Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam

Tawaran Istimewa Sempena Teratak Chetam berada di Batu 5, Simpang

Yuran serendah RM100.00 untuk kelas grup dan RM200.00 untuk kelas personal bagi modul berikut:

Aneka Buns
Cream Puff, Enclairs, Fruit Puff
Aneka Tartlets
Takoyaki
Pastri Basket dan Tart Bentuk Buah
Muffins
Sponge Cake utk deko guna whipping cream dan cheese leleh
Cup cakes dan deko

Untuk kelas personal, sila sms atau wassup utk tetapkan tarikh. Anda boleh pilih tarikh anda sendiri dan juga kelas yang anda ingin belajar. Yuran adalah berlainan dari kelas semi hands on.

Lokasi : Batu 5, Simpang, Perak
Landmark : Gerai Lemang dan Gerai Air Jambu Batu di depan rumah
Hubungi : 011-27046007 (sms/wassup)


June 08, 2005

KUIH TAT CREAM CHEESE dari ResepiNet-Diana


Sumber: Mami Asmah Laili

Bahan-bahannya
300 gram mentega cap tong (Brand Golden Churn)
250 gram cream cheese
600 gram top flour, diayak
1 sudu makan vanilla flavour
1 sudu makan gula caster
garam secukup rasa
jam nenas
beberapa piring kuih tart
penyepit tart

Jem Nenas
2 biji nenas mengkal dan kuning
450 gram gula pasir
1 biji pelaga
2 kuntum bunga cengkih

Cara-caranya
Pukul mentega dan cream cheese. Masukkan gula, garam dan vanilla. Pukul lagi sehingga kembang. Gaulkan dengan tepung sedikit demi sedikit sehingga mendapat doh yang lembut. Jika dohnya terlalu lembut, tambah sedikit tepung lagi dan uli sehingga cantik dan lembut. Perap sebentar, tutup dengan tuala lembab.

Ambil sedikit doh dan giling setebal 1 cm. Terap sebesar piring kuih tart. Masukkan kedalam piring tart dan kelim kelilingnya. Isikan tengahnya dengan bebola nenas dan ratakan. Hias dengan adunan doh. Atur dalam tin pembakar dan bakarlah sehingga garing dan warnanya kekuning-kuningan.

Cara membuat jem nenas
Parut kasar nenas. Tapis dan tekan-tekan supaya banyak jusnya dapat mengalir keluar. Jangan diperah. Masukkan kedalam periuk dan masak dengan api sederhana sehingga nenas kering sedikit. Masukkan gula, pelaga dan cengkih, dan masak lagi sehingga ia semakin pekat dan berkilat dengan api yang kecil. Biarkan ia kering sedikit baru matikan api dan sejukkan. Setelah itu buatlah bebola kecil untuk inti kuih tart
Posted by Hello

1 comment: