Iklan Berbayar

BannerFans.com


Ruangan Iklan untuk disewa dengan kadar RM20 sebulan tanpa posting dalam Teratak Chetam atau emails kepada Mailing List.

Jadual Kelas Bulan Disember 2013

Boleh pilih sebarang tarikh untuk bulan Disember 2013.

Anda boleh book kelas pilihan anda. Pilih tarikh yang sesuai dan hubungi Chetam melalui email atau sms untuk book kelas tersebut. Sila rujuk modul kelas di ruangan sebelah kanan.


Kelas turut diadakan secara personal. Anda boleh mix n match kelas pilihan anda. Segalanya dilakukan secara hands on. Anda boleh tentukan bila kelas akan diadakan.


June 22, 2005

Koleksi Resepi Dari Puan Puti Mazura - Part 2

Tosei

1 cawan beras - rendam semalaman (at least 6 hrs)
setengah cawan kacang dal putih or kacang tosai - rendam semalaman (at least 6 hrs)
segenggam nasi yang sudah bermalam (kalau sanggup, guna nasi yang dah agak berair sikit, serious!!)
1 sudu teh garam


Cara
Blend bahan-bahan diatas hingga betul betul halus. Ketepikan bancuhan tepung selama sejam. Kemudian blend sekali lagi and kacau rata-rata. Panaskan griddle atau kuali leper yang besar. Lengserkan minyak masak (atau
kalau nak bagi gemuk, guna minyak sapi). Ceduk satu senduk bancuhan tepung dan ratakan senipis yang boleh, macam buat lempeng. Tutupkan dan masak selama 1-2 minit, Kemudian lipat dua, angkat dan
hidangkan bersama kari ikan (tanpa santan) atau chutney.

Asam Pedas Ayam.
Ini style yang rumit sikit, tapi berbaloi! Ada in English and Malay for benefits of all.

1. 1 whole chicken, cut into 8-10 portions (1 ekor ayam, dipotong 8-10 bhg.)
2. 15 dried chillies, deseeded, boiled and rinsed (15 tangkai cili kering, buang biji, rebus dan bilas)
3. 5 fresh red chillies (5 biji cili merah)
4. 1 onion, diced or sliced (1 labu bawang besar, dimayang/potong dadu)
5. 7 shallots, cut in 2s (7 ulas bawang merah, potong dua)
6. 5 garlic, slightly bang with knife (5 ulas bawang putih, ketuk dengan pisau besar)
7. 1 inch of galangal, skinned and cut into smaller bits (1 inci lengkuas, potong kecil)
8. 2-3 lemon grass, discard leaves and leafy parts, cut into smaller pieces (2-3 batang serai, potong kecil, buangkan bhg. berdaun)
9. ½ inch of fresh turmeric root, skinned and cut into smaller bits. Alternatively you may use 1 tbsp of dried turmeric powder (½ inci kunyit hidup, kikis dan potong kecil ataupun guna 1 sudu the kunyit serbuk)
10. Half cup of soft tamarind, mixed with 1 litre of water, discard any seeds. Use less or more water depending on the desired thickness. (Setengah cawan asam jawa, yang lembut, campur 1 liter air, buang biji. Kurang kan air
jika suka kuah yang pekat dan lebih masam)
11. 1 ladle of cooking oil (1 senduk nasi minyak masak)
12. 2-3 level tbsp sugar (2-3 sudu makan gula)
13. 2 tsp salt (2 sudu teh garam)
14. 1 sq inch of Malacca prawn paste (1 inci persegi belacan Melaka)
15. 1 bunch of kesum leaves, jika suka (1 cekak daun kesum, optional)


