Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam
June 08, 2005
BERKAT KEK ROLL BERCERI dari ResepiNet-Diana
Sumber: Hajjah Senesa Abdul Rahmah
Bahan A
8 biji kuning telur, disejukan
4 putih telur, disejukan
140 gram gula halus
1 sudu makan ovelette
30 ml air sejuk
75 gram tepung gandum
45 gram tepung jagung
50 gram mentega, dicairkan
� sudu teh esen vanilla
3 senduk chocolate emulco
Bahan B
Jem strawberry dan cherry merah bertangkai
Royal Icing
Gelas berkaki
Cara-caranya
Satukan semua bahan A kecuali mentega dan chocolate emulco. Pukul dengan kelajuan tinggi sehingga kembang dan pekat. Masukkan mentega cair dan gaul rata. Ambil 3 senduk adunan dan gaulkan dengan chocolate emulco.Masukkan kedalam piping bag.
Adunan asal dibahagikan 3 loyang setiap satu ukuran 10� x 10� x 1� yang telah disapu minyak. Hias permukaann adunan dengan corak-corak menggunakan piping bag. Bakar dengan kepanasan 180 darjah C selama 8 � 10 minit. Setelah masak, sejukkan dan keluarkan dari loyang sapukan bahagian dalam (yang tidak bercorak) dengan jem lalu digulung. Simpan dahulu dalam peti sejuk selama sejam baru boleh dipotong 2 � inci tinggi, lalu dimasukkan kedalam gelas berkaki, dihiasi dengan Royal Icing dan ceri merah bertangkai. Elok dijadikan Berkat Perkahwinan, Pernikahan, Hari Lahir dan sebagainya.
Nota: (Selalu saya pipe memanjang 4 baris dan kemudian gunakan lidi dan larikan memanjang, corak macam biskut mama carries).
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment