Cucur Jagung ni sedap kalau dicicah dengan kuah kacang. Kalau tak ada kuah kacang, sos keropok lekor pun boleh....tak hal punya. Tapi minta maafla sebab sukatan main belasah ajer.......ikut gerak hati...hehehehe
Bahan-Bahan
Jagung Tongkol
Udang Basah
Cabai Merah dan Bawang merah dikisar halus. Boleh juga tambah udang kering kalau suka.
Tepung Gandum
1 Telur Ayam
Air
Garam
Cara
Biji Jagung diasingkan dari tongkolnya. Chetam guna pisau jer untuk hiris. Terpulang kepada kreativiti masing-masing. Masukkan biji jagung ni dalam bekas, masukkan udang, cabai dan bawang yang dah dikisar, garam dan telur ayam. Gaul sekadar untuk mencampurkan bahan tadi. Masukkan tepung gandum, dan air secukupnya. Bancuh sehingga rata. Lepas tu boleh digoreng. Jangan guna api besar, nanti bahagian luarnya gelap tapi bahagian dalam tak masak.
Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment