TIRAMISU
Bahan-bahan
1 biji kek span coklat [saiz kecil]
250 gm keju krim [Philapeldephia]
250 fresh cream atau whipping cream
1/2 cawan gula halus
1 cawan air
nescafee serbuk
koko
Cara
1.Kek span coklat dipotong nipis 3 lapisan.
2. Letakan kek dalam bekas kaca.
3. Tuangkan 1/3 bahagian air nescafee atas kek.
4. Pukulkan keju, fresh /whipping crean dan gula sehingga gebu.
5. Tuangkan adunan keju serata kek.
6. Ulangkan buat sehingga semua adunan habis.
7. Untuk lapisan keju yang akhir ayakkan serbuk koko diatasnya.
8. Sejukkan sejam atau lebih sebelum dihidangkan.
KEK KEJU CHEDDAR
Bahan
250 gm butter
180 gm gula kastor
5 biji telur
1 s/t esen vanilla
80 gm keju cheddar [parutkan]
100 ml susu segar
280 gm tepung gandum ] ayakkan
1 s/t baking powder ]
Cara.
1. Panaskan oven 170'C selama 10 minit. Lapikkan loyang 8 x 8 inci dengan kertas minyak.
2. Pukul butter dan gula sehinggan kembang dan gebu.
3. Masukkan telur satu persatu dan masukkan esen vanila. Kacau rata lagi.
4. Masukkan keju yg diparutkan 3/4 bahagian dari yg disediakan.
5. Masukkan susu berselang seli dengan tepung yg telah diayakkan dengan baking powder. Kacau sehingga rata.
6. Masukkan dalam loyang yg telah dilapikkan dengan kertas minyak dan taburkan sebahagian lagi keju cheddar yg diparutkan tu.
7. Bakar dalam oven selama 50 minit.
8. Sejukkan dan potong. Hidangkan.
KEK COKLAT KUKUS liZA
Bahan A
220 gm tepung gandum
1 s/k baking powder
1/2 s/k soda bikarbonat
50 gm serbuk koko
180 gm gula perang
Bahan B
2 biji telur
1 s/k esen vanila
Bahan C
200 ml susu cair
200 ml minyak mazola
200 mi air panas
Cara
1. Gaulkan semua bahan A dalam mangkuk supaya rata.
2. Pukul sebati dengan garfu Bahan B dalam mangkuk berasingan. Masukkan dalam mangkuk bahan A. Kacau rata.
3. Masukkan Bahan C dalam adunan bahan A. Kacau rata.
4. Panaskan kukusan sehingga mendideh dan lapikkan kertas minyak dalam loyang 8 x 8 inci.
5. Masukkan adunan dalam loyang dan kukuskan selama 1 jam.
6. Bila telah mask buka tudung kukusan perlahan supaya air tidak menitik keatas kek.
7. Hiaskan dengan cream coklat.
Cream Coklat
Bahan
300 gm coklat masakan [potong kecil]
50 gm fresh cream
Cara.
1. Panaskan coklat didalam periuk secara double boiling.
2. Bila nampak coklat hampir cair tutup api.
3. Masukkan fresh cream dan kacau sebati sehingga agak sejuk
4. Bila dah hampir sejuk tuangkan atas kek dan hiaskan mengikut kesukaan sendiri.
bestt..cuba ni plak http://sudutbonda.blogspot.com
ReplyDelete