Iklan Berbayar

BannerFans.com


Ruangan Iklan untuk disewa dengan kadar RM20 sebulan tanpa posting dalam Teratak Chetam atau emails kepada Mailing List.

Kelas Personal di Teratak Chetam

Anda tentukan tarikh kelas anda sendiri

Anda boleh book kelas pilihan anda. Pilih tarikh yang sesuai dan hubungi Chetam melalui email atau sms untuk book kelas tersebut. Sila rujuk modul kelas di ruangan sebelah kanan.


Kelas turut diadakan secara personal. Anda boleh mix n match kelas pilihan anda. Segalanya dilakukan secara hands on. Anda boleh tentukan bila kelas akan diadakan.


June 09, 2005

KEK KUKUS KEKACANG dari Diana


Sumber: Liza Rahim

Bahan-bahannya
2 1/2 buku (625 gram) mentega
250 gram gula kaster
600 gram tepung gandum, (keluarkan 2 genggam lebihnya diayak dengan 1 sudu teh bicarbonate of soda dan 1 sudu teh cream of tartar)
450 gram fruit mix (keluarkan 1 sudu makan dan gantikan dengan 1 sudu makan sultana, gaulkan dengan 2 genggam tepung tadi)
5 biji telur
400 gram gula pasir (dihanguskan dengan api yang perlahan)
150 gram gajus (disanggar dan dicincang)
2 sudu teh esen vanilla
2 sudu teh esen oren
1 sudu teh buah pala

Cara-caranya
Mentega dikacau dengan gula hingga kembang. Masukkan telur satu persatu, kemudian kedua-dua esen diikuti dengan buah pala, fruit mix dan gajus. Kacau rata, masukkan tepung dan kacau lagi. Buat lubang ditengah dan tuangkan gula hangus tadi ketika ia masih panas. Kacau hingga sebati.

Sapukan mentega pada tin pembakar, berukuran 9 x 9 inci, taburkan tepung sekelilingnya, tuang adunan kedalam loyang dan kukuslah selama 4 jam.

Nota: Dengan adunan diatas boleh dapat dua biji kek dengan ukuran yang sama.
Posted by Hello

No comments:

Post a Comment