Kek Span ni boleh digunakan semasa membuat Kek Keju
KEK SPAN
Bahan
175 gm butter
200 gm gula akstor
3 biji telur
1 s/k esen vanilla
280 gm tepung gandum ]
1 s/k baking powder ] ayak
Cara
1. Pukulkan butter dan gula sehingga gebu.
2. Masukkan telur satu persatu.
3. Masukkan esen vanila dan akcau lagi.
4. Masukkan tepung dan kacau rata.
5. Masukkan dalam acuan dan masakkan selama 30 minit dalam suhu 170'C
KEK SPAN [minyak]
Bahan-bahan:
4 biji putih telur
6 biji kuning telur
140 g gula kastor
80 g tepung naik sendiri
40 g tepung jagung
Jem (ikut suka jenisnya)
Cara
1. Alaskan loyang dengan kertas kalis minyak (lengser dengan sedikit marjerin).
2. Pukul kuning telur dengan separuh gula hingga kembang,
3. Dalam mangkuk & pemutar bersih, putar putih telur dan baki gula hingga kental.
4. Kaupbalikkan putih telur ke dalam kuning telur, diselangseli dengan bahan ayak (tepung naik sendiri & tepung jagung).
5. Tuangkan ke dalam tin. Bakar selama 15 minit pada 180'C
Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Nampak macam senang. Nak cuba la. My latest entry 9 Jawatan Kosong Kerajaan Terkini 2011
ReplyDelete