Iklan Berbayar

BannerFans.com


Ruangan Iklan untuk disewa dengan kadar RM20 sebulan tanpa posting dalam Teratak Chetam atau emails kepada Mailing List.

Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam

Tawaran Istimewa Sempena Teratak Chetam berada di Batu 5, Simpang

Yuran serendah RM100.oo untuk kelas grup dan RM150 untuk kelas personal bagi modul berikut:

Aneka Buns
Cream Puff, Enclairs, Fruit Puff
Aneka Tartlets
Takoyaki
Pastri Basket dan Tart Bentuk Buah
Muffins
Sponge Cake utk deko guna whipping cream dan cheese leleh
Cup cakes dan deko

Kelas Aneka Bun di Teratak Chetam
Tarikh : 3 Februari 2017
Yuran : RM100.00
Minima : 3 orang

Kelas : Cream Puff, Fruit Puff & Enclairs
Tarikh : 4 Februari 2017
Yuran : RM100.00
Minima : 4 orang

Kelas : Cheese Tart, Egg Tart dan Fruit Tart
Tarikh : 5 Februari 2017
Yuran : RM100.00
Minima : 4 orang

Untuk kelas personal, sila sms atau wassup utk tetapkan tarikh. Anda boleh pilih tarikh anda sendiri dan juga kelas yang anda ingin belajar. Yuran adalah berlainan dari kelas semi hands on.

Lokasi : Batu 5, Simpang, Perak
Landmark : Gerai Lemang dan Gerai Air Jambu Batu di depan rumah
Hubungi : 011-27046007 (sms/wassup)


May 10, 2005

Nak cuba buat pai epal macam kat Mc Donald tu?

Berikut adalah resepi sumbang Diana of Singapore di dalam Restoren Pak Amir.

~~Quote~~
Ini dia resipi Apple Pie ala McD... Kebanyakkan teman diana yang telah mencuba, dapati serupa atau hampir sama ada pula kata lagi sedap dari McD punya apple pie... Ini semua citarasa masing2 kan...

Diana jarang menggunakan apple merah untuk buat apple pie sebab rasa dia macam lain sikit la... tak macam apple hijau... resipi ini menggunakan gula biasa tapi kalau nak tukar kepada brown sugar pun boleh... Selamat mencuba...

APPLE PIE GORENG ala McD
6 - 8 keping pie

Bahan-bahannya
2 cawan tepung serbaguna
1/2 cawan shortening atau (mentega) (Kalau mentega mesti dalam keadaan beku)
1 sudu teh garam
1/2 cawan air sejuk
2 biji epal hijau
1/3 cawan gula
1/2 sudu teh serbuk kayu manis
1 cawan minyak sayuran

Cara-caranya
1. Kupas kulit epal dan potong dadu. Campurkan gula dan serbuk kayu manis. Di atas kuali masak dengan menggunakan api yang kecil. Masak sehingga ia lembut, dan lenyek 1/4 dengan garfu dan yang lebihan biarkan ia berketul. Kita nak buat apple pie McD kan so kena ikut macam McD sikit.
2. Ayak tepung dan garam. Potong shortening/ atau mentega yang masih beku. Gaul shortening/ mentega dengan tepung menggunakan "rub in" method. Gunakan hujung jari dan ramas sehingga adunan bergentel. Masukkan air dan gaul dengan garfu.
3. Canai atas papan. Potong panjang 8 inci lebar 6 inci macam McD punya pie le. Letakkan inti epal ditengah pastry. Gunakkan air sejuk di tepi pastry dan lipat kemudian tekan dengan garfu sekeliling pastry agak2 setengah inci.
4. Panaskan minyak dalam kuali, api sederhana besar. Goreng pie, satu persatu. 2-3 minit untuk satu belah pie sampai masak dan kekuningan. Toskan atas tisu serap minyak. Boleh taburkan gula atasnya sebelum makan. Best makan bila panas. BE CAREFUL FILLING CONTENTS MAY BE HOT <<>

4 comments:

  1. harus di cuba nie...
    thank's coz tepek resepi nie..
    actually I dah lama mjari nak buat pie epal nie..

    ReplyDelete
  2. Anonymous3:21 pm

    filling dia jd..sdp.tp doh dia tak cntikk... =( tepung serbaguna tu ape?tepung buat kuih ke tpung gandum biasa?yg msukkn air tu trus jd cair..pelik.ke saya slh buat?huhu.

    -budak bru belajar- =)

    ReplyDelete
  3. Alah pakai pastry puff yg siap jual kt kedai pon ok. Xyah buat doh. Inti still yg sama. Laaagi sedap! :D

    ReplyDelete
  4. Anonymous12:37 pm

    kene try ni.. :)

    ReplyDelete