Method (Cara)
1. Clean the chicken and soak in tamarind juice, prepared earlier (Bersihkan kepingan ayam dan rendam dalam air asam jawa)
2. Rinse and drain cooked dried chillies, place in food blender, add in fresh chillies, shallots, garlic, galangal, lemon grass, turmeric, prawn paste and ¼ cup of tamarind juice, from the one used to soak the chicken. (Masukkan cili kering, cili merah, bawang merah, bawang putih, lengkuas, serai, kunyit, belacan dan suku cawan air asam jawa dari rendaman ayam tadi, ke dalam pengisar, kisar halus).
3. Heat oil in a pot/deep pan (Pijarkan minyak dalam kuali atau periuk)
4. Fry the onion until fragrant (Tumis bawang besar sehingga wangi)
5. Add in the blended chilli paste and decrease the heat. Fry until mixture becomes oily. Stir always. (Masukkan bahan kisar dan goreng hingga garing, kacau selalu)
6. Add in salt (Masukkan garam)
7. Add in chicken and the tamarind juice. Still with the low heat, cover the pot and cooked until boiling and chicken is tender. Stir gently. (Masukkan ayam dan air asam jawa, perlahankan api dan masak hingga ayam
empuk)
8. Add in kesum leaves and sugar. Boil further, stirring occassionally (Masukkan daun kesum dan gula, Teruskan masak hingga mendidih, kacau sesekali)
9. Adjust the taste. Reduce heat and continue simmering for 5 minutes. Remove from heat. (Sesuaikan rasanya, tambah gula, garam jika perlu, renihkan selama 5 minit. Tutup api).
10. Ready to be served with rice.(Sedia untuk disajikan dengan nasi).

Note: Asam pedas ayam sedap dimakan sekali dengan lauk ikan sepat goreng.
Barulah terangkat!!!

Baked Macaroni (Makaroni Bakar)

1. One pack of macaroni, cook al dente (masak sebungkus macaroni, sedikit kenyal)
2. 2-3 cups Cheddar Cheese, grated (2-3 mangkuk keju Cheddar, parut kasar)
3. 1 cup minced beef/lamb/chicken, cook until tender OR fresh prawns (1 cawan daging/ayam cincang di rebus atau udang - biar mentah)
4. 1½ cup of full cream milk (1½ cawan susu penuh krim)
5. 1 cup of cauliflower, cut into florets (1 cawan kobis bunga, potong kecil).
6. ¼ cup of fresh parsley or coriander leaves, chop coarsely (¼ cawan daun saderi/daun sup, dicincang)
7. 1 table spoon of scallion/spring onion, chop coarsely (1 sudu makan daun bawang, dicincang)
8. 2 knobs of butter (2 senduk mentega)
9. Salt, sugar and coarse black pepper (Garam, gula dan lada hitam, secukup rasa)

Method (Cara)
1. Heat oven at 150°C (Panaskan ketuhar pada 150°C)
2. Grease a baking dish (preferably stoneware) with the butter (Lengserkan bekas/dulang pembakar dengan mentega)
3. Mix the cooked macaroni, meat, cauliflower, half of the milk parsley/coriander and scallion thoroughly and season with salt, sugar and pepper, to taste (campurkan semua bahan lain kecuali keju dan separuh drpd.
susu, gaul rata)
4. Place one layer of the macaroni mixture on the baking tray (Letakkan satu lapisan campuran makaroni dalam bekas pembakar)
5. Place one layer of grated cheese (Letakkan pula satu lapisan keju parut)
6. Continue the process, alternating macaroni and cheese until finish (Ulang proses, selang seli)
7. Pour the milk onto the top layer (Curahkan susu pada lapisan terakhir)
8. Shake some salt and pepper on the top. (Taburkan sedikit garam & lada hitam di atas)
9. You may sprinkle the top with more grated cheese. (Boleh taburkan lagi keju di atas sekali)
10. Bake in the oven for 30 minutes (Bakar selama 30 minit/sehingga masak)

Note (Nota):
1. Adjust cooking time and heat according to oven (sesuaikan masa & kepanasan mengikut jenis ketuhar)
2. To cook macaroni al dente, bring to boil a pot of water, put in the pasta with 2 knobs of butter and some salt. Cook according to packaging instruction, place in a strainer and "wash" through with cold water. This is to prevent the pasta from cooking in its own heat. (Untuk masak makaroni "kenyal", didihkan air seperiuk, masukkan makaroni kering, dengan dua sudu mentega dan garam. Masak mengikut peraturan di peket, tapiskan dan bilas
dengan air sejuk)
3. Please make sure that you use "vegetarian cheddar" because the non-vegetarian ones use enzyme from the stomach liming of animals. You may also substitute with other type of hard vegetarian cheese. Do not use soft/sliced cheese please. (Sila guna keju "vegetarian", boleh juga guna keju keras yang lain. Jangan guna keju jenis krim/keeping).

Laksa Johor ikut resepi my family
Saya sangat-sangat berbesar hati berkongsi resepi ni dengan netters. Yang ni memang asli Johor and our family recipe, ye. Dah a few times I sent last few seasons.

