Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam
November 14, 2005
KEK LAPIS AISKRIM PISANG sumbangan Diana ResepiNet
Bahan-bahannya
400 gram mentega
250 gram gula kaster
200 gram pisang berangan, dilecek
110 gram tepung gandum
20 gram tepung aiskrim vanilla
20 biji kuning telur
4 biji putih telur
1 sudu teh ovalette
1 sudu teh esen pisang
sedikit pewarna hijau
Cara-caranya
1. Pukul mentega sampai putih dan ketepikan.
2. Dalam bekas lain pukul telur dan gula sebentar, masukkan ovalette dan pukul lagi sampai naik masukkan tepung gandum dan tepung aiskrim dan gaul rata.
3. Masukkan pula mentega, pisang dan esen pisang, terus dikacau sehingga sebati.
4. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian, satu diwarnakan hijau dan satu lagi dibiarkan plain.
5. Dengan menggunakan grill bakar aduanan bewarna hijau sebanyak 2 lapis diikuti dengan selapis adunan plain ulangi proses ini sampai habis.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment