Iklan Berbayar

BannerFans.com


Ruangan Iklan untuk disewa dengan kadar RM20 sebulan tanpa posting dalam Teratak Chetam atau emails kepada Mailing List.

Kelas Personal di Teratak Chetam

Anda tentukan tarikh kelas anda sendiri

Anda boleh book kelas pilihan anda. Pilih tarikh yang sesuai dan hubungi Chetam melalui email atau sms untuk book kelas tersebut. Sila rujuk modul kelas di ruangan sebelah kanan.


Kelas turut diadakan secara personal. Anda boleh mix n match kelas pilihan anda. Segalanya dilakukan secara hands on. Anda boleh tentukan bila kelas akan diadakan.


June 23, 2005

Koleksi Resepi Dari Puan Puti Mazura - Part 3

Nasi Briyani Gam
Ramai sangat yang minta resipi ni. Ini resepi family saya dari Muar. I have only done it 3 times sebab tedious and requires too uch time. But for the sake of fulfilling people's request, I am sending it in. Please don't confuse it with the nasi beriyani yang orang masak sekali dengan ayam (itu nasi beriyani Middle Eastern style). GOOD LUCK!!

Bahan-bahan (untuk Nasi)
1. 5 cawan* beras basmathi
2. 1 cawan ghee (minyak sapi)
3. 1 sudu teh buah pelaga
4. 1 inci kayu manis
5. 5 bunga lawang
6. 1 sudu teh jintan manis
7. setengah sudu teh koma koma (saffron)
8. 4 ulas bawang putih -hiris halus
9. 10 ulas bawang merah - hiris halus
10. 1 inci halia - hiris halus
11. 3 sudu makan rempah beriyani (pes)
12. segenggam gajus
13. segenggam raisins
14. 5 cawan air
15. garam secukup rasa

(*cawan = cawan kopi)

Cara-caranya
1. Pijarkan minyak sapi
2. Tumiskan bahan hiris beserta buah pelaga,kayu manis,bunga lawang dan
jintan manis sampai berbau harum
3. Masukkan rempah beriyani dan biar sehingga naik bau
4. Seterusnya masukkan beras dan kacau rata
5. Masukkan air sehingga menutup paras beras dan kacau rata
6. Masukkan saffron, gula dan garam, kacau rata
7. Kecilkan api. Masak beras sehingga separa masak

Bahan-bahan untuk lauk
1. 1 kilo daging batang pinang, potong anggaran 6x6x5 cm
2. 5 biji kentang (belah dua)
3. 8 biji telur rebus keras
4. setengah cawan ghee (minyak sapi)
5. 1 sudu teh buah pelaga
6. 1 inci kayu manis
7. 5 bunga lawang
8. 1 sudu teh jintan manis
9. 2 biji bawang besar (yang kuning), hiris
10. 5 ulas bawang putih - kisar
11. 10 ulas bawang merah - kisar
12. 1 inci halia - kisar
13. 6 sudu makan rempah beriyani (pes)
14. segenggam gajus
15. segenggam raisins
16. Air
17. Tairu (perahkan 2 biji limau nipis ke dalam 1 gelas susu dan biarkan 15 minit)/1 cawan yoghurt
18. garam secukup rasa
19. 1 atau 2 sudu makan tomato puri

Cara
1. Pijarkan minyak sapi, tumiskan bawang besar, bahan kisar dan semua rempah campak (kulit kayu manis etc) hingga naik bau
2. Masukkan pes beriyani dan biar terbit minyak
3. Masukkan daging dan kentang dan air (1 inci atas paras daging & kentang). Didihkan.
4. Kecilkan api dan masak hingga daging empuk
5. Masukkan bahan bahan lain dan 2 cawan air lagi. Kacau rata.

NOW THIS IS WHERE THE NAME "GAM" COMES IN

Peralatan
1. Alat kukusan
2. Kain muslin, untuk mengalas kukusan
3. Kain kapas yang agak panjang (3 meter)
4. Kanji/perekat (masak tepung kanji)

Cara
1. Masukkan lauk yang separa masuk kedalam periuk kukusan (tempat yang selalunya kita bubuh air)
2. Alaskan periuk mengukus dengan kain muslin (buat 3 layers)
3. Masukkan nasi yang separuh masak, gajus dan raisins (lihat bahan untuk nasi)
4. Tutupkan pengukus, Letak periuk mengukus atas periuk kukusan yang berisi lauk
5. Celupkan kain kapas dengan kanji
6. Lilitkan kain tersebut pada bahagian di antara periuk dengan pengukus. Pastikan iktannya agak kejap. No steam should be able to escape.
7. Letak atas api yang perlahan
8. Masak sehingga lebih kurang 1 jam
9. Buka lilitan dan buka tutup pengukus
10. Dengan menggunakan garpu, gemburkan nasi yang sepatutnya sudah masak by now.
11. Kalau nasi masih belum masak, ulangi proses kukusan.

Untuk menghidang
1. Sendukkan 4 senduk nasi ke dalam pinggan hidang yang besar, ratakan
2. Letakkan 4 ketul daging, 4 ketul kentang dan 4 biji telur di atas nasi tersebut
3. Sendukkan 4 senduk nasi lagi untuk menutup lauk tersebut
4. Taburkan bawang goreng, daun saderi, daun bawang dan hati ayam yang telah digoreng garing dan dicincang.
5. Kuah beriyani tadi di hidangkan berasingan
6. Selain itu acar buah juga boleh dijadikan hidangan sampingan (resepi acar buah saya sudah kirimkan)

Sup Mamak Style
Rempah untuk sup mamak style tu saja yang lain drpd. sup yang kita selalu buat. Anyway, untuk lebih kurang sekilo daging/tulang, bahannya are as follows:

Rempah
1. 3 biji bawang besar
2. 5 ulas bawang putih
3. 2-3 inci halia
4. 1-2 inci lengkuas
5. 3 batang serai
6. 3 sudu makan ketumbar - disangrai
7. 1 sudu makan jintan (putih & manis)
8. 1 inci kulit kayu manis
9. 10 biji buah pelaga
10. 10 biji cengkih
11. 5 biji bunga lawang
12. 4 biji buah keras (optional)
13. 2 sudu teh serbuk (kasar) lada hitam (optional)
14. Minyak untuk menumis

Isi
1. 1-2 kilo daging/tulang/ekor
2. 5 biji kentang, dibelah 4
3. 3 batang celery, dipotong
4. 3 biji lobak merah, dipotong baji.
5. Air untuk merebus daging.

Hiasan
1. Daun saderi & daun bawang serta bawang goreng.

Kisar semua bahan 1-7. Untuk menyediakan sup, mula mula rebuskan daging/tulang hingga empuk/lembut. Ketepikan. Kemudian, pijarkan minyak dalam periuk, tumiskan kayu manis, cengkih, bunga lawang dan buah pelaga. Bila sudah wangi, masukkan bahan kisar dan goreng hingga terbit minyak. Masukkan buah keras (dikisar) dan lada hitam, gaul rata. Kemudian masukkan
daging, air rebusan dan kentang (dan lain lain spt. carrot, celery). Masak hingga kentang empuk. Untuk menghidang, taburkan daun saderi & daun bawang yang telah dihiris serta bawang goreng.

Simple Soup

1. 1 kilo Daging/Tulang/Oxtail
2. 1 small packet of serbuk rempah sup Adabi, bancuh dengan air untuk buat pes
3. 5 cloves of garlic, ditumbuk
4. 6 shallots, ditumbuk
5. 1½ inch ginger, ditumbuk
6. ½ inch lengkuas
7. 1 large carrot, cut in bite size pieces
8. 4 potatoes, quartered
9. 4 celery sticks, cut into bite size pieces
10. 1 tbsp sugar
11. salt and pepper to taste
12. air
13. minyak untuk menumis
14. Daun saderi & daun bawang dihiris
15. Bawang goreng
16. 10 biji cili padi, ditumbuk kasar dan dibancuh dengan sedikit minyak bijan/olive oil dan garam (optional)
17. 2 sudu makan cuka masak (optional). See notes.*

Caranya
1. Rebus tulang/daging/oxtail sehingga empuk/lembut, ketepikan
2. Pijarkan minyak di dalam periuk
3. Tumiskan bawang merah, garlic, lengkuas & halia, jangan sampai
garing
4. Masukkan pes rempah sup
5. Masukkan tulang/daging/oxtail yang sudah empuk/lembut beserta air rebusannya
6. Masukkan kentang, carrot dan celery, biarkan empuk
7. Untuk menghidang, masukkan sup kedalam mangkuk, taburkan bawang goreng dan daun saderi & daun bawang. And of course the cili padi, if using.

*Untuk sup tulang, and for those wishing to increase their calcium intake, while the soup is boiling, pour in the vinegar (this will hakis the tulang and akan masuk ke dalam sup). The soup will be slightly sour but it is good.

NB: I love eating soup with boiled macaroni. Easy peasy lemon squeezy!!. Masak the macaroni and masukkan dal mangkuk before pouring the soup. Try it, you'll love it and it's a complete meal!!

Breadcrumbs
Breadcrumb is sold in supermarkets in packets or cartons. But it can slso be home-made. To make
2 cups of breadcrumbs.

1. 6 slices of bread which has reached its expiry date.
2. Toast it slightly
3. Air it for one day
4. Hancurkan with your fingers or use dry food processor.
5. Keep in airtight container and keep in fridge. Boleh tahan a few weeks.
6. Kalau nak guna, boleh campurkan garam dan lada hitam sedikit.
Gerenti halal.

Mushroom Soup
This recipe will make enough for 4 people as first course.

1. 4 cups of fresh white button mushrooms - wash thoroughly and slice
2. 2 cups of chicken / root vegetable homemade stock
3. 1½ cups of full cream milk
4. ½ cup of elderflower presse / non-alcoholic white grape juice
5. 4 tbsp unsalted butter
6. 1 onion, sliced
7. salt and pepper to taste.

Method
1. Heat butter in a heavy pot, fry the onion until fragrant (but not brown)
2. Add the sliced mushroom and stir the mushroom until soft.
3. Pour the stock and heat through.
4. Remove the pot from the heat and let it cool and put the contents through a colander, reserving the liquid and placing it back into the pot.
5. Place the onion & mushroom mixture in a food processor/blender with some of the cooled stock. Purify it or if preferred, processed it chunky.
6. Meanwhile, heat the liquid through, add on the milk and elder flower presse/grape juice. Reduce to thicken, if desired.
7. Add on the purified mushroom and cook until boiling point.
8. Season to taste with salt and pepper.
9. Ready to serve, with french bread/croutons/toast.

Sotong Goreng Celup Tepung

5 ekor sotong yang besar [dibersihkan, dan dipotong-potong serta toskan airnya. Jika boleh, keringkan ia seketika dengan menggunakan kertas tisu tebal atau kain bersih, atau boleh juga dijemur seketika]

Bahan-bahan tepung:
2 cawan tepung beras
sedikit kapur makan [kapur sirih]
sedikit garam
sedikit baking powder [jika suka]
sebiji telur [jika suka]
Minyak untuk memasak [perlu banyak untuk menenggelamkan sotong tersebut, seperti membuat goreng pisang]

Cara-caranya:
Tepung beras dicampurkan dengan garam, kapur sirih, baking powder, telur dan ulikan dengan sedikit air sehingga menjadi doh [seperti hendak membuat biskut]

Tutupkan doh di dalam bekas uli tadi sebentar dengan kain atau tuala kecil yang lembab. Biarkan selama setengah jam. Selepas itu, uli doh tersebut seperti membuat roti dan masukkan air sedikit demi sedikit sehingga ianya menjadi lebih cair dan sesuai untuk dicelup dengan sotong [juga sesuai untuk dibuat goreng pisang]

Pastikan minyak masak betul-betul panas. Celupkan sotong yang sudah 'kering' itu dan masukkan ke dalam minyak panas. Gorenglah seperti biasa. Bila tepung kelihatan sudah kekuningan, barulah diangkat. Hidanglah bersama sos cili.

Biryani Macaroni
This is something I received from last year's group. Tried and tested. Sedap!! Boleh ganti rempah biryani with rempah korma or rempah sup.

Bahan-Bahan
500 g macaroni
300 g daging cincang
5 biji bawang merah (dihiris - separuh dibuat bawang goreng)
2 sdm rempah beriyani
1 sdm serbuk ketumbar
1 sdm rempah korma
2 sdm cili boh
½ sdt lada putih
3 sdm kicap manis
3 sdm sos cili
4 sdm sos tomato
3 biji tomato (dipotong)
2 batang lobak (dipotong)
2 sdm halia (kisar)
2 sdm bawang putih (kisar)
1 sdm jus limau
1 cube stok ayam
3 biji cili merah (potong bulat)
3 biji cili hijau (potong bulat)
1 cawan minyak sayur
daun ketumbar, pudina, bawang goreng dan garam.

Cara Cara
1. Air dididihkan bersama rempah kurma, cengkih, kayu manis.
2. Masukkan macaroni hingga empuk dan toskan.
3. Panaskan minyak, tumis bahan hiris, halia, bawang putih dan lada kisar hingga wangi.
4. Masukkan daging cincang, rempah beriyani, sos, kicap, cube ayam, garam, lobak, cili hijau/merah, tomato dan jus limau.
5. Akhir sekali masukkan macaroni dan gaul hingga rata.
6. Taburkan dengan daun ketumbar, daun pudina dan bawang goreng apabila menghidangnya.

Pegedil/Bergedil

1. 5 biji kentang kuning, sederhana besar, dihiris dan digoreng hingga empuk (boleh juga direbus), tumbuk.
2. ½ cawan udang kering, dibasuh dan digoreng garing
3. ½ cawan hati ayam, digoreng dan dicincang halus
4. 5 ulas bawang merah kecil, digoreng sebentar
5. 3 ulas bawang putih, digoreng sebentar
6. 4 biji cili merah, digoreng sehingga pecah kulit
7. 2 sudu makan ketumbar, disangrai dan ditumbuk
8. 10 biji lada hitam, dititik
9. ½ cawan daun saderi (sup) dan daun bawang (dicampur)
10. Sesudu teh garam (atau lebih jika suka masin) dan sesudu teh gula, secukup rasa
11. 2 biji telur, dipukul
12. 2 cawan minyak untuk menggoreng

Cara
1. Tumbuk udang kering bersama bawang merah, cili dan bawang putih
2. Masukkan ke dalam kentang yang telah ditumbuk
3. Masukkan ketumbar, lada hitam, hati ayam, daun saderi (sup) dan bawang
4. Masukkan garam dan gula, gail rata
5. Kepalkan adunan (anggaran dua sudu makan setiap satu), bulat dan leperkan.
6. Masukkan kedalam peti sejuk selama satu jam, untuk mengekalkan bentuknya supaya tidak mudah lerai bila digoreng.
7. Panaskan minyak
8. Salutkan pegedil dengan telur, sehingga rata litupnya dan goreng sehingga berwarna keperangan.
9. Toskan minyak atas kitchen towel, dan hidangkan.

Ayam Goreng Sambal Jawa

1. 1 ekor ayam, dipotong kecil dan lumur dengan garam & kunyit.
Perapkan sementara penyediaan bahan lain.
2. 10 biji bawang merah
3. 4 ulas bawang putih
4. 1 inci halia
5. 1 inci lengkuas
6. 2 sudu makan gula merah/gula pasir
7. 1 cawan kacang tanah yang disangrai, ditumbuk kasar
8. 15 biji cili kering, direbus dan dikisar kasar ATAU 15 biji cili
padi (kurang/lebihkan ikut suka)
9. 1 sudu teh jintan manis
10. 2 sudu teh ketumbar, disangrai dan ditumbuk halus
11. belacan sebesar ibu jari, bakar
12. ½ - 1 cawan air asam jawa (dari asam jawa sebesar ibu jari)
13. 1-2 sudu teh garam
14. 2 sudu makan kicap manis
15. Minyak

Cara
1. Blend bahan-bahan 2,3,4,5,8,9, 10 dan 11
2. Gorengkan ayam sehingga separuh masak
3. Keluarkan sedikit minyak.
4. Masukkan bahan-bahan kisar dan gaul rata. Goreng sehingga rempah agak garing
5. Masukkan air asam jawa dan kicap, gaul rata
6. Biarkan ayam empuk
7. Bila agak kering masukkan kacang tanah dan gula. Gaul rata.
8. Masak sehingga betul betul kering.
9. Tutup api dan sedia untuk dihidang.

