Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam

Tawaran Istimewa Sempena Teratak Chetam berada di Batu 5, Simpang

Yuran serendah RM100.00 untuk kelas grup dan RM200.00 untuk kelas personal bagi modul berikut:

Aneka Buns
Cream Puff, Enclairs, Fruit Puff
Aneka Tartlets
Takoyaki
Pastri Basket dan Tart Bentuk Buah
Muffins
Sponge Cake utk deko guna whipping cream dan cheese leleh
Cup cakes dan deko

Untuk kelas personal, sila sms atau wassup utk tetapkan tarikh. Anda boleh pilih tarikh anda sendiri dan juga kelas yang anda ingin belajar. Yuran adalah berlainan dari kelas semi hands on.

Lokasi : Batu 5, Simpang, Perak
Landmark : Gerai Lemang dan Gerai Air Jambu Batu di depan rumah
Hubungi : 011-27046007 (sms/wassup)


December 23, 2005

Hiasan Cup Cakes dari 1mas2ra, CARI.com

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Chetam suka sangat dengan hiasan cup cakes yang diberikan oleh Mas kepada ResepiNet semalam. Cantik sesangat. Mas sebenarnya dari Forum CARI.com. Chetam tempekkan gambar-gambar cupcakes dan resepi dari Mas. Dan di akhir sekali Chetam tempekkan gambar yang diperolehi dari internet berkenaan hiasan icing Bunga Matahari. Link website tersebut telah diberikan oleh Mas kepada ResepiNet.


Berikut adalah resepi CupCakes yang Mas gunakan :

[Quote]
Butter Cake
6 telur Gred A
500g tpg Optima/sponge mix
250g melted butter
1tsp vanilla essence

Pukul telur, esen dgn tepung/sponge mix dalam 1 minit @ slow dan tukar ke high sampai kembang (~8-10 minit). Masuk melted butter dan gaul dgn sudip sampai combine. Bakar 180C dalam 15-20 minit. Done.

P/S-dapat dalam 50 cupcakes size medium. If nak variety, just tambah 1Tb choc emulco dapatlah choc cup cakes etc..

Buttercream (untuk icing yang bunga-bunga tu)
A/
250g air
600g gula caster

B/750g butter
250g krimwell
2-3 titik ros esen/vanilla esen

Cara
1. Masak A hingga mendidih. Bila dah suam chillkan dalam fridge overnight.
2. Pukul butter and krimwell high speed sampai kembang dan gebu. Kemudian slowly tuang chilled syrup tadi sampai habis. Masukkan juga esen. Pukul dalam 2-3minit sampai well combined dan gebu. (Mixer tak payah stop semasa tuang syrup biar ongoing).

Untuk icing yang berkilat tu
Air suam dgn icing sugar.

Ayak i/sugar dalam mangkuk dan tuang air sudu by sudu. jangan guna cawan coz nanti terbanyak air then banyak pulak guna i/sugar. kacau dan ayak i/sugar tu sampai dapat kepekatan yang kita nak (consistency). kalau angkat dgn sudu dan meleleh tu maknanya still cair jadi tambah lagi icing sugar, kena agak2 sendiri.
[UnQuote]




Yang di bawah ni cupcakes untuk Birthday anak Mas..............cantikkan.........canggih betul idea beliau. Chetam tabik spring pada Mas. Kalau nak lawat thread yang Mas buka di CARI.com boleh klik sini http://forum.cari.com.my/viewthread.php?tid=187926&extra=page%3D3


Nak tahu macam mana nak buat icing dan hiasan bunga matahari ni, jangan tanya Chetam...hehehehe. Just lawat http://whatscookingamerica.net/PegW/SunFlower/SunflowerCupcakes.htm


1 comment:

  1. akan cuba buat. .waiting my sofea birthday. .

    ReplyDelete