Iklan Berbayar

BannerFans.com


Ruangan Iklan untuk disewa dengan kadar RM20 sebulan tanpa posting dalam Teratak Chetam atau emails kepada Mailing List.

Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam

Tawaran Istimewa Sempena Teratak Chetam berada di Batu 5, Simpang

Yuran serendah RM100.oo untuk kelas grup dan RM150 untuk kelas personal bagi modul berikut:

Aneka Buns
Cream Puff, Enclairs, Fruit Puff
Aneka Tartlets
Takoyaki
Pastri Basket dan Tart Bentuk Buah
Muffins
Sponge Cake utk deko guna whipping cream dan cheese leleh
Cup cakes dan deko

Kelas Aneka Bun di Teratak Chetam
Tarikh : 3 Februari 2017
Yuran : RM100.00
Minima : 3 orang

Kelas : Cream Puff, Fruit Puff & Enclairs
Tarikh : 4 Februari 2017
Yuran : RM100.00
Minima : 4 orang

Kelas : Cheese Tart, Egg Tart dan Fruit Tart
Tarikh : 5 Februari 2017
Yuran : RM100.00
Minima : 4 orang

Untuk kelas personal, sila sms atau wassup utk tetapkan tarikh. Anda boleh pilih tarikh anda sendiri dan juga kelas yang anda ingin belajar. Yuran adalah berlainan dari kelas semi hands on.

Lokasi : Batu 5, Simpang, Perak
Landmark : Gerai Lemang dan Gerai Air Jambu Batu di depan rumah
Hubungi : 011-27046007 (sms/wassup)


December 21, 2009

Resepi: Kuih Minyak Muda

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Setiap malam Chetam lepak kat kedai Che Na dan Che Ju. So dah rezeki Chetam, masa sampai kat kedai tu minggu lepas, Che Na tengah dok masak inti kelapa. Lepas tu ramai-ramai dengan Che Ju dan Che Nor, depa buat Kuih Minyak Muda ni. Dan lagi sekali rezeki Chetam, kamera ada dalam beg. So apa lagi....dok sibuk mengambil gambar sampai depa panggil Chetam.....WARTAWAN....hehehe...

Che Ju bagi tahu sepupu Che Na di Narathiwat yang buat kuih ni.

Kuih Minyak Muda
Sumber: Che Na/Che Ju Bandar Teknologi Kajang
Asal : Narathiwat, Thailand

Nota Kaki Chetam: Ikut kata Che Na, sepatutnya bahagian putih di atas tu lembik berkuah. Tapi bagi Chetam.....yang ini pun dah sedap wei.....hehehe

Bahan-bahan Inti
1 biji kelapa muda
2 ketul Gula Melaka
Air secukupnya
Sedikit garam

Cara
Masuk semua bahan ke dalam kuali.
Masukkan air sehingga kelapa terendam. Goreng hingga semua bahan kering.
Bila kering, masukkan sedikit tepung pulut. Kacau rata.
Bila inti dah siap, gentel bulat-bulat.

Bahan-bahan Kulit
Tepung pukut secukupnya
Sedikit air kapur
Air secukupnya - asal boleh dibentuk bulat-bulat

Cara
Gentel bulat-bulat. Kemudian leperkan dan masukkan inti ditengah-tengah.
Bulatkan semula.

Bahan-bahan Kuah
Tepung Beras secukupnya - cairkan dengan sedikit air
1 biji kelapa - ambil santan
Garam, gula secukupnya

Cara
Masak santan hingga mendidih. Masukkan tepung beras yang dah dicairkan.
Gaul rata

Cara membuat
Sediakan daun pisang.
Masukkan 2 biji bebola yang dah siap berinti.
Masukkan 1 atau 2 sudu besar kuah santan tadi.
Balut macam balut tapai, sematkan dengan lidi.
Kukus sekejap - agak-agak kuih tu dah masak.

1 comment:

  1. kalo org perak tgk cara lipat daun macam kuih jongkong.. bulat2 mcm badak berendam...hehhe... tgk pun dah tau sedap ni...

    ReplyDelete