Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam

Tawaran Istimewa Sempena Teratak Chetam berada di Batu 5, Simpang

Yuran serendah RM100.00 untuk kelas grup dan RM200.00 untuk kelas personal bagi modul berikut:

Aneka Buns
Cream Puff, Enclairs, Fruit Puff
Aneka Tartlets
Takoyaki
Pastri Basket dan Tart Bentuk Buah
Muffins
Sponge Cake utk deko guna whipping cream dan cheese leleh
Cup cakes dan deko

Untuk kelas personal, sila sms atau wassup utk tetapkan tarikh. Anda boleh pilih tarikh anda sendiri dan juga kelas yang anda ingin belajar. Yuran adalah berlainan dari kelas semi hands on.

Lokasi : Batu 5, Simpang, Perak
Landmark : Gerai Lemang dan Gerai Air Jambu Batu di depan rumah
Hubungi : 011-27046007 (sms/wassup)


June 08, 2005

KEK BANGKOK KAYA dari ResepiNet-Diana


Sumber: Hajah Rohanna Abu

Bahan A - Untuk Kek
5 biji kuning telur
3 biji putih telur
80 gram gula
25 gram air sejuk
3/4 sudu teh baking powder
60 gram tepung gandum
30 gram tepung jagung
1 sudu besar Quick 75/ ovalette
50 gram mentega cair
(baking powder, tepung gandum dan tepung jagung dicampurkan dan diayak)

Bahan B - Untuk Agar-agar
1 bungkus agar-agar powder (11g)
120 gram air
1 sudu makan coffee oil
1 tin fruit cocktail, buang airnya

Bahan C - Untuk Kaya
1 bungkus agar-agar powder (11g)
170 gram gula
1/2 sudu teh garam
780 gram santan dari 1 biji kelapa parut putih
60 gram tepung jagung
150 gram susu cair
sedikit perisa pandan dan pewarna kuning

Cara untuk Bahan A
Panaskan ketuhar pada suhu 180 darjah C. Pukul hingga kembang semua bahan A kecuali mentega. Setelah kembang barulah dimasukkan mentega cair. Gaul sampai rata. Tuangkan kedalam loyang 10 x 10 inci dan bakar dengan kepanasan 160 - 170 darjah C sehingga masak.

Cara untuk Bahan B
Masukkan kedalam periuk kecil serbuk agar-agar, gula dan air. Kacau rata kemudian masak diatas api yang kecil. Kacau perlahan-lahan sehingga mendidih. Matikan api, masukkan coffee oil, kacau rata dan tuangkan kedalam loyang 10 x 10 inci. Susunkan fruit cocktail dan sejukkan.

Cara untuk Bahan C
Agar-agar, santan dan garam dimasak sehingga mendidih, kemudian diangkat. Tepung jagung, susu, perisa pandan dan pewarna kuning dikacau rata, lalu dimasukkan kedalam kaya yang panas itu dan dimasak lagi sebentar sehingga rata. Setelah itu dituangkan keatas agar-agar iaitu Bahan B dan disusun diatas kek iaitu Bahan A.
Posted by Hello

No comments:

Post a Comment