PAIS IKAN

1. 4 ekor ikan kembung (seekor untuk seorang makan) atau 4 cawan fresh udang geragau atau 4 cawan fresh ikan bilis yang dibuang tulangnya
2. 10 biji bawang merah, dimayang halus
3. 1 labu bawang besar dimayang halus
4. 8 biji bawang putih, dimayang halus
5. 2 inci halia, dimayang halus dan panjang
6. 5 biji cili padi, dipotong halus (alternatively boleh guna cili
merah biasa)
7. 4 helai daun kunyit, dimayang halus
8. 4 helai daun limau purut, dimayang halus
9. 1 sudu teh garam (kalau suka masin, tambahlah lagi)
10. 2 sudu teh gula pasir halus
11. Asam jawa sebesar ibu jari, bancuh dengan tiga suku cawan air ATAU air drpd 6 biji limau kasturi/3 biji limau nipis/2 biji lemon
12. Daun pisang untuk membungkus, bersih dan layurkan (kalau duduk dalam town, tak jumpa daun pisang, guna aluminium foil pun boleh but aroma is not ummph)
13. Air untuk mengukus (kalau guna teknik mengukus, kalau guna teknik bakar, tak payah air).
14. Toothpick / lidi / mancis yang dibuang sulphurnya dan ditajamkan satu hujungnya/stapler

Cara
1. Bersihkan ikan/udang.
2. Didihkan air untuk mengukus (kalau guna teknik mengukus)
3. Dalam satu bekas, satukan semua bahan-bahan nos. 2-11, kacau rata hingga sebati (lebih sedap kalau ramas pakai tangan tapi yang sensitive tu, akan pijar - Caution : Jangan pegang baby or remove your contact lenses, after that). Kalau gunakan udang atau ikan bilis, gaulkan sekali dengan bahan-bahan diatas. Kalau ikan, jangan dulu. Follow step no. 4
4. Potong daun pisang anggaran satu kaki X satu kaki.
5. Letakkan satu/ dua sudu makan ramuan atas daun pisang, ratakan, letakkan ikan kembung, dan satu/ dua sudu makan atas ikan, ratakan. Bungkus/gulung daun pisang dan lipat kedua-dua hujungnya dan sematkan dengan lidi/stapler kan.
6. Kalau guna udang/ikan bilis, bahagikan ramuan kepada 4 dan bungkus satu persatu.
7. Masukkan bungkusan pais tersebut kedalam kukusan dan kukus selama 20 minit.
8. Kalau tidak guna teknik mengukus, letakkan kedalam kuali non-stick dan masak selama 20 minit dengan api perlahan.
9. Untuk makan, sila buka (jauhkan muka anda, nanti melecuh pulak) dan makan dengan nasi.

Mee Jawa

1. 1 kilo mee kuning, dicelur
2. 2 cawan keledek kuning/oren, direbus dan dilenyek (lebih oren lebih bagus - cannot be substituted with kentang, nanti jadi kuah mee rebus)
3. 1 cawan udang kering, digoreng dan dikisar
4. 1 cawan udang hidup, direbus dan dikisar
5. 15 tangkai cili kering, direbus
6. 5 ulas bawang putih, diketuk
7. 8 ulas bawang merah kecil, dihiris kasar
8. 1 inci halia, ditumbuk
9. 5 cawan air (lebih/kurangkan ikut kepekatan)
10. Sedikit belacan, dibakar
11. Minyak untuk menumis
12. Garam dan gula secukup rasa

Garnish
1. Telur rebus (sebiji untuk seorang), dipotong 4/5 melintang
2. Cili hijau dan cili merah dihiris
3. Bawang goring
4. Daun saderi dan daun bawang, dihiris
5. Taugeh, dicelur
6. Limau kasturi, dibelah

Cara
1. Blend cili kering, belacan, bawang merah, bawang putih,
halia.
2. Pijarkan minyak didalam periuk
3. Tumiskan bahan yang telah dikisar dalam (1), sehingga naik bau
4. Masukkan udang-udang yang telah dikisar halus dan gaul sebati
5. Masukkan air dan biar mendidih
6. Masukkan keledek yang sudah dilecek
7. Kacau sehingga pekat, kalau terlalu pekat, tambah air.
8. Sesuaikan rasa gula dan garamnya (kuah mee jawa agak manis)

Cara menghidang
1. Masukkan mee yang sudah dicelur ke dalam mangkuk
2. Letakkan cili hijau, cili merah, bawang goreng dan taugeh di atas
mee
3. Curahkan 1 atau 2 senduk kuah di atasnya
4. Letakkan telur di atasnya
5. Taburkan daun saderi & daun bawang
6. Letakkan belahan limau kasturi di atasnya.
7. Hidangkan.

Nasi Kerabu Kelantan
This is something I got from Pak Amir's digest of last year or so. Tried once, but I improvised a few things. But I am forwarding the original recipe from the digest.

NASI KERABU ISTIMEWA From : noraini@antara1.po.my

Bahan dan Penyediaan NASI
4 pot beras
4 pot air
1 batang serai dititik
2 inci kunyit hidup, ditumbuk lumat
sedikit isi cekur, ditumbuk lumat

Cara Memasak Nasi
Beras dibersihkan dan ditanak seperti biasa bersama-sama serai dan kunyit dan cekur.

Cara Menghidang
1) Sendukkan nasi ke dalam pinggan. Letakkkan sedikit sambal kelapa, sambal ikan, cili padi jeruk, tumis budu @ belacan diakhiri dengan ulam. Gaul rata-rata, bolehlah dihidangkan bersama lauk-lauk yang sesuai seperti solok lada, telur masin, ikan bilis goreng, kacang tanah goreng, keropok goreng, daging bakar, ayam bakar dan juga ikan goreng celup tepung.
2) Hidangan ini boleh juga dihidangkan bersama lauk-lauk kegemaran yang lain seperti rendang, ayam masak merah, kurma, kerutuk dan lain-lain lauk kegemaran.

Bahan dan Penyediaan SAMBAL KELAPA
½ biji kelapa parut
1 camca the garam
2 camca besar gula
sedikit gula
5 biji bawang merah, ditumbuk lumat
sehiris halia, ditumbuk lumat
10 biji lada hitam, ditumbuk lumat

Cara Menyediakannya
1) Campurkan kesemua bahan dan disangai atas api kecil sehingga agak kering.
2) Kemudian ditumbuk halus tetapi jangan sampai pecah minyak.

Bahan dan Penyediaan SAMBAL IKAN
5 ekor ikan kembung, dibakar dan diambil isinya
5 biji bawang merah
sehiris halia

1) Tumbuk bawang merah, halia, garam dan sedkit gula. Masukkan isi ikan dan tumbuk lagi sehingga hancur.
2) Masukkan bahan-bahan ini ke dalam kuali dan sangai hingga kering.

Bahan dan Penyediaan CILI PADI JERUK
1) Cili padi anggaran 1 mangkuk kecil, dibuang tangkai.
2) Campurkan 1 camcateh garam, 2 sudu besar gula dan ½ cawan cuka.
3) Perapkan selama 2 jam, kemudian dikisar tapi jangan terlalu lumat.

Bahan dan Penyediaan TUMIS BUDU @ BELACAN (salah satu saja..)
1 senduk budu @ 2 inci belacan, dibakar
5 biji cili kering
5 biji bawang merah ditumbuk l
2 biji bawang putih
sehiris halia
1 batang serai, dititik
sedikit gula merah dan serbuk perasa, jika suka
½ biji kelapa, ambil santan anggaran 2 cawan
2 sudu air asam jawa

Cara Menyediakannya
1) Didihkan santan hingga pecah minyak dan pekat.
2) Masukkan bahan-bahan tumbuk, budu @ belacan, serai, gula merah dan air asam jawa. Masak lagi hingga pekat dan agak kering.
3) Sesuaikan rasa dan angkat.

