Jangan main-main. Blog Teratak Chetam pun ada peminat tau....hehehehe......Okay, penyumbang resepi ni berasal dari Berunai...so makanan orang Berunai lah yang Chetam nak tempel di sini.
PAIS DAGING sumbangan dari Pesona Dee
Bahan-bahannya:
1 kilogram daging tetel - rebus hingga lembut
2 biji bawang bombay
4-5 sudu cili kisar (ikut sesuka hati pedasnya)
beberapa ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
garam, perasa.
sedikit sagu ...(boleh juga digantikan dengan tepung jagung)
Cara membuatnya:
Daging tetel direbus hingga lembut, tapis n buang airnya... ketepikan sebentar. Bawang bombang dihiris bulat nipis-nipis, bawang merah n bawang putih dikisar halus. Campurkan semua bahan-bahan dan perap sebentar...letakkan diatas aluminium foil, bungkus kemas2...dan panggang dlm oven. Kalau cara tradisi memasaknya, ialah dgn membungkus dgn daun nipah, dan dibakar diatas api (ala bbq)....hingga masak..sedap makan sewaktu masih panas.
Ini pula resepi yang di minta oleh akak Pesona Dee. Chetam harap inilah resepi yang akak Pesona dok cari-cari. Sori sebab Chetam malas nak translate. Suami Chetam cakap, ni bahasa orang susah...hehehehe...bahasa omputih. Anyway, kalau akak Pesona dah cuba resepi Snowball ni, jangan lupa emailkan feedbacknya pada Chetam.
Snowball Cookies sumbangan Wannoorbaya Wanchik dari ResepiNet
Ini resepi kawan saya, senang sahaja dan insyaallah sedap.
Ingredients:
2 cups flour
2 cups finely chopped nuts (pecans or walnuts or peanuts)
1/4 cup granulated sugar
1 cup butter (softened)
1 tsp vanillapowdered sugar for rolling
Method:
1. Heat oven to 325F
2. Combine flour, nuts, granulated sugar, butter and vanilla
3. Beat at low speed, scraping bowl often until well mixed (3-4 minutes)
4. Shape rounded teaspoonful of dough into 1 inch ball
5. Place on ungreased cookie sheet about 1 inch apart.
6. Bake for 18-25 minutes or until light brown. Remove immediately from cookie sheet.
7. Roll in powdered sugar while still warm and again when cooled.
Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment