Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam

Tawaran Istimewa Sempena Teratak Chetam berada di Batu 5, Simpang

Yuran serendah RM100.00 untuk kelas grup dan RM200.00 untuk kelas personal bagi modul berikut:

Aneka Buns
Cream Puff, Enclairs, Fruit Puff
Aneka Tartlets
Takoyaki
Pastri Basket dan Tart Bentuk Buah
Muffins
Sponge Cake utk deko guna whipping cream dan cheese leleh
Cup cakes dan deko

Untuk kelas personal, sila sms atau wassup utk tetapkan tarikh. Anda boleh pilih tarikh anda sendiri dan juga kelas yang anda ingin belajar. Yuran adalah berlainan dari kelas semi hands on.

Lokasi : Batu 5, Simpang, Perak
Landmark : Gerai Lemang dan Gerai Air Jambu Batu di depan rumah
Hubungi : 011-27046007 (sms/wassup)


June 09, 2005

MOCHA PEACH TRIFLE dari Diana


Bahan untuk Coffee Sponge Cake
6 biji telur
225 gram gula kaster
1/2 sudu teh esen vanilla
1 sudu besar kopi segera, dicampurkan dengan sedikit air panas
225 gram tepung serbaguna

Cara-caranya
1. Dalam bekas tahan panas diatas air yang mendidih (double boil) pukul telur, gula, esen vanilla dan kopi instant sehingga suam-suam panas 55 darjah C. Tuangkan adunan ke dalam mesin pembancuh dan pukul sehingga ia sejuk.
2. Ayak tepung kedalam adunan sedikit demi sedikit dan gaul rata. Tuang adunan kedalam loyang 24cm yang telah dialas dasarnya dengan kertas kuih dan bakar selama 25 minit dengan suhu 185 darjah C.

Bahan untuk Sirap Gula
1/2 cawan gula kaster
1/4 cawan air
4 sudu besar esen kopi

Cara-caranya
Didihkan air dan gula dan kemudian bila sudah sejuk masukkan esen kopi.

Bahan untuk Mocha Custard
4 cawan susu segar
2 sudu besar kopi segera
10 biji kuning telur
1/3 cawan gula kaster
2 sudu besar tepung custard
100 gram mentega, disejukkan dan dipotong dadu

Cara-caranya
1. Panaskan susu dan kopi segera di dalam periuk.
2. Di dalam bekas berasingan masukkan kuning telur, gula dan tepung custard, pukul hingga kembang dan gebu. Masukkan setengah adunan susu yang telah dipanaskan.
3. Tuangkan adunan telur kedalam periuk yang berisi susu yang lebih dan kacau sehingga custard masak dan memekat. Angkat dari api dan masukkan mentega sejuk yang telah didadu. Kacau sehingga mentega sebati dengan custard. Sejukkan custard sebelum digunakan.

Bahan untuk Chocolate Cream
200 gram bittersweet chocolate
1 cawan whipped cream

Cara-caranya
Campurkan chocolate dan whipped krim didalam bekas tahan panas dan letak diatas air mendidih (double boil). Kacau sehingga chocolate cair. Angkat dari atas api.

Untuk membuat Mocha Peach Trifle
coffee sponge cake
sirap gula
1000 gram buah peach dalam tin, ditoskan sirapnya
mocha custard
chocolate cream

Cara-caranya
1. Letakkan coffee sponge cake yang telah dipotong didasar dan tepi mangkuk trifle. Tuangkan dengan sedikit sirap gula. Aturkan buah peach diatas sirap gula dan tuangkan custard mocha dan tuangkan dengan chocolate cream. Ulangi process sehingga semua bahan-bahan habis digunakan, diakhiri dengan buah peach.
2. Sejukkan trifle semalaman sebelum dihidang.
Posted by Hello

No comments:

Post a Comment