(Sukatannya boleh adjust ikut rasa)
Untuk kuah
1. seekor ikan tenggiri/parang sederhana besar - rebus, separate the flesh from the bones, blend separately
2. dua ekor ikan kembung - as above
3. segenggam udang hidup - rebus dan blend
4. segenggam udang kering - rebus dan blend
5. ikan kurau kering (sebesar tapak tangan)- rebus dan blend
Note: bahan 1 dan 2 boleh buat sekali, bahan 3,4,5 boleh buat sekali Air rebusan jangan dibuang. Guna air yang cukup cukup shj.
6. 20 ulas bawang merah (shallots)- blend
7. 10 ulas bawang putih - blend
8. dua peket kecil perencah kari ikan Adabi - mix with a little water to form paste
9. asam jawa - segenggam - bancuh dengan air rebusan ikan(boleh adjust ikut taste)
10. 10 cili kering (rebus dan blend) or boleh guna dua sudu cili boh (kalau
tak suka pedas, jangan guna langsung)
11. santan (from sebiji kelapa) boleh guna santan segera
12. kerisik (tiga/empat sudu makan/dari 1 biji kelapa)
13. gula, garam
14. minyak untuk tumis
15. 2 serai, dititik (atau boleh blend dengan bawang)

Method (throughout the process, api sederhana and keep stirring)
1. Perapkan ikan & udang yang telah dihaluskan dengan santan selama 2 jam.
2. Masukkan cili boh (if using)and paste kari, goreng sampai terbit minyak, masukkan kerisik dan gaul rata.
3. Masukkan isi ikan, udang, ikan kering and udang kering dan santan
4. Masukkan air asam jawa (bancuh dengan air rebusan)
5. Bila agak mendidih, adjust airnya
6. Biar mendidih
7. Adjust the gula and garam
8. Biarkan mendidih and boleh rasa, kalau kurang masam boleh masukkan 1 atau 2 keping asam gelugor.

Untuk hidangan
1. Satu peket spaghetti, rebus al dente* - laksa Johor ni kalau guna laksa beras tak sedap
2. Sebiji timun - hiris halus (macam batang mancis pun boleh)
3. Taugeh - basuh, buang kepala hitamnya
4. Daun selasih - basuh dan mayang
5. Bawang besar - basuh dan mayang halus
6. Daun kesum (optional) - basuh dan mayang
7. Jeruk lobak (optional) - basuh dan hiris nipis
8. Limau kasturi - belah dua (for one serving)
9. Sambal - (10/15 cili kering rebus/cili merah dan 10 biji bawang merah di blend halus, belacan anggaran 1 inci diameter + gula + garam secukup rasa)

Method
Masukkan spaghetti dalam pinggan, masukkan timun and ulam ulam lain, pour sesenduk kuah, bubuh sambal belacan dan perahkan limau, (orang yang nak makan tu gaul rata rata)
Makan dengan tangan lagi best.
(* to get the al dente texture, Didihkan air, masukkan spaghetti dengan sesudu olive oil/cooking oil and garam selama 10-15 minit(ikut instruction kat packaging), toskan dan bilas dengan air sejuk. This is to avoid the pasta from continuing cooking in its own heat. kalau tak bilas, nanti jadi kembang dan berkanji)


Nasi Dagang

1. 5 cawan beras nasi dagang ATAU (utk T'ganu version 3 cawan beras pulut + 2 cawan beras biasa) - rendam semalaman.
2. 2 cawan santan pekat
3. 4 cawan santan cair
4. 2 sudu besar halba
5. 10 ulas bawang merah kecil, mayang halus
6. 6 ulas bawang putih, mayang halus
7. 1½ inci halia, dihiris halus (seperti batang mancis)
8. Garam dan gula secukup rasa.

Cara
1. Didihkan air didalam periuk kukusan
2. Gaul beras dan santan cair dengan sedikit gula dan garam
3. Alaskan kukusan dengan kain kapas yang bersih (seelok-eloknya dua inci melebihi paras bekas pengukus
4. Masukkan beras yang sudah bersantan kedalam pengukus dan kukus sehingga beras masak
5. Keluarkan beras yang sudah masak, masukkan ke dalam sebuah mangkuk besar
6. Semasa masih panas panas, gaul rata-rata dengan santan pekat (masuk sedikit-sedikit), bawang merah, bawang putih, halia dan halba. Sesuaikan gula dan garamnya.
7. Hidang panas-panas bersama gulai dan sambal kelapa.

