Iklan Berbayar

BannerFans.com


Ruangan Iklan untuk disewa dengan kadar RM20 sebulan tanpa posting dalam Teratak Chetam atau emails kepada Mailing List.

Jadual Kelas Bulan Disember 2013

Boleh pilih sebarang tarikh untuk bulan Disember 2013.

Anda boleh book kelas pilihan anda. Pilih tarikh yang sesuai dan hubungi Chetam melalui email atau sms untuk book kelas tersebut. Sila rujuk modul kelas di ruangan sebelah kanan.


Kelas turut diadakan secara personal. Anda boleh mix n match kelas pilihan anda. Segalanya dilakukan secara hands on. Anda boleh tentukan bila kelas akan diadakan.


June 03, 2005

Resepi Fish Fillet sumbangan dari Puan Suria

Hidangan ni juga boleh dipanggil Fish and Chips.....cuma perlu gandingkan Fillet Fish ni dengan French Fries. Terima kasih pada Puan Suria(MealTimeMenus) kerana sudi berkongsi resepi. Sebenarnya, Chetam memang teringin nak buat resepi ni sebab ikan Dory yang diperlukan memang ada dijual kat Giant Kajang. Masalahnya sekarang, suami Chetam tak makan western food......hehehehe....

Apapun.....berikut adalah resepi Fish Fillet :

"Chetam quote"

Menu ni kalau order kat restaurant cost u at least 12.90. Beli fish fillet from giant or macro, ikan DORY, ikan lain tak sedap. murah aja dalam bahagian frozen fish yang biasa sekali dgn salmon, mackarel. dah siap siang tak ada kulit pun daging aja. dua keping panjang RM5.++ aja.

So defrost ikan tu dulu, potong ikut size yang suka, letak dalam bowl pecahkan sebiji telur + garam+ kunyit, lada sulah, gaul rata= letak atas breadcrumbs-golden punya breadcrumbs...golekkan sampai rata letak atas loyang dah siap sapu mentega. then bake. kalau nak masak atas api guna frying pan boleh gak tapi nanti serbuk breadcrumbs tu ada yang jatuh. bake senang tapi lambat sikit. Ikan ni sama rasa cam fish fillet kat mcdonald.

Dinner boleh makan fish fillet ni + soup mushroom tadi + garlic bread. baru ngam.

Then tambah salad;
parut kobis/ lettuce + tomato, carrot- gaul dgn thousand island salad dressing. salad ni kalau kat KFC cost u 3.50 per pack yang boleh makan sorang, buat sendiri boleh makan satu family.
or fruit salad, masuk aja buah apa you all suka, lastly letak dressing thousand island tu.

Kalau rajin lagi boleh buat potato bake or alamak lupa lah potato lenyek tu..

Bake potato
Kentang, lagi sedap kalau kentang US/Idaho, tapi kentang biasa pun sedap gak. potong belah lapan, supaya tak tebal sangat. gaul dgn garam+kunyit, oregano+ parsely+ b.putih, nak pedas letak serbuk pafrika, letak atas loyang dah sapu marjerin, atas potato tu letak sikit2 marjerin. then bake potato ni kalau kat carrefour cost 29.90/ kg, penah beli menyumpah mahal bukan susah sangat nak buat!

potato lenyek ( nama khas ni)
kentang potong kecil rebus, keluarkan lenyek + marjerine+ garam + lada sulah. nak letak susu sikit pun boleh, saya ni masak ikut apa ada dlm peti ais dan alamari kabinet kat dapur..then boleh curah dgn chicken gravy - ada jual serbuk instant ni color dark brown, serupa cam kat kfc tu lah, brand knor. kalau tak buat sendiri.
kiub ayam knorr+ air+ t.jagong= gaul dulu baru letak atas api, kacau sampai pekat curah atas potato lenyek ni. air dlm secawan aja for 1 cube knorr.

menu semua ni saya biasa masak time sahor...anak bertuah berbuka time dah sakan makan masakan melayu, sahor time nak western pulak...tak mau nasi ..hari biasa pun buat gak tak sekerap bulan puasa tu lah.

ok selamat mencuba

"Unquote"

Ini pula resepi mushroom soup yang diperkatakan oleh Puan Suria dalam resepi Fifh Filletnya. Resepi ini adalah sumbangan Puan Zubaidah juga dari MealTimeMenus.

Mushroom Sup

1 biji bawang besar di hiris nipis
1 sudu besar tepung gandum
Mushroom 1 tin dimayang nipis2
1 kotak susu segar
1 ketul kuib perasa ayam
garam
sedikit minyak

Panaskan minyak dan tumis bawang agak2 kekuningan jgn sampai hitamm. Kemudian masukkan mushroom. kacau rata dan masukkan tepung gandum. curahkan susu segar tadi. Terpulang ...kalau nak banyak....taruh susu lebih. dan last kiub ayam tadi. Kacau dan tambah garam. Sedapp kacau biar pekat sikit tau baru stop.. memang sedap sebab resepi nie dari kelas memasak...chef dia dari coffee bean....selamat mencuba

Nota dari Chetam : Kalau malas nak masak sup, senang bangat.........beli jer sup segera Campbells. Cuma tambah air panas saja. Ada 3 perisa iaitu Mushroom, Ayam dan Jagung.

Resepi yang berikutnya juga dari Puan Suria :

CHICKEN CHOP
**************

4 - 8 keping daging ayam yang telah dibuang tulang & diketuk
½ cawan jus limau
½ cawan air bawang putih
1 sk serbuk lada hitam
2 sb kicap pekat
2 biji telur dipukul
1 cawan tepung jagung bubuh sedikit garam untuk perasa
minyak untuk menggoreng
hiasan - timun, tomato kentang goreng dan daun salad

Cara-caranya :
1. Ayam diperap bersama jus limau, air bawang putih, kicap dan serbuk lada hitam.
2. celupkan didalam tepung jagung & telur yang telah dipukul sedikit.
3. goreng kepingan ayam didalam minyak yang sederhana panas.
4. angkat & hias dengan timun, tomato, kentang goreng dan daun salad.
5. hidang bersama sos chicken chop.

SOS GRAVY
*********

150gm sos cili
1 s.k. gula (optional)
2 cawan stok ayam
1 s.b. brown gravy (boleh dpt di s/mrkt - dlm pkt)
3 ulas bawang putih - kisar halus
3 cm halia kisar halus
100 gm sos tomato
sedikit garam
Serbuk lada hitam kasar (ikut suka)

1. Tumis halia bersama bawang putih, masukkan gula, sos tomato, sos cili, garam dan air rebusan (stokayam).
2. Angkat dan siram ke atas chicken chop.

No comments:

Post a Comment