Iklan Berbayar

BannerFans.com


Ruangan Iklan untuk disewa dengan kadar RM20 sebulan tanpa posting dalam Teratak Chetam atau emails kepada Mailing List.

Jadual Kelas Bulan Disember 2013

Boleh pilih sebarang tarikh untuk bulan Disember 2013.

Anda boleh book kelas pilihan anda. Pilih tarikh yang sesuai dan hubungi Chetam melalui email atau sms untuk book kelas tersebut. Sila rujuk modul kelas di ruangan sebelah kanan.


Kelas turut diadakan secara personal. Anda boleh mix n match kelas pilihan anda. Segalanya dilakukan secara hands on. Anda boleh tentukan bila kelas akan diadakan.


July 15, 2005

Koleksi Resepi Makanan-Makanan Anak-Anak

Penyediaan makanan untuk anak kita memang amat penting. Sebagai panduan untuk ibu dan bakal ibu, berikut adalah beberapa resepi yang Chetam ambil dari Restoren Pak Amir.

Dari Puan MaliniDevi

Apabila baby mencecah 5-6 bulan, kamu boleh beri dia cereal atau bubur nasi...sekali-sekala anda boleh beri dia bottled strained fruits. This is baby's favourite food...

Sepertimana diketahui strained fruits amat mahal dan merupakan makanan kesukaan baby, 1 botol harganya sekurang-kurangnya RM2.30 hingga RM2.50...sekali anda buka botol mesti habiskan dalam 24 jam..dan kuantitinya amat sedikit...

Ok Sekarang I ada recipe untuk membuat strained fruits...hanya ambil masa selama 5-8 minit..Cepatkan dan paling penting senanggg...

Applesauce

1 buah apple merah manis.....buangkan kulit dan bijinya..potong ikut sesuka hati...

Masukkan ke dalam pot dan masukkan air...sekurang-kurang separuh drpd pot Biarkan ia mendidih and tutupkan api..Masukkan kedalam blender dengan sedikit air sahaje..dan kisarkan ia hingga
halus..jangan kisar dengan terlalu banyak air..Nanti ia jadi jus pulak...

So recipe ini sudah complete..boleh disimpan di dalam peti sejuk selama 2 hari saje...Kalu nak beri pada hari yang kedua...panaskan betul-betul..


Cereal Carrots & Sweet potato

1 biji lobak merah & 100 grm ubi keledek yang warna oren yang rasa manis
sedikit susu baby
3 camca besar cereal

Kukuskan lobak merah dan lobak merak hingga lembek
Kisarkan sehingga halus (gunakan blender)
cereal mesti dicairkan dengan susu secara asing
kemudian masukkan cereal + susu kedalam kisaran lobak merah dan ubi keledek.

Gaulkan serata-ratanya
Pastikan ia bukan terlalu pekat..sekadar boleh dimakan oleh baby

Dari Madam Khim

When my son was 4 months old. I used to make chicken essence/beef essence to cook with porridge. He was a fussy-eater and does not like anything else in his porridge. To make the chicken/beef esence :-

1) Fill one big pot with some water and place a smaller pot or soup bowl inside (this bowl should be empty).

2) Roughly mince the chicken/beef.

3) Place a plate upside down on the inner pot/bowl. The plate should rest on the rim (or about 1-2 inches lower) of the inner pot so that the essence will drip into it.

4) Arrange the minced meat on top of the over-turn plate and start to boil for 2-3 hours. Use this essence to cook porridge as normal.

I usually make about 1 kg of meat and store the rest ot the essence in the freezer in ice cube trays.

Dari Puan Siti Salwa

Umur 5 Bulan- lapan bulan
As a start baik U jangan add terlampau banyak benda dalam makanan baby U. The best is bubur nasi plain or choices of mashed potatoes or mashed sweet potatoe or mashed peas etc. Ade stages of food type depending on the baby's age. Kalau U beli Gerber/Heinz baby food dalam jar ade tulis. Ade mashed carrot/sweet potatoe/peas/peach etc. Baik la kalau U buat sendiri je lagi berkhasiat & fresh. Cuci sayur-sayur tu and rebus lepas tu lenyek.Jangan add ape-ape garam @ gula. Tak sesuai untuk sistem penghadaman baby yang masih belum matang. Tapi bagi one type at a time. Bagi mashed carrot saje ke etc. Jangan campur adukkan banyak-banyak jenis.

