CRUMBLE EPAL PISANG - Marigold Susu Sejat
Sumber : Harian Metro
Bahan
800g Epal Hijau (Granny Smith), dikupas kulit, dibuang empulur dan dihiris
4 biji Pisang ranum, dihiris
1 sudu teh Serbuk kayu manis
2 sudu besar Gula perang halus
1/2 cawan Susu isian Sejat Marigold
Crumble
225g Tepung gandum, diayak
100g Mentega sejuk, dipotong dadu
80g Gula perang halus
40g Kacang walnut yang dicincang
Cara penyediaan
Aturkan epal hijau di atas periuk dan masukkan gula perang halus dan susu isian sejat marigold sekali. Masak dengan api perlahan sehingga epal hijau menjadi lembut. Kemudian, masukkan pisang dan tutup api. Biarkan sejuk.
Ceduk campuran epal tadi ke dalam cawan-cawan mufin.
Sediakan ketukar dengan suhu 170'C.
Untuk menyediakan crumble, gaulkan mentega sejuk bersama tepung dengan hujung jari sehingga adunan hancur. Tambahkan gula dan kacang walnut yang telah dicincang.
Cedukkan crumble ke dalam cawan-cawan mufin tadi sehingga penuh. Jangan tekan crumble.
Akhirnya, bakar selama 15-20 minit atau sehingga crumble bertukar kekuningan.
Nota kaki Chetam:
Resepi di atas adalah resepi asal tapi Chetam dah modified ikut kesesuaian bahan yang di rumah ketika itu.
Pisang tak der so Chetam tak masukkan pisang. Walnut tak der tapi Chetam gantikan dengan badam. Cawan mufin tak der sebab masa tu kat kampung so Chetam gunakan loyang 4 segi. Hasilnya memang sedap sampai berebut-rebut dengan anak sedara.
Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Thanks for sharing sis..
ReplyDeleteSedap ni..