Assalamualaikum Semua,
Disini saya sertakan senarai jadual kelas bagi tahun 2009 dan 2010 (Sehingga Februari 2010)
Jika nak mencuba mini kek dibawah ini .... silakan... sedap rasanya.. baru aje keluar oven.
MINI FRUIT CAKE
180 GM TEPUNG GANDUM
1 STEH DRY YEAST (YIS KERING)
125 GM BUTTER
125 GM GULA KASTOR
2 BIJI TELUR (A)
150 GM BUAHAN KERING (MASUKKAN DIDALAMNYA HIRISAN BUAH KUNDUR)
1. PANASKAN OVEN 170C.
2. MASUKKAN BUAH2AN CAMPURAN DIDALAM M ANGKUK DAN MASUKKAN 1 SBESAR
TEPUNG GANDUM DAN GAUL.
3. AYAH TEPUNG DENGAN YIS KERING KEDALAM MANGKUK.
4. MASUKKAN BUTTER DAN GULA KASTOR, DAN PUTAR HINGGA BERKRIM.
5. MASUKKAN TELUR SATU PERSATU DAN TERUSKAN PUTAR ADUNAN.
6. MATIKAN MESIN.
7. TEPUNG DI BAHAGIKAN 2.... 1 BAHAGIAN DI MASUKKAN BUAH2AN CAMPURAN
8. MASUKKAN 1 BAHAGIAN TEPUNG KEDALAM ADUNAN BUTTER. KACAU RATA.
9. MASUKKAN BAHAN CAMPURAN BUAH DAN TEPUNG.
10. KACAU RATA DAN SEDIA UNTUK DI BAKAR.
11. ACUAN KAK GUNA 5" BULAT
SENARAI KELAS 2009 - FEB 2010
KELAS MENGHIAS MOIST CHOCOLATE CAKE (SECARA TEORY)
KELAS PRAKTIKAL MEMBUAT HIASAN CUPCAKE (VANILLA DAN CHOCOLATE)
TARIKH: 19 DISEMBER 2009
TEMPAT: BENGKEL ITAS DELIGHT
WAKTU: 10.00 PAGI - 2.00 PETANG
YURAN: RM150.00
TEORI (PESERTA MELIHAT CARA-CARA PENGAJAR MEMBANCUH CUPCAKE, KEK
DAN JUGA MEMBANCUH BUTTERCREAM DAN CHOCOLATE GANACHE)
1. MEMPELAJARI TEKNIK DAN TIP UNTUK MEMBANCUH & MEMBAKAR CUP CAKE (COKLAT, VANILLA) DAN CHOCOLATE MOISTE CHOC KEK - RESEPI AKAN DIBERIKAN
2. MEMPELAJARI CARA MEMBANCUH BUTTERCREAM (untuk hiasan cupcake)
3. MEMPELAJARI CARA MEMBANCUH CHOC GANACHE
(memasak coklat ganache panas dan tuang keatas permukaan kek)
(memasak coklat ganache untuk hiasan di keliling dan permukaan kek)
- RESEPI AKAN DIBERIKAN
PRAKTIKAL
1. PESERTA AKAN MENGHIAS SEBANYAK 12 JENIS CUPCAKE DENGAN PELBAGAI HIASAN
TEMPAT TERHAD SILA BUAT TENGESAHAN DENGAN EMAIL KE rozita64@gmail.com ataupun tel 017-6757329
KELAS MEMBUAT BISKUT JUALAN TERLARIS KELUARAN ITAS DELIGHT
TARIKH: 17 JANUARI 2010 (AHAD)
TEMPAT: BENGKEL ITAS DELIGHT
WAKTU: 2.00 PETANG- 6.00 PETANG
YURAN: RM120.00
1. ORANGE MOUSSE
2. MILKY MILK CHOCOLATE COOKIES
3. LOVELY SWEETMELON
4. ALMOND TOASTED COCONUT COOKIES
5. SUJI SALJU
6. TART BLUEBERRY
7. GREENLACE
8. CASHEWNUT SPRINKLE
9. PAPPERMINT CHOCOLATE COOKIES
10. CHEESE CRACKERS COOKIES
11. CHOCOLATE CRUNCHY
12. PISTACHIOS YUMMIES
KELAS MINI TARTS
TARIKH: 31 JANUARY 2010
