Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam
June 09, 2005
CRUNCH CHOCLATE CHIP sumbangan Diana.
Ramai yang cuba.
1 CAWAN BUTTER
1 CAWAN MINYAK
3/4 CAWAN GULA CASTER
1/2 CAWAN GULA PERANG
2 BIJI TELOR
1 SUDU KECIL ESEN VANILA
2 SUDU KECIL SODABOCABONAT
1 SUDU KECIL CREAM OF TARTAR
1 SUDU KECIL GARAM HALUS
1 1/2 CAWAN CHOC CHIP
1 CAWAN WALNUT ATAU BADAM
4 1/2 CAWAN TPG GANDUM
COFFEE OIL 1 DROP
BUAT MACAM BISKUT BIASA TAPI ADUNAN NIE AGAK LEMBIK AND JUST MASUKKAN DLM PIPING BAG. KALAU TAK ADA PUPING BAG, JUST GUNA PLASTIK DAN GUNTING MUNCUNGNYA DAN TERUS PAIPKAN KE TRAY PEMBAKAR. BUAT COMEL2 LAHHH
CUBA TAU SEBAB BISKUT NIE GERENTI SEDAP RANGGUP DAN UMPPPPP. RUGI KALAU TAK CUBA�.
BEST BIG, FAT, CHEWY CHOCOLATE CHIP COOKIES also from Diana
2 cawan tepung gandum serbaguna
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1/2 sudu teh garam
3/4 cawan unsalted butter, dicairkan
1 cawan gula perang, dipadatkan (packed brown sugar)
1/2 cawan gula pasir
1 sudu teh esen vanilla
1 biji telur
1 biji kuning telur
2 cawan semisweet chocolate chips
1. Panaskan ketuhar pada suhu 165 darjah C. Sapukan butter pada dulang pembakar.
2. Ayak tepung, soda bikarbonat dan garam. Ketepikan.
3. Dalam bekas sedang, pukul butter yang telah dicairkan, gula perang dan gula pasir sampai kembang dan sebati. Masukkan esen vanilla, telur dan kuning telur, pukul lagi sehingga kembang dan berkrim. Campurkan bahan-bahan yang telah diayak tadi dan gaul rata. Masukkan chocolate chip dan gaul menggunakan senduk kayu.
4. Gunakan sudu dan method "dropping" untuk letakkan adunan ke atas dulang pembakar dengan jarak 3 inci. Bakar biskut selama 15 - 17 minit atau sehingga tepi biskut kuning keemasan. Biarkan sejuk sebelum pindahkan biskut ke dalam bekas.
Note : 1 adunan dapat dalam 18 - 20 keping biskut.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment