Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam
November 14, 2005
KEK LAPIS AISKRIM JEJALUR MOCCA
Bahan-bahannya
31 biji kuning telur
8 biji putih telur
12 oz mentega
5 oz tepung Hong Kong
1 sudu the ovalette
1 sudu teh pes coklat
1 sudu teh esen mocca/ coffee
7 oz gula kaster
2 oz tepung aiskrim
4 sudu besar susu manis
1 sudu teh esen strawberi
1 sudu teh esen vanilla
sedikit pewarna, merah, hijau, biru dan oren
Cara-caranya
1. Pukul mentega dan esen vanilla sampai kembang dan ketepikan.
2. Dalam bekas berasingan pukul gula, telur dan ovalette sampai kembang.
3. Masukkan tepung Hong Kong dan tepung aiskrim diikuti dengan mentega pukul lagi sampai bercampur rata.
4. Ambil 8 senduk warnakan setiap dua senduk dengan merah, hijau, oren dan biru.
5. Adunan yang masih tinggal bahagikan kepada dua bahagian dengan esen strawberi dan satu lagi dengan esen coklat serta mocca.
6. Dengan menggunakan gril bakar sebanyak 5 lapis berselang seli adunan plain dan coklat.
7. Diikuti dengan selapis adunan oren, selapis hijau, selapis biru dan selapis merah.
8. Seterusnya lapis lagi dengan adunan plain dan coklat sebanyak 5 lapisan.
NOTA: Sekiranya tidak ada timbang sukatan oz. Ini dia conversion kepada gram. 1 oz = 28.3 gram dan kalikan mengikut resipi yang telah diberikan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment