Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam

Tawaran Istimewa Sempena Teratak Chetam berada di Batu 5, Simpang

Yuran serendah RM100.00 untuk kelas grup dan RM200.00 untuk kelas personal bagi modul berikut:

Aneka Buns
Cream Puff, Enclairs, Fruit Puff
Aneka Tartlets
Takoyaki
Pastri Basket dan Tart Bentuk Buah
Muffins
Sponge Cake utk deko guna whipping cream dan cheese leleh
Cup cakes dan deko

Untuk kelas personal, sila sms atau wassup utk tetapkan tarikh. Anda boleh pilih tarikh anda sendiri dan juga kelas yang anda ingin belajar. Yuran adalah berlainan dari kelas semi hands on.

Lokasi : Batu 5, Simpang, Perak
Landmark : Gerai Lemang dan Gerai Air Jambu Batu di depan rumah
Hubungi : 011-27046007 (sms/wassup)


October 20, 2004

Resepi Dadih Sumbangan Kak Gie

Chetam pernah cuba resepi ni. Memang sedap tapi susu tepung yang chetam gunakan tak larut sepenuhnya. So next time kalau nak buat, kena pastikan guna "Instant Milk" baru cepat larut. Kak Gie ni meniaga dadih untuk budak-budak sekolah, jadi kuantiti yang akan kita dapat nanti adalah banyak. Kalau nak kurangkan, boleh ajer.

DADIH (Kak Gie)

Bahan-nya .
35gm agar-agar powder
6 liter air - anggaran 4 jag ( kalau u ada pitcher tupperware gunakan yg kecil - 1.5 liter)
500 gm susu tepung ( dibancuh dgn 1 cawan air - tidak termasuk air yang 6 liter tadi)
700 gm gula castor ( ikut rasa , tapi mesti manis kalau tidak , tak sedap)
20 gm esen vanilla
Perisa emulco - strawberry, jagung & chocolate

Cara-cara nya.
1. Masak agar agar dgn air hingga larut.
2. Masukkan gula , masak hingga mendidih. Sejukkan 15 minit (suam suam kuku)
3. Masukkan susu kedalam agar agar tadi,kacau rata, masak hingga mendidih dan tapiskan.
4. Akhir sekali masukkan perisa yg anda suka ,kalau boleh biarlah lebih sedikit barulah 'kaw' , kacau rata rata dn masukkan kedlm acuan kecil yg ada penutup. Sejukkan dlm peti sejuk. Sedap di makan bila sejuk dan
kegemaran anak anak saya ialah perisa jagung & strawberry.


Tips dari Kak Gie
Kalau buat dalam kuantiti yang sedikit, boleh gantikan air dan susu tepung dengan susu UHT dalam kotak yang berperisa coklat, strawbery dan lain-lain.
Bila dah masak dadih ni dan dah masukkan dalam bekas plastik kecil, pastikan jangan dibiarkan terbuka lama terutama di tempat yang ada kipas angin. Nanti permukaan dadih ni tak cantik......beralun gitu.....
Oh Ya....pesan chetam...nak beli emulco tu, make sure dari kedai borong...........murah.....kat Giant, sebotol kecil macam esen vanila tu harganya melebihi RM4.00.

13 comments:

  1. Anonymous11:09 pm

    wah bestnye, tq ye!

    ReplyDelete
  2. Anonymous11:09 pm

    wahh sedapnye! tq ye

    ReplyDelete
  3. Nk try buat for kids la. Jazakillah.

    ReplyDelete
  4. terima kasih atas infonya

    ReplyDelete
  5. Kalau nak buat dadih, gunakan serbuk dadih. Dadih dan agar-agar berbeza. Tàk caya Cuba buat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. apa beza serbuk agar2 dengan serbuk dadih?

      Delete
  6. Biasa dadih tarikh luput dia berapa lama ye

    ReplyDelete
  7. Biasa tarikh luput dadih berapa lama ye

    ReplyDelete