Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam
June 09, 2005
KEK KUKUS KEKACANG dari Diana
Sumber: Liza Rahim
Bahan-bahannya
2 1/2 buku (625 gram) mentega
250 gram gula kaster
600 gram tepung gandum, (keluarkan 2 genggam lebihnya diayak dengan 1 sudu teh bicarbonate of soda dan 1 sudu teh cream of tartar)
450 gram fruit mix (keluarkan 1 sudu makan dan gantikan dengan 1 sudu makan sultana, gaulkan dengan 2 genggam tepung tadi)
5 biji telur
400 gram gula pasir (dihanguskan dengan api yang perlahan)
150 gram gajus (disanggar dan dicincang)
2 sudu teh esen vanilla
2 sudu teh esen oren
1 sudu teh buah pala
Cara-caranya
Mentega dikacau dengan gula hingga kembang. Masukkan telur satu persatu, kemudian kedua-dua esen diikuti dengan buah pala, fruit mix dan gajus. Kacau rata, masukkan tepung dan kacau lagi. Buat lubang ditengah dan tuangkan gula hangus tadi ketika ia masih panas. Kacau hingga sebati.
Sapukan mentega pada tin pembakar, berukuran 9 x 9 inci, taburkan tepung sekelilingnya, tuang adunan kedalam loyang dan kukuslah selama 4 jam.
Nota: Dengan adunan diatas boleh dapat dua biji kek dengan ukuran yang sama.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment