Iklan Berbayar

BannerFans.com


Ruangan Iklan untuk disewa dengan kadar RM20 sebulan tanpa posting dalam Teratak Chetam atau emails kepada Mailing List.

Jadual Kelas Bulan Disember 2013

Boleh pilih sebarang tarikh untuk bulan Disember 2013.

Anda boleh book kelas pilihan anda. Pilih tarikh yang sesuai dan hubungi Chetam melalui email atau sms untuk book kelas tersebut. Sila rujuk modul kelas di ruangan sebelah kanan.


Kelas turut diadakan secara personal. Anda boleh mix n match kelas pilihan anda. Segalanya dilakukan secara hands on. Anda boleh tentukan bila kelas akan diadakan.


October 22, 2004

Puding Karamel - mudah tapi enak

Memang sedap puding ni tapi nak membuat gula hangus tu, punyalah siksa.....Jari Chetam pernah melecur....KENAPA? Chetam celup jari dalam gula yang sedang mengelegak tu. Ingatkan nak rasa la konon, rupa-rupanya .......PANAS!!!

Puding Karamel

1 tin susu cair
1 tin air
5 biji telor
3/4 cawan gula halus
1 t/s esen vanilla

Utk Karamel :
1/2 cawan gula
*Sedikit air

*Cara
Masak gula dalam kuali sehingga cair dan bertukar ke warna coklat (jgn.bagi hangus) kemudian masukkan air dan kacau sehingga gula cair semula. Tuang ke dalam bekas kaca yang hendak digunakan. Panaskan kukusan dan masukkan bekas yang telah diisikan dengan gula hangus. Pukulkan telor + gula + esen vanilla (supaya gula hancur). Jangan pukul dengan kuat atau sehingga telor berbuih sebab nanti puding akan berlubang lubang. Lastly tuangkan susu dan air dan kacau bagi sebati. Tuang dalam bekas kaca yang ada dalam kukusan. Kukus dalam 20 - 30min. Sejukkan dan kalau suka tuangkan mix fruit cocktail diatasnya. Sesiapa yang ada diabetic @ tak suka manis, boleh kurangkan gula dalam adunan sebab bila dah tuang fruit cocktail, air gula yang ada akan menambah rasa manisnya.

Tips : Ada tips yang chetam dapat dari Restoren Pak Amir....seeloknya bila nak masak gula hangus ni, kita guna dua dapur. Satu dapur untuk masak gula, dan satu lagi untuk masak air. Bila gula dah cair, masukkan air yang dah mendidih tu. Tapi hati-hati...........jangan main campak jer...nanti terpercik kena muka, langsung tak dapat raya.....

5 comments:

  1. assalam...
    che tam insiden kita sama la... celup jari dlm gula sbb nak rasa n lecur kemudiannya.. kelakar kan bila terinagt balik..
    salam perkenalan anyway...

    ReplyDelete
  2. Waalaikumsalam.....salam perkenalan

    chetam sampai skrg masih tak pas buat gula hangus ni...

    ReplyDelete
  3. klu sy buat cara malas sy dlu...tabur je gula atas loyang or bekas yang nk kukus tu letak atas api bg gula tu kuning...pahtu bile gule tu keras baru masuk yang telur yang kite dh kacau td tu then kukus...

    ReplyDelete
  4. Nampak mcm sdap.. Nk cber lh./..//

    ReplyDelete
  5. nurfazilah1:00 am

    nk wat gak ar sok pg..nk bg kwn2 rasa...

    ReplyDelete