Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam

Tawaran Istimewa Sempena Teratak Chetam berada di Batu 5, Simpang

Yuran serendah RM100.00 untuk kelas grup dan RM200.00 untuk kelas personal bagi modul berikut:

Aneka Buns
Cream Puff, Enclairs, Fruit Puff
Aneka Tartlets
Takoyaki
Pastri Basket dan Tart Bentuk Buah
Muffins
Sponge Cake utk deko guna whipping cream dan cheese leleh
Cup cakes dan deko

Untuk kelas personal, sila sms atau wassup utk tetapkan tarikh. Anda boleh pilih tarikh anda sendiri dan juga kelas yang anda ingin belajar. Yuran adalah berlainan dari kelas semi hands on.

Lokasi : Batu 5, Simpang, Perak
Landmark : Gerai Lemang dan Gerai Air Jambu Batu di depan rumah
Hubungi : 011-27046007 (sms/wassup)


September 08, 2005

Resepi dari Chef Handalan - Pak Amir (Tuan punya blog Restoren Pak Amir)

Dulu Chetam penah postkan resepi-resepi Pak Amir khas untuk orang prempuan yang di dalam pantang. Sekarang, Chetam nak postkan resepi-resepi lain yang diberikan oleh Pak Amir. Tak banyak resepi yang Chetam jumpa. InsyaAllah, Chetam akan tambah kalau jumpa resepi dari Pak Amir.

Dan yang paling best, Pak Amir dah hantar email kepada semua ahli Restoren Pak Amir...........NANTIKAN BULAN RAMADHAN.....maknanya, group Restoren Pak Amir akan kembali aktif pada bulan puasa nanti. Tak sabar nak tunggu resepi-resepi hebat sempena bulan puasa dan hari raya.

Daging Goreng Ketumbar Traditional

[ Bahan-Bahan A : Tumbuk / kisar semua bahan ini sehingga lumat. ]
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
3 sudu besar ketumbar
3 sudu besar jintan manis

[ Lain-Lain Bahan : ]
1/2 kilo daging
Sedikit minyak masak
Sedikit gula ( sedikit sahaja )
Sedikit asam Jawa ( sedikit sahaja )
Garam secukup rasa
Air semangkuk besar

Cara Dan Peraturan :
1. Tumbuk / kisar Bahan A di atas sehingga lumat.
2. Daging dipotong nipis ( seperti saiz masak rendang ), bersihkan
daging dan gaulkan semua daging dengan Bahan A tadi, dan perapkan selama 1/2 jam sekurang-kurangnya.
3. Panaskan minyak, tumis daging yang telah diperap dengan Bahan A ( # 2 di atas ) sekejap sehingga naik bau, masukkan semangkuk besar air, kacau rata dan biar masak sendiri dengan api sederhana selama lebih kurang 1 jam, kalau tak cukup air, tambahkan air lagi.
* Di peringkat ini, kuali anda kelihatan seperti masak sup daging,
biar semua danging direndam penuh dengan air )
4. Selepas 60 - 90 minit, daging anda akan mula kelihatan kering (
dan cukup empuk ) dan sila terus kacau dan goreng daging tersebut sehingga naik minyak. Di peringkat ini masukkan sedikit gula ( kurang dari sesudu teh gula ), sedikit asam jawa serta garam secukup rasa.
5. Hidangkan dengan nasi panas / Orang lepas bersalin makan latah pun menyelerakan sekali.

Resepi Sup Pudina

1. Beli 1 - 2 ikat daun pudina di pasar malam atau di pasaraya dengan harga antara RM0.60 setiap satu ikat.
2. Petik daun pucuk dan sedang yang elok sahaja, daun pangkal jangan diambil....basuh bersih-bersih.
3. Panaskan minyak, masukkan bawang merah ( 3 ulas ) dan bawang putih ( 3 ulas ) yang telah ditumbuk kasar, tumis sehingga wangi TAPI jangan sampai garing. ( + - 30 saat )
4. Masukkan daun pudina tadi dan tumis rata antara 20 saat.
5. Pecahkan telur sebiji, pecahkan dan kacau rata-rata sehingga
keseluruhan daun pudina ( macam telur dadar gitu ). Kautkan api sekejap, dan terbalikkan telur + daun pudina, barangkali anda tidak mungkin boleh mengangkat sekeping besar telur + pudina tadi, tak per...boleh pecah-pecahkan banyak bahagian dan
terbalikp-balikan telur tersebut dalam antara 30 saat, slowkan api
semula.
6. Apabila telur + pudina tersebut kelihatan seakan mula masak,
masukkan 300 ml air ke dalam, kuatkan api semula dan tunggu sampai mendidih.
7. Masukkan sedikit garam secukup rasa, serta sedikit lada sulah. Jika termasuk terlebih air, boleh didih lama sedikit dan lepas itu tutup api.
8. Hidang dan makan begitu sahaja atau dengan nasi berserta dengan lauk-lauk yag ada.

Resepi Telur Dadar Daun Pudina

1. Sama seperti langkah ( 1 ) + ( 2 ) + ( 3 ) + ( 4 ) di atas.
2. Pecahkan 2 biji telur di mangkuk dan pukul rata, masukkan sedikit sos tiram dan lebihkan sedikit lada sulah, kacau rata.
3. Tuangkan telur ang telah dipukul rata ( 2 ) di atas tadi ke dalam kuali bersama daun pudina yang telah ditumis dan ratakan.
4. Kuatkan api, terbalikkan telur dadar tersebut. Boleh dipecahkan
kepada 2 - 3 bahagian jika sukar membalikkan telur dadar tadi.
5. Tunggu sehingga tukar warna kekuningan gelap seolah-oleh hangus gitu ( tapi jangan sampai hangus la - ini teknik rahsia menggoreng telur dadar dengan api kuat ), minyak akan meresap jadi kering, maka angkat dan hidang dengan nasi putih.

Sangat lazat lagi berkhasiat.

Talam Keladi

1/2 kilo keladi
2 cwn tepung beras
2 biji kelapa - ambil 5 cwn santan
7 biji telur.
150gm gula melaka - masak dgn air & jadikan 1 cwn
1 cwn gula pasir
3 sudu tepung gandum

Cara menyediakannya :
- Keladi dipotong dadu. Rebus dgn 2 cawan air serta sedikit garam
sehingga empuk.
- Tepung beras dibancuh dgn 2 cawan santan. Masukkan pada rebusan keladi dan masak hingga pekat.
- Masukkan adunan keladi dlm loyang & tekan hingga rata. Kemudian kukus.
- Pukul telur dgn gula hingga kembang. Masukkan tepung gandum, air gula melaka, 3 cwn santan dan tapis.
- Tuang atas keladi yg dikukus dan kukus lagi hingga masak.

No comments:

Post a Comment