Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam
June 02, 2005
Puding Ais Krim dr Kak Liza
Bahan
120 gm gula pasir
3 biji telur (diambil kuning sahaja)
60 gm serbuk badam
850 ml air
500 ml susu segar
50 gm tepung jagung
3 s/besar serbuk agar � agar
350 gm aiskrim perasa vanila
2 s/kecil pati strawberi
sedikit pewarna merah
buah strawberi (untuk hiasan)
daun pudina (untuk hiasan)
Cara Menyediakannya
1. Pukul gula dan kuning telur sebentar, campurkan tepung jagung
dan badam serta sedikit susu, kacau rata.
2. Tuangkan air, baki susu segar dan serbuk agar � agar ke dalam
periuk.
3. Masukkan campuran tepung jagung, kacau di atas api perlahan
sehingga pekat, apabila ia mendidih, angkatkan.
4. Masukkan aiskrim dan kacau segera, bahagikan dua.
5. Tuangkan satu bahagian ke dalam acuan yang sudah dibasahkan.
6. Campurkan pati strawberi dan pewarna merah ke dalam bahagian
yang satu lagi,tuangkan ke atas puding.
7. Biarkan ia keras sebelum disimpan di dalam peti sejuk dan
dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment