Resepi ni paling mudah tapi hasilnya............sehingga menjilat jari........hehehehe....
Puding Roti
Bahan-bahan
1 buku roti yang di buang bahagian tepinya
Sedikit butter atau mentega
Kismis
Susu Segar
Sedikit Gula
Cara
Roti dipotong 2 atau tiga. Paling senang guna gunting jer......untuk potong tepi-tepi tu.
Kemudian sapuan roti ni dengan butter/mentega di bahagian atas dah bawah sehingga habis.
Masukkan susu segar ke dalam periuk. Tambahkan sedikit gula. Panaskan di atas api sehingga gula larut. Jangan tunggu sampai susu mendidih. Sediakan loyang. Letak roti sebagai lapisan pertama. Taburkan kismis. Tuang satu senduk susu. Letakkan roti sebagai lapisan seterusnya dan ulang sehingga roti, kismis dan susu habis.
Bahagian tepi roti hendaklah dicarik-carik halus dan di tabur sebagai lapisan di atas sekali. Bakar dalam oven, lebih kurang 150 - 180 darjah.
Tips: Susu yang banyak akan menjadikan Puding Roti ni lembik tetapi sedap. Susu yang kurang menjadikan puding ni macam bingka....mudah dipotong. Biasanya chetam guna 1 liter susu segar yang dalam botol tu.....Lagi satu, pastikan kismis tidak ditaburkan di lapisan atas sekali. Kismis akan hangit.
Cubalah.......
Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment