Chetam pernah beberapa kali buat resepi ni. Memang best giler. Resepi ni chetam dapat dari Restoren Pak Amir tetapi dah diupdated oleh seorang ahli.
BUTTERED EGG PRAWNS
=================
Bahan A :
600 gm udang besar
1 camt. gula
1 camt. garam
1/2 camt. lada hitam
1 camt. minyak bijan
Bahan B :
3 camB tepung jagung
1 camB serbuk kari ikan
Bahan C :
3 biji kuning telur
1 camB susu cair
1/2 camt. garam
1/4 camt. serbuk lada hitam
2 camB butter
1 camB bawang putih - dicincang
2 camB cili padi - dicincang
1 camB daun kari - dicincang
2 camB butter
Bahan perisa :
1 camB sos tiram
1/2 camB gula
1/4 camB serbuk lada hitam
Cara-cara
=========
1.Bersihkan udang, buangkan kakinya dan keringkan dengan menggunakan kitchen towel.
2.Perap udang dengan bahan A selama 20 minit.
3.Campurkan bahan B dan masukkan udang yang telah diperap. Gaul rata.
4.Goreng terendam udang tadi sehingga masak dan tuskan minyaknya.
5.Gaul rata bahan C. Ketepikan.
6.Panaskan kuali, masukkan butter. Kemudian, masukkan bahan C. Kacau campuran C dengan cepat untuk mendapatkan telur goreng yang halus dan rangup. Angkat dari kuali.
7.Panaskan kuali dengan 2 camB butter. Goreng bawang putih, cili padi dan daun kari hingga wangi. Masukkan udang dan bahan perisa. Gaul rata sebelum dimasukkan telur goreng tadi.
8.Gaul rata dan hidangkan semasa panas.
Updated Info dari sorang ahli : "After suryeving a few restaurant in Seberang Jaya and Kulim there are a few Chinese restaurants yang mencampurkan telur goreng yang halus tu dengan nestum, masa goreng last sekali. Butter kena lebih sikit sebab nestume serap butter.
Kinda weird but Nestume when combined with butter taste very
differently. Rasa sekali memang bukan macam Nestume. Furthermore, telur goreng halus akan nampak banyak."
Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam
October 19, 2004
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment