Iklan Berbayar

BannerFans.com


Ruangan Iklan untuk disewa dengan kadar RM20 sebulan tanpa posting dalam Teratak Chetam atau emails kepada Mailing List.

Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam

Tawaran Istimewa Sempena Teratak Chetam berada di Batu 5, Simpang

Yuran serendah RM100.oo untuk kelas grup dan RM150 untuk kelas personal bagi modul berikut:

Aneka Buns
Cream Puff, Enclairs, Fruit Puff
Aneka Tartlets
Takoyaki
Pastri Basket dan Tart Bentuk Buah
Muffins
Sponge Cake utk deko guna whipping cream dan cheese leleh
Cup cakes dan deko

Untuk kelas personal, sila sms atau wassup utk tetapkan tarikh. Anda boleh pilih tarikh anda sendiri dan juga kelas yang anda ingin belajar. Yuran adalah berlainan dari kelas semi hands on.

Lokasi : Batu 5, Simpang, Perak
Landmark : Gerai Lemang dan Gerai Air Jambu Batu di depan rumah
Hubungi : 011-27046007 (sms/wassup)


December 23, 2005

Black Forest Trifle dari Mas, CARI.com

Lagi satu resepi canggih dari Mas CARI.com.

Ini Trifle yang dibawa ke majlis Gathering di rumah Leen


Ini pulak yang Mas buat semasa Hari Raya dulu




[Quote]
Black Forest Trifle

A/
2 paket chocolate swiss roll
1 tin black cherries

B/Custard Cream
1 tin susu cair
2 1/2 tin air (guna balik tin susu tadi)
2 telur kuning
1 cawan tepung kastad
2 Tb cocoa powder
1 cawan gula
1 tsp vanilla esen

or

100g instant custard
200-300ml milk
1 1/2 Tb cocoa powder/melted chocolate

C/
200-250ml Rich cream

D/
red cherries
chocolate curls/ grated chocolate/melted chocolate

1. potong swiss roll dalam 1 1/2 inci dan susun dalam bekas.
2. guna syrup dari tin black cherries dan sprinkle atas swiss roll, biar basah. then susun atau campakkan black cherries atas swiss roll tu.
3. bahan2 untuk custard cream boleh buat awal dan simpan. campurkan semua bahan, kacau guna hand whisk dan masak, nak selamat double boil, biar api perlahan sampai pekat dan didih. kalau pekat sangat, tambah air dalam 1/2 cawan coz custard ni sepatutnya lembik sikit. biar sejuk sikit.
4. pukul whip cream tadi jangan sampai stiff sangat. ambil dalam 11/2 cawan dan masuk dalam custard tadi, kacau sebati utk dpt creamy effect cam ice cream, then tuang atas black cherries.
5. balance whip cream tu tuang atas custard dan chillkan dalam peti sekurang2nya 6 jam, overnight lagi bagus....ingat cover dgn cling wrap, kalau tak cream tu akan crack.
6. before hidang baru tabur red cherries dgn chocolate kat atas atau drizzle melted choc pun sedap...

Ada a very simple diagram, hopefully forumers faham coz I'm really not good when it comes to explaining.


[UnQuote]

Ini pulak trifle yang dicuba oleh Sifu Diana, ResepiNet.

No comments:

Post a Comment