Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam

Tawaran Istimewa Sempena Teratak Chetam berada di Batu 5, Simpang

Yuran serendah RM100.00 untuk kelas grup dan RM200.00 untuk kelas personal bagi modul berikut:

Aneka Buns
Cream Puff, Enclairs, Fruit Puff
Aneka Tartlets
Takoyaki
Pastri Basket dan Tart Bentuk Buah
Muffins
Sponge Cake utk deko guna whipping cream dan cheese leleh
Cup cakes dan deko

Untuk kelas personal, sila sms atau wassup utk tetapkan tarikh. Anda boleh pilih tarikh anda sendiri dan juga kelas yang anda ingin belajar. Yuran adalah berlainan dari kelas semi hands on.

Lokasi : Batu 5, Simpang, Perak
Landmark : Gerai Lemang dan Gerai Air Jambu Batu di depan rumah
Hubungi : 011-27046007 (sms/wassup)


June 09, 2005

KEK KUKUS KEKACANG dari Diana


Sumber: Liza Rahim

Bahan-bahannya
2 1/2 buku (625 gram) mentega
250 gram gula kaster
600 gram tepung gandum, (keluarkan 2 genggam lebihnya diayak dengan 1 sudu teh bicarbonate of soda dan 1 sudu teh cream of tartar)
450 gram fruit mix (keluarkan 1 sudu makan dan gantikan dengan 1 sudu makan sultana, gaulkan dengan 2 genggam tepung tadi)
5 biji telur
400 gram gula pasir (dihanguskan dengan api yang perlahan)
150 gram gajus (disanggar dan dicincang)
2 sudu teh esen vanilla
2 sudu teh esen oren
1 sudu teh buah pala

Cara-caranya
Mentega dikacau dengan gula hingga kembang. Masukkan telur satu persatu, kemudian kedua-dua esen diikuti dengan buah pala, fruit mix dan gajus. Kacau rata, masukkan tepung dan kacau lagi. Buat lubang ditengah dan tuangkan gula hangus tadi ketika ia masih panas. Kacau hingga sebati.

Sapukan mentega pada tin pembakar, berukuran 9 x 9 inci, taburkan tepung sekelilingnya, tuang adunan kedalam loyang dan kukuslah selama 4 jam.

Nota: Dengan adunan diatas boleh dapat dua biji kek dengan ukuran yang sama.
Posted by Hello

No comments:

Post a Comment