Semakin baby besar bolehlah gradually add jenis-jenis makanan yang sesuai ngan baby. Tapi jangan campurkan garam, gula @ bahan perasa dalam makanan baby tu sampai at least umur dia setahun. Itupun sikit bukan terasa macam makanan orang dewasa.

Bila dia dah sembilan bulan antara menu:

1- Beli Rangka ayam, masukkan sekali beras, carrot, brokolli @ bayam rebus sampai masak. Boleh Buat asing atau campurkan semua sekali. I suka buat sekali rase lebih sedap.

2- Rebus ikan bilis then ambik stok dia buat sup sayur(carrot/brokolli/bayam).campur sikit isi-isi ayam atau fish ball(better buat sendiri).Goreng bawang then tabur dalam sup & add in daun sup daun bawang.

3-Buat sup ikan merah ,tumis sikit bawang2 then add ikan & sayur. Make sure segala makanan baby ade sayur so that dia kekal suka makan sayur sampai sebab most babies takmau makan sayur bila dah masuk umur 2 tahun sebab tak biasa dari awal-awal pemakanan

Dari Puan Suhaily Hasnan

Bubur kentang with kismis
3/4 cup of beras (beras direndam semalaman so tommorow morning boleh terus basuh and ramas bagi hancur sikit, so memang cepat masak)
1/2 biji kentang kecil
21 biji kismis (very good for brain)
air secukupnya

Bubur carrot with brocolli
3/4 cup of beras
15 ekor ikan bilis
1/4 carrot
sedikit brocolli (agak-agakle...)

Mashed potato with milk
Rebus potato sampai masak....lepas masak...basuh cepat-cepat ngan air sejuk sebab insyallah.. senang nak kupas....pastu grind (blend ngan blended) sampai halus....and campur ngan sedikit susu formula.. memang sangat sedap...

For bubur nasi....you can exchange the sayuran very often so that..adalah varity...contoh sayuran yang very good for baby is green sayuran (cos have a lot of iron) cth: sawi and bayam. And than bunga kobis...baby corn, sweet potato, lentils, etc.


Berikut pula resepi dari Melayu.com

Dari Kak Liza

mee/pasta sup
rebuskan mee atau pasta sehingga lembut dan buat sup ayam. Bila nak suapkan makan barulah dicampurkan so taklah mee tu kembang..pelbagaikan warna dalam sup tu..

sup ayam
ayam direnehkan dengan kentang dan carrot..taburkan daun bawang dan bawang goreng...

sup sayur
tumiskan sayuran saperti carrot, brokoli, tahu lembut/udang [ dibuangkan kulit]/ayam/daging sikit..masukkan bawang goreng..

mee hailam [jgn masuk cili lansung]
tumiskan mee, kuatiaw dengan sayuran hijau [potong kecil] dan kicap..

scrabble egg..
mcampurkan susu segar dan telur + garam..masakkan dalam kulai/non-stik pan dan hancurkan...pastu diced carrot/celery/kentang yg dah dikukus/rebus lembut...

kueh2 jenis kukus yg kurang manis
saperti kueh lapis/talam..puding roti /apa-apa pun...

yogurt
campurkan yogurt ngan buah2 lembut yg di potong dadu kecil

gorengkan ikan/hati ayam
goreng bawang besar dengan hati ayam, makan ngan plain bubur nasi ..bukan kata anak.. sure mak dia pun terlioq sama...


Puan Haryani Liana

Boleh cuba resipi yg disyorkan oleh doktor utk baby saya.
1. Kentang rebus yg sudah diblend (macam yg jual di KFC, tapi tanpa sos) + sedikit butter,
2. Bubur nasi + tauhu yg siap direbus + udang/daging/ayam/ikan bilis,
3. Sup ayam/daging + sebiji bawang besar (boleh beri dia minum) note : ayam boleh dicarik kecil2 + bubur nasi.
4. Telur merah + bubur nasi + lauk udang/ayam/daging/ikan bilis,
5. Pisang rebus (kemudian lenyek pisang tersebut).
6. Mushroom soup (buat sendiri seakan-akan Champbells soup).
7. Makanan lain yg biasa; bubur + sayur bayam / carrot / sawi + lauk
8. Untuk minuman, kita boleh bagi dia minum air kotak soya bean (most prefered Bonus). Kalau masa dia demam pulak, boleh buatkan dia air barley tanpa gula.
Nota : Semua makanan tak perlu letak garam. Kalau dia ada alahan pd seafood atau telur, boleh offer slowly, kalau tak boleh juga; hentikan dulu. Makanan & minuman ini semua dpt dari Paediatrician baby saya, so don't worry pasal ok ke tidak, sebab semua dah pernah buat utk baby saya. Selamat mencuba.