Gulai ikan tongkol (atau ayam) untuk nasi dagang
Bahan A
1. Dua ekor ikan tongkol sederhana besar, dipotong anggaran 2 inci/satu ekor ayam. (Note: Kalau guna ayam tak perlu bahan A yang lain, masak seperti biasa)
2. 5 keping asam gelugor
3. 2 inci halia, ditumbuk kasar
4. 3 ulas bawang merah kecil, ditumbuk kasar
5. 3 ulas bawang putih, ditumbuk kasar
6. Sesudu makan garam dan sesudu the gula
7. Air untuk merebus (sekadar menutup ikan, lebihkan seinci)
Bahan B
8. Santan pekat dari satu biji kelapa
9. 3 keping asam gelugor (optional, if you like it more masam setelah letak belimbing)
10. 5 ulas bawang merah kecil, ditumbuk
11. 4 ulas bawang putih, ditumbuk
12. 1 inci halia, ditumbuk
13. Satu peket rempah kari Adabi, dibuat pes
14. Satu sudu makan cili boh (kalau tak suka pedas, tinggalkan)
15. 1 cawan santan cair, dibancuh dengan sesudu makan asam jawa.
16. 2 sudu makan gula merah/ kabung/ melaka (atau kalau di Kelantan dipanggil "manisan")
17. Garam secukup rasa
18. Minyak untuk menumis
19. 10 biji belimbing buluh
20. 10 biji cili padi

Cara
1. Rebus bahan A sehingga masak, dan renihkan selama setengah jam, kemudian ambil ikan sahaja dan ketepikan.
2. Pijarkan minyak di dalam periuk
3. Tumiskan bawang, bawang putih dan halia, sehingga naik bau
4. Masukkan rempah kari dan cili boh (jika guna) dan goreng sehingga keluar minyak
5. Masukkan ikan, bahan no. 15, 19 dan 20
6. Biarkan mendidih, kacau selalu
7. Masukkan santan pekat dan asam gelugor (kalau belum masam setelah guna belimbing)
8. Bila mendidih masukkan gula merah
9. Masukkan garam dan sesuaikan rasanya (kalau sudah masam, keluarkan asam gelugor)
10. Biarkan renih selama 15 minit sebelum dihidangkan bersama nasi dagang.

Sambal kelapa untuk Nasi Dagang

1. Kelapa parut (sebiji), disangrai sehingga perang
2. 4 sudu makan gula kabung (manisan)
3. Sekeping ikan tongkol rebus, asingkan isinya sahaja

Cara
Tumbuk semua bahan-bahan sedikit demi sedikit. Pastikan kelapa tidak pecah minyaknya. Kalau tidak suka terlalu manis boleh kurangkan gulanya.

Acar Timun
1. 2 batang timun, dihiris nipis, serong bulat, basuh dan toskan
2. 2 sudu makan cuka masak
3. 5 biji cili merah, hiris panjang
4. 1 biji bawang besar, mayang halus
5. 2 ulas garlic, belah 4
6. 1 sudu teh garam
7. 3 sudu makan gula
8. setengah cawan air
9. 2 sudu makan minyak

Cara.
1. Pijarkan minyak dan tumis garlic
2. Masukkan air dan cuka dan garam, didihkan
3. Masukkan timun, cili dan bawang.
4. Bila bawang lembut, masukkan gula.
5. Biarkan sejuk selama sejam sebelum dihidang.

Hidangkan nasi dagang dengan gulai ikan tongkol dan sambal kelapa. Boleh juga dimakan dengan sambal tumis.


