Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam
September 29, 2005
Resepi Sumbangan Pengunjung Teratak Chetam
AYAM RAMPAI (Resepi sumbangan Kak Liza aka Hanieliza)
Bahan
1/2 ekor ayam [buangkan kulit dan potong kecil..bersihkan]
5 biji kentang[ potong kecil dan gorengkan]
1 batang carrot [potong kecil]
20 tangkai kacang sepat/buncis
1 bij capsicum merah[potong kecil]
2 biji tomato [belah 6]
1 labu bawang besar [potong bulat]
3 biji cili merah [hiriskan kasar]
10 biji cili api [hiriskan kasar]...kalau nak pedas...
garam
kunyit serbuk
minyak
Bahan tumis [hiriskan]
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
3 cm halia
Cara.
1. Gaulkan garam dan kunyit pada ayam dan gorengkan sampai masak [gunakan minyak bekas goreng kentang]. Jangan terlalu garing [nanti keras isi aayam tu]
2. Keluarkan minyak dan tinggalkan untuk tumis bahan tumis.
3. Tumiskan bahan tumis sehingga wangi dan masukkan ayam semula. Gaulkan rata.
4. Masukkan sayuran kacang dan carrot dan cili semua. Gaulkan rata.
5. Masukkan semua bahan lain dan kacau rata. Rasakan garamnya.
6. Angkat dan hidangkan.
Mee Udang(Untuk 5 orang makan)
Resepi ini disumbangan oleh Sabihah ataupun panggilan mesra, Kak Bie.
Bahan-bahannya:~
1 kg Mee kuning/Beehoon
300gm Keledek(direbus dan kemudian dilenyekkan)
2 sudu Tepung jagung
2-3 sudu Cili Boh
6 ulas Bawang putih(diketuk)
6 biji Bawang merah (dikisar)
1/2 inci Halia(kisar)
1/2 cawan udang kering. Ditumbuk hancur
300 gm Udang hidup saiz sedang
3 sudu sos tiram
2 biji tomato (kisar)
5 biji telur ayam (rebus, potong untuk makan bersama)
10 tangkai sawi (potong dan celur)
2 sudu gula pasir
sedikit garam
Cara memasak:~
Panaskan minyak dalam periuk. Masukkan bawang putih, bawang merah, halia,dan cili boh. Tumis hingga naik bau dan naik minyak.
Masukkan sos tiram,pekatan tomato dan pekatan keledek.
Masukkan 3 cawan air dan garam (secukup rasa), biarkan kuah mendidih hingga pekat.
Masukkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan sedikit air.
Masukkan udang, (jika ada dan suka, boleh juga masukkan rebusan daging/ayam)
Masukkan gula (secukup rasa)
Biarkan kuah mendidih
Akhir sekali, masukkan sayur. (Jangan sampai layu)
Cara menghidang:~
Masukkan mee dalam mangkuk, tambahkan dengan jenis-jenis tauhu, bebola ikan, telur rebus dan taburkan dengan daun sup dan daun bawang.Hidangkan panas-panas....."Siuuuuuppp....."
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment