Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam

Tawaran Istimewa Sempena Teratak Chetam berada di Batu 5, Simpang

Yuran serendah RM100.00 untuk kelas grup dan RM200.00 untuk kelas personal bagi modul berikut:

Aneka Buns
Cream Puff, Enclairs, Fruit Puff
Aneka Tartlets
Takoyaki
Pastri Basket dan Tart Bentuk Buah
Muffins
Sponge Cake utk deko guna whipping cream dan cheese leleh
Cup cakes dan deko

Untuk kelas personal, sila sms atau wassup utk tetapkan tarikh. Anda boleh pilih tarikh anda sendiri dan juga kelas yang anda ingin belajar. Yuran adalah berlainan dari kelas semi hands on.

Lokasi : Batu 5, Simpang, Perak
Landmark : Gerai Lemang dan Gerai Air Jambu Batu di depan rumah
Hubungi : 011-27046007 (sms/wassup)


April 02, 2009

CRUMBLE EPAL PISANG

CRUMBLE EPAL PISANG - Marigold Susu Sejat
Sumber : Harian Metro

Bahan
800g Epal Hijau (Granny Smith), dikupas kulit, dibuang empulur dan dihiris
4 biji Pisang ranum, dihiris
1 sudu teh Serbuk kayu manis
2 sudu besar Gula perang halus
1/2 cawan Susu isian Sejat Marigold

Crumble
225g Tepung gandum, diayak
100g Mentega sejuk, dipotong dadu
80g Gula perang halus
40g Kacang walnut yang dicincang

Cara penyediaan

Aturkan epal hijau di atas periuk dan masukkan gula perang halus dan susu isian sejat marigold sekali. Masak dengan api perlahan sehingga epal hijau menjadi lembut. Kemudian, masukkan pisang dan tutup api. Biarkan sejuk.

Ceduk campuran epal tadi ke dalam cawan-cawan mufin.

Sediakan ketukar dengan suhu 170'C.

Untuk menyediakan crumble, gaulkan mentega sejuk bersama tepung dengan hujung jari sehingga adunan hancur. Tambahkan gula dan kacang walnut yang telah dicincang.

Cedukkan crumble ke dalam cawan-cawan mufin tadi sehingga penuh. Jangan tekan crumble.

Akhirnya, bakar selama 15-20 minit atau sehingga crumble bertukar kekuningan.

Nota kaki Chetam:

Resepi di atas adalah resepi asal tapi Chetam dah modified ikut kesesuaian bahan yang di rumah ketika itu.

Pisang tak der so Chetam tak masukkan pisang. Walnut tak der tapi Chetam gantikan dengan badam. Cawan mufin tak der sebab masa tu kat kampung so Chetam gunakan loyang 4 segi. Hasilnya memang sedap sampai berebut-rebut dengan anak sedara.

1 comment: