Iklan Berbayar

BannerFans.com


Ruangan Iklan untuk disewa dengan kadar RM20 sebulan tanpa posting dalam Teratak Chetam atau emails kepada Mailing List.

Kelas Personal di Teratak Chetam

Anda tentukan tarikh kelas anda sendiri

Anda boleh book kelas pilihan anda. Pilih tarikh yang sesuai dan hubungi Chetam melalui email atau sms untuk book kelas tersebut. Sila rujuk modul kelas di ruangan sebelah kanan.


Kelas turut diadakan secara personal. Anda boleh mix n match kelas pilihan anda. Segalanya dilakukan secara hands on. Anda boleh tentukan bila kelas akan diadakan.


February 09, 2006

Kek Kukus 7UP Sumbangan Zurinina ResepiNet


Bahan-bahan

5 biji telur
210 atau 220 gram gula
150 g Tepung Cake (Bluekey)
150 g Tepung Gandum ( Mcm cap sauh ke..)
1/2 sudu besar ovalette
180g - 7- up/Sprite/Cream Soda. (takla..rase tapi sekadar menghaluskan texture dan lembutkan kek saja)
2 sudu besar susu pekat

COLORING
Ikut perisa apa yg disukai. (Strawberry/Coklat/Orange/Pandan) ???

CARANYA
1. Pukul telur dgn gula sampai kembang selepas itu masukkan ovalette dan pukul lagi.
2. Masukkan tepung diselang selikan dgn air 7 - up tadi.
3. Bahagikan adunan utk dibubuh color.
4. Stim dulu adunan warna asal dalam 5 , 7 minit. Selepas itu mulakan dengan warna pertama kukus lagi dan buatlah utk warna warna yg seterusnya . Lapisan terakhir dikukus selama 10 minit atau lebih.

Nota Kaki Chetam : Paling senang buat kek ni. Tak payah minyak atau majerin. Kalau betul pukulnya, kek ini akan naik gebu. Pertama kali Chetam cuba semasa nak ke Medan menjemput suami pulang dari Mekah. Tidak berapa gebu dan tak manis. Chetam malas buat selapis-selapis so Chetam buat style marble. Ibu mertua amat sukakan kek ni sebab baunya wangi. Kali kedua Chetam buat memang gebu giler. Sampai nak potong pun berderai. Chetam lebihkan gula so rasanya memang sedap. Ramai yang dah minta resepi kek ni. Gambar di atas adalah dari Mas ResepiNet. Chetam suka sangat yang pilihan warna yang Mas gunakan. Gambar Chetam tak terang so malas nak upkan di sini.
Posted by Picasa

No comments:

Post a Comment