ULAM-ULAMAN - kesemua bahan ulam dihiris halus kecuali taugeh.
2 helai daun kunyit
5 helai daun cekur
1 tangkai bunga halia @ kunyit - jika ada
10 tangkai daun kesum
5 tangkai daun selasih/kemangi
2 batang kangkung
5 batang kacang panjang
1 kuntum bunga kantan
½ biji timun
1 biji bawang besar
5 biji bawang putih jeruk
1 mangkuk kecil taugeh, dibuang ekornya

Bahan dan Penyediaan SOLOK LADA
10 biji lada hijau, dibelah jangan sampai putus dan buang biji
½ biji kelapa parut putih
5 biji bawang merah
sehiris halia
2 ekor ikan kembung, ambil isinya sahaja
sedikit garam, gula dan serbuk perasa
¼ cawan santan pekat

Cara Menyediakannya
1) Tumbuk bawang dan halia hingga lumat. Masukkan garam, gula dan serbuk perasa dan akhir sekali ikan. Tumbuk lagi hingga lumat.
2) Campurkan ke dalam kelapa parut dan sebatikan.
3) Sumbatkan ke dalam lada yang telah dibuang biji tadi.
4) Susunkan ke dalam periuk. Tuangkan santan pekat dan rebus hingga kering.

Bahan dan Penyediaan IKAN GORENG CELUP TEPUNG
5 ekor ikan, dibersihkan dan tos
½ cawan tpung beras
sedikit air kapur
sedikit serbuk kunyit
garam secukup rasa
minyak untuk menggoreng

Cara Menyediakannya
1) Bancuh tepung beras bersama air kapur, serbuk kunyit, garam dan air secukupnya. Pekat cairnya seperti menggoreng pisang.
2) Panaskan minyak.
3) Celupkan ikan ke dalam bancuhan tepung dan goreng hingga masak.

OPTION
PS : Hidangan nasi kerabu lebih sedap sekiranya dihidangkan dengan budu mentah begitu saja dengan memerahkan sedikit limau nipis ke dalam budu tersebut dan tak perlu lagi menggunakan tumis budu atau belacan. Jika suka menggunakan kedua-duanya pun tak menjadi masalah.

NASI KERABU - TIPS From: noraini noraini@antara1.po.my
Untuk pengetahuan, nasi kerabu ada bermacam-macam warna. Nasi putih biasapun boleh digunakan. Paling popular yang warna biru. Kalau kat Kelantan dipanggil nasi kerabu hitam dan yang berwarna kuning dipanggil nasi kerabu tumis. Kalau yang warna biru tu biasanya menggunakan sejenis bunga. Orang disini sebut bunga nasi kerabu... memang khas untuk memasak nasi kerabulah. Rupanya seakan-akan bunga seri pagi yang warna biru tu dan
buahnya seperti kacang sepat. Bila dimasukkan ketika nasi mendidih, bunga tersebut akan terus mencair dan menghasilkan nasi berwarna biru. Tapi nasi kerabunya tetap dipanggil NASI KERABU HITAM.

TETAPI, kebanyakan kat bandar-bandar sekarang, mereka menggunakan pewarna biru dan pewarna tu dimasukkan ke dalam periuk bersama-sama beras dan air mengikut sukatan dan tanaklah seperti biasa. Banyak atau sikit tu terpulanglah. kalau suka gelap, letak banyak lah..

SEBENARNYA penggunaan warna tu adalah lebih menyenangkan dan tak payah bersusah payah untuk menumbuk itu ini nak dapatkan warna. Kalau ikut cara orang tua-tua dulu, selain menggunakan bunga nasi kerabu, mereka menggunakan air perahan daun mengkudu atau kunyit & cekur untuk menanak nasi kerana aromanya lebih wangi dan rasanya lebih umphhh. Sebab dulu takde pewarna.

UNTUK MAKLUMAN saudari jugak, menanak nasi menggunakan air perahan daun mengkudu menghasilkan nasi berwarna kelabu dan aromanya juga berlainan dan taklah pahit walaupun daun mengkudu tu pahit.

WALAUBAGAIMANAPUN, saudari bolehlah mencuba mana-mana cara, dan penilaiannya nanti saudari sendiri akan tahu mana yang lebih sedap.

No comments:

Post a Comment