Iklan Berbayar

BannerFans.com


Ruangan Iklan untuk disewa dengan kadar RM20 sebulan tanpa posting dalam Teratak Chetam atau emails kepada Mailing List.

Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam

Tawaran Istimewa Sempena Teratak Chetam berada di Batu 5, Simpang

Yuran serendah RM100.oo untuk kelas grup dan RM150 untuk kelas personal bagi modul berikut:

Aneka Buns
Cream Puff, Enclairs, Fruit Puff
Aneka Tartlets
Takoyaki
Pastri Basket dan Tart Bentuk Buah
Muffins
Sponge Cake utk deko guna whipping cream dan cheese leleh
Cup cakes dan deko

Untuk kelas personal, sila sms atau wassup utk tetapkan tarikh. Anda boleh pilih tarikh anda sendiri dan juga kelas yang anda ingin belajar. Yuran adalah berlainan dari kelas semi hands on.

Lokasi : Batu 5, Simpang, Perak
Landmark : Gerai Lemang dan Gerai Air Jambu Batu di depan rumah
Hubungi : 011-27046007 (sms/wassup)


February 09, 2006

Kek Kukus 7UP Sumbangan Zurinina ResepiNet


Bahan-bahan

5 biji telur
210 atau 220 gram gula
150 g Tepung Cake (Bluekey)
150 g Tepung Gandum ( Mcm cap sauh ke..)
1/2 sudu besar ovalette
180g - 7- up/Sprite/Cream Soda. (takla..rase tapi sekadar menghaluskan texture dan lembutkan kek saja)
2 sudu besar susu pekat

COLORING
Ikut perisa apa yg disukai. (Strawberry/Coklat/Orange/Pandan) ???

CARANYA
1. Pukul telur dgn gula sampai kembang selepas itu masukkan ovalette dan pukul lagi.
2. Masukkan tepung diselang selikan dgn air 7 - up tadi.
3. Bahagikan adunan utk dibubuh color.
4. Stim dulu adunan warna asal dalam 5 , 7 minit. Selepas itu mulakan dengan warna pertama kukus lagi dan buatlah utk warna warna yg seterusnya . Lapisan terakhir dikukus selama 10 minit atau lebih.

Nota Kaki Chetam : Paling senang buat kek ni. Tak payah minyak atau majerin. Kalau betul pukulnya, kek ini akan naik gebu. Pertama kali Chetam cuba semasa nak ke Medan menjemput suami pulang dari Mekah. Tidak berapa gebu dan tak manis. Chetam malas buat selapis-selapis so Chetam buat style marble. Ibu mertua amat sukakan kek ni sebab baunya wangi. Kali kedua Chetam buat memang gebu giler. Sampai nak potong pun berderai. Chetam lebihkan gula so rasanya memang sedap. Ramai yang dah minta resepi kek ni. Gambar di atas adalah dari Mas ResepiNet. Chetam suka sangat yang pilihan warna yang Mas gunakan. Gambar Chetam tak terang so malas nak upkan di sini.
Posted by Picasa

No comments:

Post a Comment