LONTONG

A. LODEH
1. Santan pekat dari satu biji kelapa
2. Santan cair anggaran 2 cawan
3. 1 cawan kacang panjang dihiris tirus
4. 1 cawan kobis dihiris
5. 3 biji kentang dipotong kecil
6. 2 biji lobak merah dipotong bunga
7. ½ cawan cauliflower, dipotong florets
8. ½ cawan sengkuang dipotong batang mancis
9. ½ cawan suhun (direndam)
10. ½ cawan fucuk (direndam)
11. ½ cawan cendawan kering (direndam hingga lembut dan dihiris - jika terlalu besar)
12. 3 biji cili merah, dihiris
13. 3 keping tahu, digoreng dan dipotong nipis (1 inci panjang)
14. 3 keping tempe, digoreng dan dipotong nipis (1 inci panjang)
15. 5 ulas bawang merah
16. 5 ulas bawang putih
17. ½ cawan udang kering, direndam
18. Minyak untuk tumis
19. ½ inci kunyit hidup
20. 2 keping asam gelugor (jika suka)

Cara
1. Tumbuk bawang, bawang putih, kunyit dan udang kering
2. Pijarkan minyak
3. Tumis bahan yang ditumbuk hingga naik bau
4. Masukkan santan cair dan kentang serta lobak
5. Bila kentang hampir empuk, masukkan kacang, sengkuang, cauliflower dan cendawan
6. Masukkan santan pekat
7. Bila sayur hampir lembut, masukkan kobis, fucuk, suhun dan cili
8. Masukkan asam gelugor, garam dan gula secukup rasa.
9. Sentiasa kacau supaya tidak berbuih, masukkan tauhu dan tempe.
10. Sesuaikan kepekatan kuah (untuk lontong, tidak terlalu pekat)

B. SAMBAL TUMIS (Note: Lontong boleh dimakan samada dengan sambal tumis atau kuah kacang/satay. )
1. 1 cawan ikan bilis, digoreng
2. 15 tangkai cili kering, direbus
3. 10 ulas bawang merah
4. 5 ulas bawang putih
5. Belacan anggaran 2 inci
6. 1 labu bawang besar, dimayang
7. ¾ cawan air asam jawa
8. 4 sudu makan minyak masak
9. 1 sudu teh garam
10. 5 sudu makan gula
11. 1 sudu teh serbuk kunyit

Cara
1. Kisar cili, belacan, kunyit, bawang dan bawang putih dengan sedikit daripada air asam jawa
2. Pijarkan minyak dan tumiskan bawang besar hingga kekuningan
3. Masukkan bahan yang telah dikisar dan goreng sehingga garing
4. Masukkan garam dan ikan bilis dan kacau rata
5. Apabila sudah kering, masukkan gula dan kacau rata
6. Apabila sudah nampak kehitaman, tutup api

C. TELUR
1. 5 biji telur ayam, rebus dan kupas kulitnya
2. 1 cawan minyak

Cara
1. Panaskan minyak di dalam kuali non-stick
2. Gorengkan telur dan balik-balikkan sehingga garing bahagian luar putih telur
3. Angkat, sejukkan dan belah dua

D. HIDANGAN
1. Nasi himpit, dipotong dadu
2. Lodeh
3. Sambal tumis
4. Telur

Cara
1. Masukkan nasi himpit dan telur ke dalam mangkuk
2. Tuangkan kuah dan sayur ke atas nasi himpit
3. Tuangkan sambal, mengikut rasa.


Resepi botok botok
1. Ikan tenggiri dipotong selebar tapak tangan (kalau nak rempahnya mesra, guna ikan yang tak berapa fresh)
2. 5 Bawang merah, 4 bawang putih dan sedikit halia (1 cm)ditumbuk halus
3. Paste kari (sesuku / setengah peket rempah kari Adabi)
4. Gula , garam, air asam jawa (ikut taste)pekat
5. Sesudu makan kerisik
6. Ulam (pucuk ubi, daun kunyit, bebuas, pucuk pudding (yang boleh dimakan), daun kaduk - semua dihiris (tak perlu halus)
7. Daun pisang
8. Air untuk kukusan

Method
1. Layur dan bersihkan daun pisang - untuk satu serving ikan perlukan 12 X 12 inches (boleh lapik dua)
2. Letakkan satu layer ulam atas daun pisang
3. Letakkan ikan yang telah dilumur dengan bahan tumbuk dan paste kari, gula dan garam dan kerisik
4. Letakkan satu layer lagi ulaman
5. Curahkan air asam jawa
6. Bungkus, ikat dengan tali raffia dan perapkan 2 jam (atau semalaman dalam fridge)
7. Kukus sekurang kurangnya 2 jam (kalau lebih lagi bagus)
8. Hidang dengan nasi yang panas
Note:
Botok botok boleh tahan dua tiga hari, keep reheating bila nak makan.


No comments:

Post a Comment