Petua dari Puan Puti Mazura

For your info. kentang tu makanan berangin is totally wrong. There is no such thing. Yang membuatkan angin tu is slow fermentation of certain types of food in your tummy e.g. kekacang. Untuk baby below age of 7 mths, nasihat saya, jangan bagi any food apart from breast milk and formula. Ini untuk jaga perut dia yang tender tu. Lepas 7 months boleh lah mula, but mix with lots of milk/water. Plant based is best. Jangan bagi complex protein (meat based food)until baby is 10 mths. Sebenarnya solid food ni differ from baby to baby. But it is best to stick
to milk until dia dah tumbuh at least 6 batang gigi.


Petua dari Suhaily Hasnan

so for babies under 6 months old tu dinasihatkan janganlah kasi makan kentang dulu okay...carrot (a lot of Vit. A which is good for eyes) and sawi are the permulaan untuk dicampurkan dengan bubur nasi diorang...satu lagi...telur tidak dinasihatkan utk diberi pada babies under 1 year old esp. the yolk (eventhough telur is very high in protein)...bukan apa...takut allergy pulak...and one more thing...jangan sesekali letak garam, gula and serbuk perasa (cth: Ajinamoto)...becos the serbuk perasa is very bad for their brain development...cepat jadi pelupa nanti.... (for your info. memang ada mothers yang letak serbuk perasa ni dalam food babies...kesian sangat kat baby tu...). Gives honey sekali sekala pada anak you...cos honey banyak vitamins dalam tu...Rasullulah pun kata honey tu penawar segala penyakitkan....Hmmmm...for your info. since I pregnant for my first baby lagi...saya memang suka sangat investigate pasal babies development ni..tak kira lah through net, books or magazines...I find it so fun....Hope we can exchange ideas (especially recipe for babies food) okay... Bye!

7 comments:

  1. Anonymous1:31 pm

    hi.. saya nak minta pendapat ler kan..
    since saya tinggal dgn mentua. mak saya ni susah sket nak terima pendapat yg baby food tu tak bleh letak garam (coz dia letak gak). lagi satu kita punya makanan sendiri. u all pun tau kan bby mmg tak leh tgk org mkn. mesti nak join mkn gak apa yg org tua mkn. jd camne tu? bleh ke saya suap mknan dewasa yg saya tgh mkn tu ke bby? for sure mknan dewasa ada garam kan? so...sape² bleh le bg pendapat. terima kasih ek..

    ReplyDelete
  2. Anonymous7:37 am

    Salam. saya pun ada masalah yg agak2 sama jg la.Bezanya baby saya umur 10 bulan cuma suka nasi lecek tambah gula.dia sgt anti sup ikan atau ayam.Nak mta la pdpt akak2 sume coz dia kurus sgt la ni. Still breastfeeding.

    ReplyDelete
  3. salam chetam..sy nak ambil resipi ni letak kat blog sy blh x? sbg panduan utk sy sediakan makanan utk anak2 sy... tq atas resepi2 ni...

    ReplyDelete
  4. waaaaa..bestnyer resepi2 awak...

    ReplyDelete
  5. salam...suke sgt dgn resepi yg pelbagai..hri2 bole tukar menu my mia farisya..

    ReplyDelete
  6. nice.. terima kasih.. sian anak saya makan bende same je ari2..

    ReplyDelete
  7. Anonymous9:40 am

    salam .Saya happy dapat baca semua petua and tip-tip yang berguna kat sini.Saya boleh menambahkan koleksi resepi saya utk anak saya...so tak lah anak saya bosan makan benda sama setiap hari. Saya pun nak share ckit...baby saya lahir at 32weeks,so premature laaa and she is my first baby..tak ramai yang ada pengalaman mcm saya..she is very sensitif everything is not mature..Alhamdullillah now dia dah berumur 1thn 6mth..bila sy introduce solid food,doctor(specialize baby) suggested bubur nasi + pisang.And it works...dia tumbuh like a normal baby...(Fitri Fatihah)...thanks chetam.

    ReplyDelete