Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam

Tawaran Istimewa Sempena Teratak Chetam berada di Batu 5, Simpang

Yuran serendah RM100.00 untuk kelas grup dan RM200.00 untuk kelas personal bagi modul berikut:

Aneka Buns
Cream Puff, Enclairs, Fruit Puff
Aneka Tartlets
Takoyaki
Pastri Basket dan Tart Bentuk Buah
Muffins
Sponge Cake utk deko guna whipping cream dan cheese leleh
Cup cakes dan deko

Untuk kelas personal, sila sms atau wassup utk tetapkan tarikh. Anda boleh pilih tarikh anda sendiri dan juga kelas yang anda ingin belajar. Yuran adalah berlainan dari kelas semi hands on.

Lokasi : Batu 5, Simpang, Perak
Landmark : Gerai Lemang dan Gerai Air Jambu Batu di depan rumah
Hubungi : 011-27046007 (sms/wassup)


October 20, 2004

Lagi sumbangan dari KZ GMD - Mee Kari

Resepi ni kegemaran suami KZ. Jom kita cuba.

Mee kari

Bahan2 untuk kuah:
2 labu bawang putih
8 ulas bawang merah
4 tangkai serai
1 ½ paket serbuk rempah (campur rempah daging & rempah ketam- dibancuh dengan sedikit air)
3 batang fish cake
300 gms tulang ayam
300 gms kerang dikopek
1 ekor ketam
5 cawan santan cair
1 cawan santan pekat
garam secukup rasa
sedikit minyak masak
tahu kering

Cara membuatnya:
1.Tumiskan bawang putih,bawang merah & serai yang telah digiling halus. Setelah kekuningan masukkan serbuk rempah yang telah dibancuh dengan sedikit air
2.Kemudian masukkan ayam, fish cake & kerang. Biarkan sehingga kering airnya.
3.Masukkan santan cair & ketam. Setelah mendidih masukkan santan pekat, garam dan tahu kering.

Bahan2 untuk sambal:
10 ulas bawang putih (digiling)
3 susu besar cili giling
¾ cawan udang kering (rendam dan tumbuk)
sedikit minyak masak

Cara membuatnya:
1.Tumis bawang putih sehingga kekuningan dan masukkan cili
2.Setelah cili garing masukkan udang kering yang telah ditumbuk halus & biarkan seketika & masukkan dua tiga sudu air. Setelah masak diangkat.

Hidangan ini elok di makan dengan mee kuning yang dicelur, taugeh celur, telur rebus,bawang goreng serta daun bawang. Untuk menambah keenakan boleh ditambah dengan bahan2 segar yong tau fu (dicelur dulu) .

No comments:

Post a Comment