Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam
September 30, 2005
BISKUT MAMA CARRIE sumbangan Diana ResepiNet
Bahan-bahannya
(A)
200 gram mentega
110 gram gula aising
secubit rasa garam
(B)
1 biji telur
(C)
300 gram tepung gandum
1 sudu besar tepung susu
1/2 sudu teh serbuk penaik
Untuk Topping
1 biji putih telur
180 gram gula aising
sedikit coklat masakan, dicairkan
Cara-caranya
1. Putar (A) sehingga lembut. Campurkan (B) dan putar hingga tidak berbintil.
2. Tambahkan (C) yang telah diayak dan adun hingga sebati.
3. Simpan dalam peti sejuk selama 60 minit atau sehingga keras.
4. Canaikan doh di antara 2 kepingan plastik sehingga menjadi 5mm tebal.
5. Potong dengan pisau bulat berukuran 5 sm dan alaskan di atas kertas pembakar.
6. Bakar pada suhu 170 darjah C selama 20 minit atau sehingga kuning keemasan.
7. Biarkan ia sejuk. Paipkan bahaian topping di permukaan. Gunakan pencungkil gigi untuk membuat garisan ke atas coklat cair yang telah disapu. Biarkan ia keras selama 30 minit.
8. Masukkan dalam ketuhar dn pakar pada suhu 150 darjah C selama 10 minit.
Cara untuk Topping
Campurkan putih telur dan gula aising dan gaul hingga sebati.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment