Masih ada kekosongan pada tarikh-tarikh berikut:
19 Julai 2009 - Kosong25 Julai 2009 - 1 kosong
26 Julai 2009 - Kosong
1 Ogos 2009 - Kosong
2 Ogos 2009 - Kosong
Sila email atau sms untuk buat tempahan kelas lebih awal kerana Chetam perlu menyediakan tools secukupnya.
Misi Penting
Membuat kandi dari coklat couverture dan compound dengan cara yang paling mudah. Anda akan diajar teknik "tempering" coklat couverture yang mudah dan boleh dilakukan di rumah TANPA mengunakan marble slab atau memerlukan bilik yang berhawa dingin. Yang penting selepas selesai menghadiri kelas, anda boleh menjana pendapatan dengan menghasilkan HOMEMADE CHOCOLATE yang HALAL dan bermutu tinggi. Setanding dengan jenama besar seperti CADBURY atau Vochelle.
Apa yang anda akan belajar.
Cara membuat inti coklat "ganache" - pilihan perisa strawberry, coklat, oren, blueberry
Cara membuat coklat berasaskan coklat converture menggunakan Milk Chocolate - Coklat Kekacang, Coklat Praline dengan perisa pilihan
Cara membuat coklat berasaskan coklat compound menggunakan Dark Chocolate - Coklat Hitam perisa Peppermint
Cara membuat coklat berasaskan coklat compound menggunakan White Chocolate - Coklat Praline dengan perisa pilihan
Cara menyucuk lidi pada coklat untuk membuat LoliChoc
Demo membuat Truffles yang mudah
Tips:
Permilihan dan penjagaan acuan coklat
Sumber mendapatkan bahan-bahan asas coklat yang halal, murah, berkualiti dan sedap
Menyimpan dan membungkus coklat
Cara membuat inti coklat "ganache" - pilihan perisa strawberry, coklat, oren, blueberry
Cara membuat coklat berasaskan coklat converture menggunakan Milk Chocolate - Coklat Kekacang, Coklat Praline dengan perisa pilihan
Cara membuat coklat berasaskan coklat compound menggunakan Dark Chocolate - Coklat Hitam perisa Peppermint
Cara membuat coklat berasaskan coklat compound menggunakan White Chocolate - Coklat Praline dengan perisa pilihan
Cara menyucuk lidi pada coklat untuk membuat LoliChoc
Demo membuat Truffles yang mudah
Tips:
Permilihan dan penjagaan acuan coklat
Sumber mendapatkan bahan-bahan asas coklat yang halal, murah, berkualiti dan sedap
Menyimpan dan membungkus coklat
Yuran adalah sebanyak RM 250 dan berikut adalah apa yang akan diberikan semasa kelas.
- Nota ringkas berserta FAQ (persoalan berserta jawapan yang akan membantu semasakandi di rumah)
- Bahan-bahan coklat yang akan digunakan semasa hands on - coklat converture,compound, ganache untuk filling coklat, kekacang seperti badam, hazel nut atau gajus
- Peralatan atau tools membuat kandi - food warmer, mangkuk stainless steel, spatula plastik, scrapper plastik, acuan dan kain tuala - anda boleh membawa pulang tools ini selepas kelas selesai
- Bekas plastik untuk mengisi kandi atau coklat yang siap untuk dibawa pulang
- Apron sekiranya anda tidak mahu pakaian anda terkena coklat
- Pen sekiranya anda perlu mengambil nota sendiri
- Wang lebih sekiranya anda ingin membeli coklat dan acuan tambahan
Setiap Sabtu atau Ahad (10 am sehingga selesai).
Snek ringan akan disediakan.
CHOCOLATE de CHETAM
VP01-41, Vista Perdana, Jalan 3/16
Seksyen 3, Bandar Teknologi Kajang
43500 Semenyih
Selangor
HP: 012-2650314
EMail: chetam1@gmail.com
Anda mungkin juga me
No comments:
Post a Comment