Iklan Berbayar

BannerFans.com


Ruangan Iklan untuk disewa dengan kadar RM20 sebulan tanpa posting dalam Teratak Chetam atau emails kepada Mailing List.

Kelas Personal di Teratak Chetam

Anda tentukan tarikh kelas anda sendiri

Anda boleh book kelas pilihan anda. Pilih tarikh yang sesuai dan hubungi Chetam melalui email atau sms untuk book kelas tersebut. Sila rujuk modul kelas di ruangan sebelah kanan.


Kelas turut diadakan secara personal. Anda boleh mix n match kelas pilihan anda. Segalanya dilakukan secara hands on. Anda boleh tentukan bila kelas akan diadakan.


June 09, 2005

NYONYA PINEAPPLE TARTS dari Diana


Inti
1 kg nenas
300 gram gula
secubit garam
6 cm batang kulit kayu manis

Pastri

(A)
220 gram mentega
80 gram gula aising

(B)
1 biji telur
1/2 sudu teh esen vanilla

(C)
350 gram tepung
2 sudu besar tepung susu

Cara untuk Inti
Kupas kulit nenas dan bersihkan. Masukkan kedalam alat pengisar sehingga menjadi halus. Tuangkan kedalam periuk. Masukkan bahan-bahan ramuan yang lain dan masak sehingga pekat. Biarkan ia sejuk.

Cara untuk Pastri
Pukul (A) sehingga lembut dan masukkan (B). Pukul lagi sehingga sebati. Masukkan (C) yang telah diayak dan adun hingga sebati.

Cara Pembetukan Tat
1. Bentukkan inti nenas menjadi bebola kecil 1.5cm.
2. Canaikan pastri di antara kepingan plastik setebal 5mm. Potong dengan acuan bulat.
3. Susun diatas dulang yang telah disapu mentega dan letakkan inti nenas dibahagian tengah.
4. Gulungkan 1 keping pastri untuk menghasilkan 1 jejalur nipis. Hiaskan di atas permukaan inti nenas dan bentukkan palang.
5. Sapukan dengan telur dan bakar pada suhu 180 darjah C selama 15 - 20 minit.
Posted by Hello

No comments:

Post a Comment