Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam
June 09, 2005
NYONYA PINEAPPLE TARTS dari Diana
Inti
1 kg nenas
300 gram gula
secubit garam
6 cm batang kulit kayu manis
Pastri
(A)
220 gram mentega
80 gram gula aising
(B)
1 biji telur
1/2 sudu teh esen vanilla
(C)
350 gram tepung
2 sudu besar tepung susu
Cara untuk Inti
Kupas kulit nenas dan bersihkan. Masukkan kedalam alat pengisar sehingga menjadi halus. Tuangkan kedalam periuk. Masukkan bahan-bahan ramuan yang lain dan masak sehingga pekat. Biarkan ia sejuk.
Cara untuk Pastri
Pukul (A) sehingga lembut dan masukkan (B). Pukul lagi sehingga sebati. Masukkan (C) yang telah diayak dan adun hingga sebati.
Cara Pembetukan Tat
1. Bentukkan inti nenas menjadi bebola kecil 1.5cm.
2. Canaikan pastri di antara kepingan plastik setebal 5mm. Potong dengan acuan bulat.
3. Susun diatas dulang yang telah disapu mentega dan letakkan inti nenas dibahagian tengah.
4. Gulungkan 1 keping pastri untuk menghasilkan 1 jejalur nipis. Hiaskan di atas permukaan inti nenas dan bentukkan palang.
5. Sapukan dengan telur dan bakar pada suhu 180 darjah C selama 15 - 20 minit.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment