Berikut adalah resepi sumbang Diana of Singapore di dalam Restoren Pak Amir.
~~Quote~~
Ini dia resipi Apple Pie ala McD... Kebanyakkan teman diana yang telah mencuba, dapati serupa atau hampir sama ada pula kata lagi sedap dari McD punya apple pie... Ini semua citarasa masing2 kan...
Diana jarang menggunakan apple merah untuk buat apple pie sebab rasa dia macam lain sikit la... tak macam apple hijau... resipi ini menggunakan gula biasa tapi kalau nak tukar kepada brown sugar pun boleh... Selamat mencuba...
APPLE PIE GORENG ala McD
6 - 8 keping pie
Bahan-bahannya
2 cawan tepung serbaguna
1/2 cawan shortening atau (mentega) (Kalau mentega mesti dalam keadaan beku)
1 sudu teh garam
1/2 cawan air sejuk
2 biji epal hijau
1/3 cawan gula
1/2 sudu teh serbuk kayu manis
1 cawan minyak sayuran
Cara-caranya
1. Kupas kulit epal dan potong dadu. Campurkan gula dan serbuk kayu manis. Di atas kuali masak dengan menggunakan api yang kecil. Masak sehingga ia lembut, dan lenyek 1/4 dengan garfu dan yang lebihan biarkan ia berketul. Kita nak buat apple pie McD kan so kena ikut macam McD sikit.
2. Ayak tepung dan garam. Potong shortening/ atau mentega yang masih beku. Gaul shortening/ mentega dengan tepung menggunakan "rub in" method. Gunakan hujung jari dan ramas sehingga adunan bergentel. Masukkan air dan gaul dengan garfu.
3. Canai atas papan. Potong panjang 8 inci lebar 6 inci macam McD punya pie le. Letakkan inti epal ditengah pastry. Gunakkan air sejuk di tepi pastry dan lipat kemudian tekan dengan garfu sekeliling pastry agak2 setengah inci.
4. Panaskan minyak dalam kuali, api sederhana besar. Goreng pie, satu persatu. 2-3 minit untuk satu belah pie sampai masak dan kekuningan. Toskan atas tisu serap minyak. Boleh taburkan gula atasnya sebelum makan. Best makan bila panas. BE CAREFUL FILLING CONTENTS MAY BE HOT <<>
Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
harus di cuba nie...
ReplyDeletethank's coz tepek resepi nie..
actually I dah lama mjari nak buat pie epal nie..
filling dia jd..sdp.tp doh dia tak cntikk... =( tepung serbaguna tu ape?tepung buat kuih ke tpung gandum biasa?yg msukkn air tu trus jd cair..pelik.ke saya slh buat?huhu.
ReplyDelete-budak bru belajar- =)
Alah pakai pastry puff yg siap jual kt kedai pon ok. Xyah buat doh. Inti still yg sama. Laaagi sedap! :D
ReplyDeletekene try ni.. :)
ReplyDelete