Iklan Berbayar

BannerFans.com


Ruangan Iklan untuk disewa dengan kadar RM20 sebulan tanpa posting dalam Teratak Chetam atau emails kepada Mailing List.

Kelas Personal di Teratak Chetam

Anda tentukan tarikh kelas anda sendiri

Anda boleh book kelas pilihan anda. Pilih tarikh yang sesuai dan hubungi Chetam melalui email atau sms untuk book kelas tersebut. Sila rujuk modul kelas di ruangan sebelah kanan.


Kelas turut diadakan secara personal. Anda boleh mix n match kelas pilihan anda. Segalanya dilakukan secara hands on. Anda boleh tentukan bila kelas akan diadakan.


October 20, 2004

Resepi Dadih Sumbangan Kak Gie

Chetam pernah cuba resepi ni. Memang sedap tapi susu tepung yang chetam gunakan tak larut sepenuhnya. So next time kalau nak buat, kena pastikan guna "Instant Milk" baru cepat larut. Kak Gie ni meniaga dadih untuk budak-budak sekolah, jadi kuantiti yang akan kita dapat nanti adalah banyak. Kalau nak kurangkan, boleh ajer.

DADIH (Kak Gie)

Bahan-nya .
35gm agar-agar powder
6 liter air - anggaran 4 jag ( kalau u ada pitcher tupperware gunakan yg kecil - 1.5 liter)
500 gm susu tepung ( dibancuh dgn 1 cawan air - tidak termasuk air yang 6 liter tadi)
700 gm gula castor ( ikut rasa , tapi mesti manis kalau tidak , tak sedap)
20 gm esen vanilla
Perisa emulco - strawberry, jagung & chocolate

Cara-cara nya.
1. Masak agar agar dgn air hingga larut.
2. Masukkan gula , masak hingga mendidih. Sejukkan 15 minit (suam suam kuku)
3. Masukkan susu kedalam agar agar tadi,kacau rata, masak hingga mendidih dan tapiskan.
4. Akhir sekali masukkan perisa yg anda suka ,kalau boleh biarlah lebih sedikit barulah 'kaw' , kacau rata rata dn masukkan kedlm acuan kecil yg ada penutup. Sejukkan dlm peti sejuk. Sedap di makan bila sejuk dan
kegemaran anak anak saya ialah perisa jagung & strawberry.


Tips dari Kak Gie
Kalau buat dalam kuantiti yang sedikit, boleh gantikan air dan susu tepung dengan susu UHT dalam kotak yang berperisa coklat, strawbery dan lain-lain.
Bila dah masak dadih ni dan dah masukkan dalam bekas plastik kecil, pastikan jangan dibiarkan terbuka lama terutama di tempat yang ada kipas angin. Nanti permukaan dadih ni tak cantik......beralun gitu.....
Oh Ya....pesan chetam...nak beli emulco tu, make sure dari kedai borong...........murah.....kat Giant, sebotol kecil macam esen vanila tu harganya melebihi RM4.00.

12 comments: