Sempena bulan puasa ni, Chetam ada resepi yang amat sesuai untuk dimakan bersama keluarga. Chetam dah buat pada hari ahad, minggu pertama kita berpuasa. Memang best!!
Puding Koktail Berkuah
Bahan untuk Kastad
1 cawan tepung kastad
6 cawan air
1 cawan susu tepung atau 1/2 cawan susu pekat
5 camca besar gula sekiranya mengunakan susu tepung
Sedikit Kismis hitam
Cara
Campurkan kesemua bahan kecuali kismis. Masak atas api sederhana sehingga likat dan berkilat baru perlahankan api. Bila kastad dah meletup-letup, boleh padamkan api. Untuk memudahkan dikeluarkan nanti, basahkan loyang dengan air dan taburkan kismis hitam. Tuangkan kastad ke dalam loyang dan sejukkan dalam peti ais.
Bahan untuk kuah
1 tin susu cair
2 tin air
3 camca besar tepung kastad
kismis
Gula secukupnya
Cara
Campur semua bahan dan masak atas api hingga mendidih. Seeloknya kuah ini disejukkan dahulu.
Cara menghias.
Potong kastad dan letak bahagian berkismis ke atas. Taburkan buah-buahan koktail. Kemudian di tuang kuah tadi. Boleh juga dihias dengan ceri merah. Seeloknya di makan ketika sejuk dan boleh di tambah ketulan ais.
Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam
October 19, 2004
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Chetam....insyallah KakD akan cuba weekend ni.....thanks!
ReplyDeleteCuba KakD. Anak teruna ramai, boleh buat kerahan tenaga..hehehehehe
ReplyDelete