Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam

Tawaran Istimewa Sempena Teratak Chetam berada di Batu 5, Simpang

Yuran serendah RM100.00 untuk kelas grup dan RM200.00 untuk kelas personal bagi modul berikut:

Aneka Buns
Cream Puff, Enclairs, Fruit Puff
Aneka Tartlets
Takoyaki
Pastri Basket dan Tart Bentuk Buah
Muffins
Sponge Cake utk deko guna whipping cream dan cheese leleh
Cup cakes dan deko

Untuk kelas personal, sila sms atau wassup utk tetapkan tarikh. Anda boleh pilih tarikh anda sendiri dan juga kelas yang anda ingin belajar. Yuran adalah berlainan dari kelas semi hands on.

Lokasi : Batu 5, Simpang, Perak
Landmark : Gerai Lemang dan Gerai Air Jambu Batu di depan rumah
Hubungi : 011-27046007 (sms/wassup)


November 14, 2005

KEK LAPIS AISKRIM JEJALUR MOCCA



Bahan-bahannya
31 biji kuning telur
8 biji putih telur
12 oz mentega
5 oz tepung Hong Kong
1 sudu the ovalette
1 sudu teh pes coklat
1 sudu teh esen mocca/ coffee
7 oz gula kaster
2 oz tepung aiskrim
4 sudu besar susu manis
1 sudu teh esen strawberi
1 sudu teh esen vanilla
sedikit pewarna, merah, hijau, biru dan oren

Cara-caranya
1. Pukul mentega dan esen vanilla sampai kembang dan ketepikan.
2. Dalam bekas berasingan pukul gula, telur dan ovalette sampai kembang.
3. Masukkan tepung Hong Kong dan tepung aiskrim diikuti dengan mentega pukul lagi sampai bercampur rata.
4. Ambil 8 senduk warnakan setiap dua senduk dengan merah, hijau, oren dan biru.
5. Adunan yang masih tinggal bahagikan kepada dua bahagian dengan esen strawberi dan satu lagi dengan esen coklat serta mocca.
6. Dengan menggunakan gril bakar sebanyak 5 lapis berselang seli adunan plain dan coklat.
7. Diikuti dengan selapis adunan oren, selapis hijau, selapis biru dan selapis merah.
8. Seterusnya lapis lagi dengan adunan plain dan coklat sebanyak 5 lapisan.

NOTA: Sekiranya tidak ada timbang sukatan oz. Ini dia conversion kepada gram. 1 oz = 28.3 gram dan kalikan mengikut resipi yang telah diberikan.
Posted by Picasa

No comments:

Post a Comment