Iklan Berbayar

BannerFans.com


Ruangan Iklan untuk disewa dengan kadar RM20 sebulan tanpa posting dalam Teratak Chetam atau emails kepada Mailing List.

Kelas Personal di Teratak Chetam

Anda tentukan tarikh kelas anda sendiri

Anda boleh book kelas pilihan anda. Pilih tarikh yang sesuai dan hubungi Chetam melalui email atau sms untuk book kelas tersebut. Sila rujuk modul kelas di ruangan sebelah kanan.


Kelas turut diadakan secara personal. Anda boleh mix n match kelas pilihan anda. Segalanya dilakukan secara hands on. Anda boleh tentukan bila kelas akan diadakan.


June 08, 2005

BERKAT KEK ROLL BERCERI dari ResepiNet-Diana


Sumber: Hajjah Senesa Abdul Rahmah

Bahan A
8 biji kuning telur, disejukan
4 putih telur, disejukan
140 gram gula halus
1 sudu makan ovelette
30 ml air sejuk
75 gram tepung gandum
45 gram tepung jagung
50 gram mentega, dicairkan
� sudu teh esen vanilla
3 senduk chocolate emulco

Bahan B
Jem strawberry dan cherry merah bertangkai
Royal Icing
Gelas berkaki

Cara-caranya
Satukan semua bahan A kecuali mentega dan chocolate emulco. Pukul dengan kelajuan tinggi sehingga kembang dan pekat. Masukkan mentega cair dan gaul rata. Ambil 3 senduk adunan dan gaulkan dengan chocolate emulco.Masukkan kedalam piping bag.

Adunan asal dibahagikan 3 loyang setiap satu ukuran 10� x 10� x 1� yang telah disapu minyak. Hias permukaann adunan dengan corak-corak menggunakan piping bag. Bakar dengan kepanasan 180 darjah C selama 8 � 10 minit. Setelah masak, sejukkan dan keluarkan dari loyang sapukan bahagian dalam (yang tidak bercorak) dengan jem lalu digulung. Simpan dahulu dalam peti sejuk selama sejam baru boleh dipotong 2 � inci tinggi, lalu dimasukkan kedalam gelas berkaki, dihiasi dengan Royal Icing dan ceri merah bertangkai. Elok dijadikan Berkat Perkahwinan, Pernikahan, Hari Lahir dan sebagainya.

Nota: (Selalu saya pipe memanjang 4 baris dan kemudian gunakan lidi dan larikan memanjang, corak macam biskut mama carries).
Posted by Hello

No comments:

Post a Comment