Iklan Berbayar

BannerFans.com


Ruangan Iklan untuk disewa dengan kadar RM20 sebulan tanpa posting dalam Teratak Chetam atau emails kepada Mailing List.

Kelas Personal di Teratak Chetam

Anda tentukan tarikh kelas anda sendiri

Anda boleh book kelas pilihan anda. Pilih tarikh yang sesuai dan hubungi Chetam melalui email atau sms untuk book kelas tersebut. Sila rujuk modul kelas di ruangan sebelah kanan.


Kelas turut diadakan secara personal. Anda boleh mix n match kelas pilihan anda. Segalanya dilakukan secara hands on. Anda boleh tentukan bila kelas akan diadakan.


May 04, 2005

Koleksi Pai

Berikut adalah beberapa resepi Pai yang Chetam ambil dari Restoren Pak Amir(RPA) dan MealTimeMenus(MTM). Maaf sebab tak berkesempatan untuk mentranslate beberapa resepi.

Coconut Pie sumbangan Denote of MTM
***************
2 c. milk
1 c. sugar
4 eggs
1/2 c. flour
6 tbsp. margarine
1 tsp. vanilla
1/2 tsp. salt
1 c. coconut

In a blender, combine milk, sugar, eggs, flour, margarine, vanilla &
salt. Cover & blend for 10 seconds. Scrap the sides and cover & blend for another 10 seconds. Add coconut & blend for another 2 seconds. Pour into a greased 10 inch pie plate. Bake at 350 for 50-55 minutes or until a knife inserted near the center comes out clean. Serve warm.

Serves 6

French Canadian Meat Pie sumbangan Deltra of MTM

5 lbs. Ground Lamb or Beef ( you can also mix both meats)
3 med. onions, finely chopped
1 tsp. each ground cloves, dried thyme, black pepper
4 garlic cloves
3 tsp. salt
1 1/2 tsp. dried sage
2 cups water
1 1/2 to 2 cups bread crumbs, plain or seasoned

Pie Dough:

4 cups flour 1 lb. shortening
3/4 to 1 cup ice water
1 tsp. salt

To prepare pie dough, cut in shortening into flour. Mix salt with cold water. Add water to flour mixture, stirring in just enough to moisten. Roll out dough and place bottom shells in 4 - 9" pie plates. Roll out top crusts and set aside.

Place all filling ingredients, except bread crumbs, into a stock pot, bring to boil. Stir and cook 20 minutes, breaking up the meat until "pink" disappears. Remove from heat and stir in 1 cup of the bread crumbs. Let stand and cool 20 minutes. If all liquid is not absorbed, stir in remaining 1/2 cup of bread crumbs. Cool mixture well and spoon into pie shells; level out well. Mixture should not be too moist or too dry. Cover filled pies with top crusts, egg washing rims first. Seal and flute edges. Bake at 400 for 35 minutes.

Note : This makes 4 meat pies. Make one for dinner and freeze the rest.

Pai Ayam sumbangan Azielina Said of RPA

Intinya:
Isi ayam / daging 700g
Sayuran beku (kacang peas & jagung) 2sb
Cendawan shitake dihiris halus 5kutum
Bawang putih & halia ditumbuk halus

Caranya:
Tumiskan bawang putih & halia masukkan daging hingga masak diikuti cendawan dan sayuran tambahkan perasa sos tiram.

Topping:
Ketang direbus dan dilecek halus 1kg
Susu cair 2cawan
Lada hitam & Lada putih ikut rasa
Telor kuning 1 biji
Sedikit garam

Caranya :
Digaul semua bahan topping jika mahukan topping yang basah boleh tambahkan susu.

Caranya:
Dulang kaca ukuran 30 x 20 (yang boleh tahan panas untuk dibakar didalam oven) letak inti daging ratakan diikuti toppingnya ratakan gunakan senduk leper dan garis2 ikut suka gunakan garfu sapu putih telur diatasnya bakar lebih kurang 30 mins dan tukar pada panas grill suhu yang tinggi selama 10 mins.

Apple Pie - maaf...tiada nama penyumbang resepi dalam koleksi chetam
Pastri
2 1/3 cawan Self Rising Flour
½ sudu kecil garam halus
¾ cawan butter (tanpa garam) - potong persegi kecil
4 sudu besar air sejuk

Untuk disapu diatas pie
3 sudu besar fresh milk
1 sudu besar gula halus

Cara-cara
Masukkan tepung dan butter ke dalam mangkuk besar. Dengan menggunakan butter knife, potong ketulan butter tersebut menjadi halus - mesti sentiasa di litupi dengan tepung. Masukkan air sejuk dan uli dengan tangan sebentar supaya menjadi doh lembut.Tutup dengan plastik dan masukkan ke dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 30min - 1 jam. Keluarkan dari peti sejuk dan bahagi dua doh tersebut. Canai satu bahagian dan letakan di dalam pinggan pie berukuran lebih kurang 23cm. Canaikan bahagian doh yang lagi satu sama besar dengan permukaan pinggan pie, ketepikan. Isikan inti ini ke dalam pinggan pie, taburkan butter. Tutup dengan doh yang lagi satu.Tekan bahagian tepi dengan garpu. Buatkan lubang di tengah-tengah pie supaya udara panas dapat keluar apabila membakar nanti. Hiaskan sesuka hati dengan lebihan doh tadi. Sapu susu atas permukaan pie dan taburkan dengan gula halus supaya apabila pie masak, ianya akan menjadi warna kuning yang cantik.Bakar selama 15 minit 219 Deg. C. Kemudian kurangkan suhu oven ke 190 Deg C dan bakar lagi selama 45 minit

Inti.
8 biji apple hijau (Granny Smith)
1 cawan gula perang
3 sudu besar corn flour
¾ sudu kecil serbuk kulit kayu manis
¼ sudu kecil serbuk buah pala
2 hiris halia
¼ sudu kecil garam
¼ cawan parutan kulit lemon (limau besar warna kuning)
1 sudu besar jus lemon
3 sudu besar butter - dibekukan sedikit dan potong persegi kecil

Kupas kulit apple, buang empulurnya dan potong persedi kecil atau hiris nipis-nipis. Dalam mangkuk besar, gaulkan kesemua bahan-bahan di atas kecuali butter.

Tips dari pengirim
Kegunaan corn flour dalam inti pie ini adalah untuk memekatkan intinya, jadi bila kita potong, pastry dia taklah 'soggy' atau lembap. Serbuk kulit kayu manis (cinnamon) dan buah pala (nutmeg) boleh dibeli di pasaraya - Giant/Jusco atau kedai menjual bahan kek. Famous brand ialah McCormick. Sekira suka, boleh juga gantikan hirisan halia dengan ¼ sudu kecil serbuk halia. Sekiranya gunakan tepung biasa ayak bersama 1 sudu kecil baking powder. Make the pie 1-2 days ahead before consuming. It taste better. Lepas canai pastry, sebelum masukkan intinya, biarkan 5 minit. This is to avoid shrinkage (pastry mengecut) apabila proses membakar. Pie ini sedap di makan dengan ice cream vanilla ataupun kalau rajin buat vanilla sauce.

Chicken Mushroom Pie sumbangan Puti Mazura of RPA
1 cawan chicken breast - cut into small pieces
1 cawan mixed vegetables – the frozen kind
1 cawan sliced button mushroom
1 tin Campbell creamy chicken mushroom
1 tin Campbell cream style corn with chicken
1/2 cawan corn kernel (jagung tin)
1 tin water (use Campbell tin)
2 cloves garlic – chopped
1 big onion - diced
½ tsp black pepper – crushed
¼ tsp salt

Saute onion, garlic and black pepper until onion is soft. Add chicken and stir well. Add salt (sparingly as can mushroom/corn contained salt), and sliced mushroom. Mix well the can mushroom/corn with water and pour into chicken mixture. Heat to simmer and turn of heat. Add mixed vegetable, corn kernel and stir well. The filling do not necessarily well done, as baking process will cook it again.

Pie crust
Use ready made puff pastry or shortcrust pastry or do your own.

Shortcrust Pastry
2 1/3 cawan Self Raising Flour - or add 1 tsp baking powder to plain flour
½ tsp salt
¾ cawan butter
4 tbsp ice water
1 pc egg - beaten

Mix flour, salt and butter in a big bowl with hands (or use butter knife) until it turns into breadcrumbs. Add in water and mix into soft dough – if dough is too soft add a little bit of flour. Shape dough into a ball, flatten it and place in a plate, cover with a clingwrap and chill in the fridge for 30 minutes. Remove.Divide dough into 2 parts - 1 for top and the other for bottom.Roll out the dough and cover the bottom of pie plate (23cm). Spoon filling , and cover with the 2nd part of the dough (roll out 2nd dough similar to the first one). Make a hole or slit in the middle, decorate with left over pastry and brush pie crust with beaten egg yolk. Bake 180 Deg. C until golden.

SUGAR FROSTED APPLE PIE - maaf sbb tiada nama penyumbang dalam koleksi Chetam
(A) FLAKY PASTRY (sukatan untuk pai dengan diameter 9 inci)
2 cawan tepung gandum yang telah diayak
1 sudu teh garam
2/3 cawan lelemak sayuran/mentega (guna marjerin pun boleh ... tapi, pastry kurang lembut)
4 - 5 sudu besar air ais (mesti air yang sejuk betul - kalau tak, tak jadi "flaky")

1.Ayak tepung sekali lagi, kali ini bersama garam. Masukkan dalam mangkuk adunan yang cukup besar.
2.Masukkan lelemak sayuran/mentega dan ramas hingga menjadi seperti serbuk roti.
3.Masukkan air, sesudu demi sesudu, sambil digaul adunan dengan lembut hingga adunan sebati dan menjadi sebuku doh.
4.Bahagi adunan kepada 2 bahagian - 1 besar sikit (untuk dasar pai), 1 kecil sikit (untuk penutup pai).
5.Canai adunan dasar secukup besar untuk menutupi dasar dan tepi acuan. Pastikan adunan tidak terlalu nipis. Juga pastikan ada sedikit lebihan supaya mudah dikelim dengan adunan penutup.
6.Apabila inti pai telah dimasukkan, canai adunan penutup secukup lebar. Tutup pai dan kelim mengikut citarasa anda (saya selalunya ambil jalan mudah ... guna garfu dan tekan keliling tepi/bibir pai).
7.Bakar pai mengikut arahan dalam resipi pai di bawah.

(B) PIE FILLING
6 biji epal hijau, biasanya jenis Granny Smith (kalau suka kurang masam, tak payah guna epal hijau semuanya .. boleh guna epal merah jugak)
1 cawan gula
2 1/2 sudu besar tepung gandum
3/4 sudu teh serbuk kulit kayu manis
1/4 sudu teh serbuk pala
1/4 sudu teh garam halus
2 sudu besar mentega (untuk dititik atas inti nanti)
1 sudu besar gula (untuk hiasan)
2 sudu besar susu/krim (untuk hiasan)

1.Sediakan pastri dan ketepikan.
2.Epal dibelah empat, dikupas dan dibuang biji. Kemudian dihiris nipis.
3.Masukkan hirisan epal, gula, tepung gandum, serbuk kulit kayu manis, serbuk pala dan garam halus dalam mangkuk adunan.
4.Gaul dengan lembut hingga sebati (jangan kasar-kasar .... nanti epalnya hancur).
5.Masukkan inti ke dalam acuan yang dasarnya telah dilapik pastri. Titikkan dengan mentega.
6.Tutup pai dengan pastri penutup dan kelim. Tebuk beberapa lubang di permukaan pai untuk membolehkan stim dan "air" pai keluar (ikut sukalah bentuknya... nak buat fancy pun boleh).
7.Sapu susu/krim ke atas permukaan pai.
8.Tabur gula untuk hiasan.
9.Bakar dalam ketuhar pada suhu 200 darjah Celsius selama 35 minit atau sehingga pastri berwarna keemasan dan "air" pai memercik keluar dari lubang-lubang di permukaan pai.
10.Sejukkan sepenuhnya sebelum dihidang (kalau dipotong sebelum cukup sejuk, isi pai akan meleleh).

Nota :
1.Kalau kesuntukan masa, doh untuk pastri boleh diadun menggunakan mesin kek. Hasilnya kurang cantik (tak "flaky") tapi taste/rasanya tak terjejas.
2.Kalau nak campur dengan epal merah, pastikan epal merah tu yang jenis rangup sikit. Kalau tak, isinya nanti mungkin lembik/hancur ... jadi macam makanan bayi pulak.
3.Apa-apa pun, kuantiti maksima bagi epal merah dicadangkan supaya tak melebihi 3 biji supaya isinya tak lembik sangat.

No comments:

Post a Comment