan semalaman.

Bila nak mengukus, ambil satu mangkuk adunan, masukkan pewarna dan ENO dalam 1 camca teh membumbung. Kacau dan adunan akan naik 2 kali ganda. Tuang dalam acuan kecil dan kukus. ENO hanya dicampur apabila time nak kukus aja. Tu yg apam akan mekar.

=================================

Ibu Apam
2 cawan nasi
1 biji ragi
(Ragi diparut dalam nasi dan gaul hingga sebati. Biarkan dalam bekas selama 3 hari, akan jadi seakan tapai. Blend + air sikit sekadar blender bleh pusing. Boleh disimpan dalam fridge kalau berlebihan)
Posted by Picasa

No comments:

Post a Comment