Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam
June 09, 2005
ORANGE SHORTBREAD dari Diana
100 gram mentega
50 gram gula
1 sudu besar jus oren
1 biji oren, diparut halus kulitnya
170 gram tepung
20 gram tepung jagung
Cara-caranya
1. Pukul mentega dan gula sehingga ringan. Masukkan jus oren dan parutan kulitnya. Adun sehingga sebati.
2. Masukkan tepung yang telah diayak dan gaul rata.
3. Canaikan di antara 2 helai plastik menjadi 5mm tebal. Potong dengan acuan biskut bulat berukuran 7.5cm.
4. Susun diatas dulang pembakar yang telah disapu mentega Dengan mengunakkan garfu, buat berapa lubang dan ayak sedikit gula di permukaan.
5. Bakar pada suhu 170 darjah C selama 20 - 25 minit atau sehingga kuning keemasan.
Nota: Parutan kulit oren dan jus oren boleh digantikan dengan parutan kulit lemon dan susu.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment