Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam
September 30, 2005
ALMOND CORNFLAKES CRUNCH sumbangan Diana
Bahan-bahannya
(A)
130 gram mentega
145 gram gula
secubit garam
1/2 sudu teh glucose
(B)
1 biji telur
(C)
200 gram tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu besar tepung susu
1/2 sudu teh serbuk kulit kayu manis
(D)
50 gram cornflakes
70 gram badam, hiris
Untuk Hiasan
sedikit badam, dicincang
sedikit ceri hijau
Cara-caranya
1. Pukul (A) sehingga lembut. Masukkan (B). Pukul sehingga licin.
2. Tambahkan (C) yang telah diayak dan adun hingga sebati.
3. Akhirnya, campurkan (D) dan gaul rata.
4. Sendukkan 1 sudu teh adunan tadi dan bentukkan menjadi bebela. Selaputkan dengan badam cincang. Letakkan diatas dulang yang telah digris. Hias atasnya dengan ceri hijau dan tekan sedikit.
5. Bakar pada suhu 170 darjah C selama 12 - 15 minit atau hingga kuning keemasan.
Nota: Biskut ini boleh juga diselaputi dengan oats yang telah dikisar untuk menggantikan badam cincang.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment