Boleh............boleh.............no problemo....Ni resepi turun temurun.......Emak Chetam jugak yang ajar.....
Kuah Kacang
Kacang tanah di sangrai, buang kulit dan dimesin sedikit.....jangan halus sangat, nanti tak umph!!
Bawang Merah, Cabai Kering dan Belacan (digoreng ikut giliran)
Cili Sos
Tomato Sos
Air Suam
Garam
Gula
Cara
Bawang merah, cabai kering dan belacan dimesin hingga halus dengan air suam. Masukkan gula secukupnya. Mesin sedikit lagi. Lepas tu masukkan dalam bekas. Masukkan kacang yang dah dimesin, garam, sos cili dan sos tomato. Kacau rata.
Tips : Jangan bubuh air banyak sangat......seeloknya kuah ni likat. Kalau nak beri anak2 makan, kurangkan cabai kering dan sos cilinya. Sos yang paling chetam suka pakai ialah Sos Kimball.
Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment