Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam
June 09, 2005
KEK GULUNG NATELLA dari Diana
Sumber: Liza Rahim
25 gm air sejuk (dari peti ais)
60 gm tepung jagung
185 gm gula kaster
100 gm tepung gandum
30 gm ovelette
1 sudu teh baking powder
10 biji kuning telur, disejukkan
6 biji putih telur, disejukkan
100 gram mentega, dicairkan
1 botol Natella
Acuan untuk kek gulung 10 x 10 atau 12 x 12 (sapu sekeliling dengan mentega)
Satukan semua bahan, kecuali mentega cair dan Natella. Pukul dengan high speed sehingga menjadi putih dan gebu. Masukkan mentega cair dan dipukul sehingga kembang.
Tuangkan adunan kedalam acuan dan ratakan. Bakar dalam ketuhar dengan kepanasan 180 darjah C. Ketuhar hendaklah dipanaskan sekurang-kurangnya 30 minit sebelum digunakan.
Setelah masak keluarkan dan biarkan ia sejuk. Keluarkan dari acuan. Sapukan permukaan dengan Natella sehingga rata. Kemudian gulung dengan cermat. Bungkus dengan kertas kek atau plastic dan simpan dalam peti sejuk. Bila hendak dihidang keluarkan dan potong bulat-bulat.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment