Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam

Tawaran Istimewa Sempena Teratak Chetam berada di Batu 5, Simpang

Yuran serendah RM100.00 untuk kelas grup dan RM200.00 untuk kelas personal bagi modul berikut:

Aneka Buns
Cream Puff, Enclairs, Fruit Puff
Aneka Tartlets
Takoyaki
Pastri Basket dan Tart Bentuk Buah
Muffins
Sponge Cake utk deko guna whipping cream dan cheese leleh
Cup cakes dan deko

Untuk kelas personal, sila sms atau wassup utk tetapkan tarikh. Anda boleh pilih tarikh anda sendiri dan juga kelas yang anda ingin belajar. Yuran adalah berlainan dari kelas semi hands on.

Lokasi : Batu 5, Simpang, Perak
Landmark : Gerai Lemang dan Gerai Air Jambu Batu di depan rumah
Hubungi : 011-27046007 (sms/wassup)


October 26, 2004

Trifle yang memang best



Assalamualaikum. Berjumpa lagi kita. Hari ni Chetam nak beri satu lagi resepi puding yang sememangnya best. Dah banyak kali cuba. Resepi Trifle ni ada 3 lapisan. Pertama kek, kedua kastad dan ketiganya agar-agar.

Sekiranya anda pernah pegi Mydin(kedai borong tu), depa ada jual kek gulung pandan. Chetam selalu guna kek gulung ni......keknya memang sedap dan amat murah. Harganya baru RM2.95 sahaja. Amat sesuai digunakan sebagai lapisan pertama.

Trifle

1 gulung swiss roll / kek coklat / kek buah
1 tin fruit coktail
1 gelas susu cair
2 gelas air
1 sudu esen vanilla
3 sudu makan tepung kastad
2 – 3 sudu makan gula
1 kotal serbuk jeli berperisa strawberry

Caranya
1. Potong ke 1” dan susun dalam mangkuk besar
2. Tapiskan buah-buahan daripada airnya. Jiruskan air buah ke atas kek.
3. Lepas iru taburkan pula ½ tin buah-buahan ke atas kek tadi.

Cara membuat kastard :-
1. Campurkan tepung kastard, bula, susu cair, air, esen vanilla. Kacau di atas api yang kecil hingga bahan ini cukup masak dan berkilat.
2. Kemudian curahkan adunan kastard tadi ke dalam mangkuk kek dan taburkan pula ½ tin lagi baki buah dalam tin tadi ke atas kastard dan biarkan ia beku sedikit.

Cara membuat Jeli (Yang paling elok, Jelly Crystall Lady's Choice) :-
Tuangkan 2 cawan air mendidih ke dalam serbuk jeli dan kacau supaya tidak berketul. Akhir sekali tuangkan jeli ke atas kastard dan sejukkan………

12 comments:

  1. tanya sket..ni wat utk sukatan bekas besar mana yer??
    nak cuba..tapi tak tau untuk bekas besar mana yg awak guna..

    ReplyDelete
  2. bekas bulat plastik yang macam bubuh dadih tapi saiz besar tu boleh digunakan....

    ReplyDelete
  3. Anonymous5:29 pm

    salam chetam, saiz ketebalan kek untuk membuat triffle tu berapa ye? kalau 1 inci ketebalan , boleh ke? tq

    ReplyDelete
  4. Waaalaikumsalam...tak kisah ketebalan kek. chetam kalu malas, kek yang london roll yang Erra jadi duta dulu tu chetam guna

    ReplyDelete
  5. Anonymous2:36 pm

    kak , boleh ke guna agar2 yg bukan serbuk tu , agar2 keras macam plastik tu , agar2 apa ntah nama dia , hehe , boleh ka ?

    ReplyDelete
  6. boleh tapi lagi senang beli je jelly yang jenama Nona tu....just campur ngan air panas

    ReplyDelete
  7. Anonymous6:35 pm

    akak nanti upload lah gambar kalau buat lagi ye. cam best je. huhu

    ReplyDelete
  8. farah5:31 pm

    salam....nk tnya..susu+air n tepung kastard d kacau skali atas dapur kan..tapi knp ek sy try buat,adunan sy jadi berketul2. xjadi cair sperti yg dimaksudkan? btol ke ape yg sy buat ni..???confiuss

    ReplyDelete
  9. Waalaikumsalam......kacau pakai whisk.....kena sentiasa kacau...kalau tak mmg berketul....

    ReplyDelete
  10. farah_penambahan: tpung kastard 2 bncuh dlu ngn air biasa sblm curahkn dlm kuali...klu x nt die jd bketul2 n ssah nk msak smpurna...

    ReplyDelete
  11. Salam chetam kenapa sos kastard saya jadi cair masa nak makan. Apa yg x kena.

    ReplyDelete
  12. Salam chetam kenapa sos kastad saya jadi cair masa nak makan

    ReplyDelete