Iklan Berbayar

BannerFans.com


Ruangan Iklan untuk disewa dengan kadar RM20 sebulan tanpa posting dalam Teratak Chetam atau emails kepada Mailing List.

Kelas Personal di Teratak Chetam

Anda tentukan tarikh kelas anda sendiri

Anda boleh book kelas pilihan anda. Pilih tarikh yang sesuai dan hubungi Chetam melalui email atau sms untuk book kelas tersebut. Sila rujuk modul kelas di ruangan sebelah kanan.


Kelas turut diadakan secara personal. Anda boleh mix n match kelas pilihan anda. Segalanya dilakukan secara hands on. Anda boleh tentukan bila kelas akan diadakan.


July 13, 2005

Beberapa resepi yang mendapat feedback yang bagus dalam ResepiNet dan MealTimeMenus

Malam tadi Chetam cuba satu resepi CHOCOLATE OIL CAKE yang diberi oleh Diana dari ResepiNet. Satu resepi yang amat mudah. Tak sampai setengah jam, dah sedia untuk dibakar. Tapi tempoh membakar tu memang lama. Kalau ikut resepi cuma 40 minit. Chetam juga nak kongsikan beberapa resepi yang mendapat sambutan ramai di dalam ResepiNet dan MealTimeMenus :

CHOCOLATE OIL CAKE
Bahan-bahannya
2 cawan gula
3 cawan tepung serbaguna
2 sudu teh baking soda
1/2 sudu teh garam
1/2 cawan serbuk koko
2 cawan air
1 cawan minyak sayuran
1 sudu teh esen vanilla

Cara-caranya
Panaskan oven pada 175 darjah C. Dalam bekas, campurkan tepung, gula, baking soda dan serbuk koko. Masukkan air dan minyak sayuran dan esen vanilla. Pukul menggunakan tangan sehingga sebati. Tuang dalam acuan 9 x 13 inci dan bakar selama 40 minit atau sehingga masak.

Note dari Chetam : Opps.......tengok balik resepi baru perasan yang serbuk koko cuma 1/2 cawan........hehehehe..... chetam hentam sampai 1 cawan. Nasib menjadi jugak.

BINGKA KAROT (LOBAK MERAH) dari: anisadlina
Bahan-bahan
1 kilogram karot
3 butir telur
1/2 tin susu pekat (saya guna tin saiz sedang - 505 gram)
1 cawan susu (saya guna susu UHT biasa)
2 cawan tepung gandum
100 gram mentega
1 cawan gula
secubit garam
sedikit mentega/margerin untuk lengser acuan

Cara-cara
1.karot direbus hingga empuk kemudian toskan airnya.
2.kisar mentega & gula hingga kembang, kemudian masukkan telur satu persatudiikuti karot, susu pekat, susu & garam. kisar hingga sebati.
3.masukkan tepung gandum & kisar lagi hingga sebati.
4.tuang dalam acuan yang telah dilengser dengan sedikit mentega/margerin.
5.bakar pada suhu 180 darjah Celsius selama 45 minit atau sehingga masak.
6.biarkan sejuk dalam acuan sebelum dipotong mengikut citarasa.

KEK BUTTER SUSAN dari Diana

Bahan-bahannya
3 cawan tepung kek
1 sudu teh baking powder
½ sudu teh baking soda
1 sudu teh garam
1 cawan mentega, dilembutkan
1 ½ cawan gula
½ cawan gula perang (brown sugar)
4 biji telur
2 sudu teh esen vanilla
1 cawan sour cream

Caranya
Panaskan ketuhar pada 165 darjah C. Sapukan mentega dan tepung pada loyang 10 inci. Ayak tepung, baking powder, baking soda dan garam. Ketepikan. Dalam acuan pukul 1 cawan butter, 1 ½ cawan gula dan ½ cawan gula perang sambai kembang. Masukkan telur satu persatu dan pukul sehingga kembang. Masukkan juga vanilla. Masukkan tepung dan juga sour cream gaul hingga sebati. Tuangkan adunan dalam loyang dan baker selama 75 minit atau sehingga masak.

No comments:

Post a Comment