WAKTU: 2.00PM-6.00PM
TEMPAT: BENGKEL ITAS DELIGHT
YURAN: RM100.00
1. SARAWAK CHOCOLATE TART
2. BLUEBERRY CHEESE TART
3. MOIST PANDAN COCONUT TART
4. PINEAPPLE CHEESE TART
5. LEMON TART
6. CHOCOLATE ALMOND TART
7. FRUITS TARTLET
8. VIENNES TART
9. TART GULUNG CREAM CHEESE
KELAS KUIH MUIH TRADISIONAL DAN DESSERT
TARIKH: 7 FEBRUARY 2010
WAKTU: 10.00 AM-3.00PM
TEMPAT: BENGKEL ITAS DELIGHT
YURAN: RM100.00
1. TALAM SOYA PANDAN
2. TALAM LAPIS KELADI
3. TALAM LAPIS LABU
4. TALAM SUJI PANDAN
5. KUEH PANDAN KACANG HIJAU
6. TALAM ABUK ABUK SAGO
7. AGAR-AGAR BLUEBERRY CHEESE
8. PUDING GULA MELAKA KACANG HIJAU
KELAS FONDANT DAN SUGARPASTE DECORATION FOR CAKES DAN CUPCAKES
TARIKH: 14 FEBRUARY 2010
WAKTU: 10.00 AM-6.00PM
TEMPAT: BENGKEL ITAS DELIGHT
YURAN: RM500.00
LIMITED SEAT
MODULE
1. HOW TO MAKE FONDANT (FOR COVERING CAKES)
2. HOW TO MAKE SUGARPASTE (FOR MAKING FLOWER, ARUM LILY)
NOTA: GAMBAR CAKE DAN CUPCAKES ADA DI GALERY - CLASS
1. PESERTA AKAN DI AJAR DARI PROSES PENYEDIAAN MEMBANCUH FONDANT UNTUK MEMBALUT KEK DAN MENGGUNAKAN TEKNIK-TEKNIK KHAS UNTUK MENGHIAS KEK TERSEBUT.
2. PESERTA AKAN DI AJAR DARI PROSES PENYEDIAAN MEMBANCUH SUGARPASTE UNTUK MEMBUAT BUNGA.
3. PESERTA AKAN DIBERIKAN CUPCAKE UNTUK DIHIAS DENGAN FONDANT DAN BEBERAPA DESIGN BUNGA YANG SESUAI UNTUK DIJADIKAN HANTARAN ATAU CENDRAHATI PELBAGAI JENIS MAJLIS
KELAS PENGHASILAN COKLAT DARI RUMAH
Tarikh: DITETAP KAN ATAS PILIHAN PESERTA
Minimum peserta; 2 ORANG
Yuran: RM250.00
Module 2009
1. Cara-cara menghasilkan coklat menggunakan coklat converture.
2. Membuat inti coklat, strawberry, peanut butter dan chocolate.
3. Menghias Biskut Pistachios Chocolate menggunakan coklat compound
4. Menghias Chocolate Ball menggunakanc oklat compound.
5. Menghias biskut dengan fondan dan royal icing.
Module tahun 2010
1. Cara-cara menghasilkan coklat menggunakan coklat converture
2. Membuat inti coklat, stowberry, peanut butter dan chocolate.
3. Menghias Biskut Pistachios Chocolate menggunakan coklat compound
3. Cara-cara membuat Stainglass Cookies dan menghias cookies menggunakan fondant dan royal icing
NOTA:
TEMPAT TINGGAL DISEDIAKAN BAGAI PESERTA DI LUAR KAWASAN.
KELAS CUPCAKE HIASAN DAN FONDAN/SUGARPASTE, ITAS DELIGHT BERGABUNG DENGAN NURULL BAKERY ...
KETERANGAN LEBIH LANJUT SILA LAWAT www.ita-delight.com
Kak Ita
Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment